Με άμμο προσπαθούν να περισώσουν τις ακτές που χάνονται...

Η σχετική μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών παρουσιάστηκε, σήμερα το πρωί, σε ειδική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο.​

Με αναπλήρωση της χαμένης άμμου στον κόλπο των Χανίων και "στοπ" στις ανθρώπινες παρεμβάσεις, μπορούν να σωθούν οι ακτές από τη διάβρωση, σύμφωνα με την μελέτη του  Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών που παρουσιάστηκε, σήμερα το πρωί, σε ειδική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο.

Η μελέτη προτείνει σε πρώτη φάση ήπιες παρεμβάσεις και όχι τεχνικά έργα στα σημεία που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, δηλαδή στο Κολυμπάρι, τον Ταυρωνίτη, τον Πλατανιά, την Αγία Μαρίνα και τον Κάτω Σταλό.

Το κόστος του έργου που δεν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ και σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη, μπορεί να έχει ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας.

Όσο για την προέλευση της άμμου, σύμφωνα με τον ερευνητή του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.,  Βασίλη Καψιμάλη θα είναι από νταμάρια και άλλα υλικά που βρίσκονται δίπλα σε ενεργές κοίτες και τα οποία, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, θα τροφοδοτούσαν μόνα τους τις παραλίες.

Ανθρώπινη παρέμβαση

Το πρόβλημα της διάβρωσης παρουσιάστηκε τα τελευταία 20-30 χρόνια και οφείλεται στην οικοδομική δραστηριότητα πάνω στις παραλίες.

«Το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, όταν η παραλία λειτουργούσε χωρίς ιδιαίτερες ανθρώπινες παρεμβάσεις, λειτουργούσε άψογα» τόνισε ο κ. Καψιμάλης. «Δυστυχώς αυτές οι ανθρώπινες παρεμβάσεις ήταν η γενεσιουργός αιτία για να σταματήσει το ίζημα που ερχόταν μέσα από τις λεκάνες απορροής μέσα από την ενδοχώρα (ρέματα, ποτάμια) να τοποθετείται πάνω στην παραλία. Έτσι θρεφόταν η παραλία με φυσικό τρόπο. Όμως τώρα υπάρχουν αυτά τα δεδομένα. Δεν μπορείς να πεις στα ξενοδοχεία να φύγουν. 

Επομένως πρέπει να αποδεχτούμε ορισμένα πράγματα, να συμβιβαστούμε με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που έχουν γίνει και με βάση αυτά να δούμε τις λύσεις. Και η μόνη λύση που συζητάμε είναι εκεί που δεν μπορούσε να κατέβει η άμμος με φυσικό τρόπο, να την πάρουμε, να την κατεβάσουμε και να αφήσουμε την φύση να δράσει» εξήγησε.

Υπομονή και χρόνος

Αυτή η λύση, όπως προσέθεσε είναι μία παρέμβαση που θέλει «υπομονή και χρόνο».

«Πρέπει να γίνει μία παρέμβαση, να μπει η άμμος σε πρώτο στάδιο και στη συνέχεια όταν το υλικό έρθει σε μία ισοροοπία και διαπιστωθεί ότι υπάρχει επιπλέον έλειμμά, γίνεται μια επιπλέον παρέμβαση και αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι συνεχόμενη για τρεις ή τέσσερις φορές έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι να παραμείνει η άμμος» τόνισε, «να μπουκώσει δηλαδή η παραλία από άμμο».


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ