ΚΡΗΤΗ
Με 175 λιγότερα τμήματα η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στην Πρωτοβάθμια
Η εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας θα σημάνει τη συγχώνευση και κατάργηση τάξεων και την υποχρεωτικά μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών, λένε οι εκπαιδευτικοί
SHARE:
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους ο αιρετός στο ΠΥΣΠΕ (Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) Ηρακλείου, Θεόφιλος Λαμπρογιαννάκης και ο αναπληρωτής του Τηλέμαχος Παπαδόπουλος, στην περίπτωση που εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπει με τη νέα σχολική χρονιά, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν με 175 λιγότερα τμήματα, μόνο στο Ηράκλειο.
Αναφερόμενοι στις συνέπειες που θα έχουν οι αλλαγές στη λειτουργία των σχολικών μονάδων οι αιρετοί στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου από την παράταξη "Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών" σημειώνουν ότι θα οδηγήσουν σε αναγκαστικές συγχωνεύσεις ακόμη και καταργήσεις τμημάτων, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών αλλά και ... μαθητών.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση επισημαίνουν:
" Στις 22/4/2020 κατατέθηκε από την ηγεσία του Υπ. Παιδείας το πολυνομοσχέδιο, που περιλαμβάνει αλλαγές και για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό και ύποπτο ότι η κατάθεσή του πραγματοποιήθηκε εν μέσω διακοπών του Πάσχα, χωρίς κανέναν διάλογο και χωρίς να λαμβάνει υπόψη καμία από τις διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.
Στο άρθρο 49 << Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης>>, προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των νηπίων – προνηπίων στα είκοσι έξι (26) από 22 που είναι τώρα, ενώ ο ελάχιστος αριθμός για τα 2/θέσια και άνω νηπιαγωγεία από 14 γίνεται 16. Όσον αφορά τα Δημοτικά Σχολεία, ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα αυξάνεται στους 26. Επιπλέον, από 7/θέσια σχολεία και άνω ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από είκοσι (20) ανά τμήμα. Είναι σημαντικό να δοθεί ένα παράδειγμα για να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος του προβλήματος. Αν σε ένα σχολείο η Α΄ τάξη είχε τη φετινή χρονιά 35 μαθητές χωρισμένους σε 2 τμήματα, με το πολυνομοσχέδιο γίνεται ένα τμήμα 26 μαθητών και οι υπόλοιποι 9 μοιράζονται σε όμορα σχολεία!
Οι παραπάνω ρυθμίσεις θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τάξεων, σε υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών. Συνεπώς, υπάρχει υποβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου και συρρίκνωση των θέσεων εργασίας.
Το επιτελείο του Υπουργείου Παιδείας όχι μόνο δεν στηρίζει τους αναπληρωτές οι οποίοι πάνω από δέκα χρόνια κρατάνε το δημόσιο σχολείο, αλλά τους τιμωρεί με διετή ή τριετή αποκλεισμό από τους πίνακες σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας.
Παρακάτω παρατίθεται συγκεντρωτικός πίνακας θέσεων για δασκάλους και νηπιαγωγούς που θα χαθούν στη Διεύθυνση Π.Ε Ηρακλείου το σχολικό έτος 2020 -2021, με την εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου. Κατά συνέπεια, θα υπάρξει ανάλογη μείωση στις θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.