Μαθητικές πεζοπορίες σε ελαιόδεντρα χιλιετηρίδων

Παρουσιάστηκε το Μαθητικό Πρόγραμμα 2018 του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου.

Σε ελαιόδεντρα  χιλιετηρίδων και ιερά – θαυματουργά, σύμφωνα με την παράδοση,  δέντρα  θα πεζοπορήσουν οι μαθητές/τριες που θα συμμετέχουν στο Μαθητικό Πρόγραμμα 2018 του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου. Στην εσπερίδα της παρουσίασης του προγράμματος που έγινε την Τρίτη, 6 Μαρτίου, στο Πολύκεντρο Νεολαίας,  οι συμμετέχοντες ταξίδεψαν στον Κρητικό χωρόχρονο μέσα από Διαδρομές στα Ελαιοκομικά Μνημεία της Κρήτης, την Διατροφή των Μινωιτών   και την  Ποιητική των δέντρων.

Την εκδήλωση που είχε τίτλο ‘Διαδρομές στα Ελαιοκομικά Μνημεία της Κρήτης’ συνδιοργάνωσαν  ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου, ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ( ΣΕΔΗΚ) και ο Δήμος Ηρακλείου   και τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής, ο Αντιδήμαρχος κ. Ινιώτακης, ο εκπρόσωπος στον ΣΕΔΗΚ  του Δήμου Ηρακλείου κ. Φακουρέλης, ο Περιφερειακός Δ/ντης Α/θμιας και Β/θμιας Εκ/σης Κρήτης κ. Τερζάκης, οι Προϊστάμενοι Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Β/θμιας και Α/θμιας Εκ/σης κ. Κανέλος & Περικλειδάκης, οι Δ/ντες Β/θμιας και Α/θμιας Εκ/σης κ. Γιγουρτάκης & Αποστολάκης, σχολικοί σύμβουλοι Α/θμιας και Β/θμιας Εκ/σης, υπεύθυνοι του ΚΠΕ Αρχανών, η ομάδα Εθελοντών Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης , η Περιβαλλοντική ομάδα του Εσπερινού Γ/σιου Ηρακλείου πολλοί εκπαιδευτικοί, μέλη και φίλοι του Ομίλου.

 Όλοι στους σύντομους χαιρετισμούς τους   ανάπτυξαν την περιβαλλοντική  σημασία  της ελιάς και την υγιεινή άξια του ελαιόλαδου αλλά και τον ρόλο του Πεζοπορικού στην ανάδειξη και προβολή τους.

 Η  εκδήλωση άρχισε  με  παρουσίαση του Μαθητικού προγράμματος του Πεζοπορικού Ομίλου 2018:  Το Μαθητικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει ( 6) δωρεάν πεζοπορικές διαδρομές για μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς και γονείς που τους/τις συνοδεύουν. Σκοπός του προγράμματος είναι να  δημιουργήσει ένα βιωματικό μαθησιακό περιβάλλον  μέσα στο οποίο οι μαθητές/τριες θα  αγαπήσουν την Φύση την Ιστορία και τον Πολιτισμό του τόπου τους και θα γίνουν ενεργοί πολίτες για να προστατεύσουν  και να προβάλλουν το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική τους κληρονομιά συντηρώντας ταυτόχρονα και την ιστορική μνήμη.

 Στην συνέχεια ακολούθησαν οι  εισηγήσεις: 

 -«Αρχαιολογική τεκμηρίωση για την Ελιά και το λάδι που παρουσιάστηκε από τον  κ. Αντώνη Βασιλάκη,  Δρ. Αρχαιολόγο

 -«Μνημειακά ελαιόδεντρα . Ζωντανά Μνημεία της ελαιοκομικής μας κληρονομιάς» που  παρουσιάστηκε από τον κ. Νίκο Μιχελάκη, Δρ. Γεωπόνο, Επιστ. Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ και πρ. Δ/ντη του Ινστιτούτου Ελιας Χανιών.

-«Η διατροφή στην Προϊστορική και Μινωική Κρήτη. Τι έτρωγαν και πως μαγείρευαν οι Μινωίτες» που παρουσιάστηκε από την κ. Ανάγια Σαρπάκη, Δρ. Αρχαιολόγο-Αρχαιοβοτανολόγο.

-« Η ποιητική των δέντρων» που παρουσιάστηκε από την Ειρήνη Γαβριλάκη, Δρ. Αρχαιολόγο.

 Υψηλό ήταν το ενδιαφέρον με το όλοι οι συμμετέχοντες  παρακολούθησαν  τις εισηγήσεις και μετείχαν στην συνεχεία στην συζήτηση που ακολούθησε.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που κατά την συζήτηση έθεσαν  όχι μόνο ερωτήματα αλλά παρουσίασαν και αξιόλογες προτάσεις

     Η πρώτη πεζοπορία θα γίνει στον  Ιερό Πλάτανο και την  Μνημειακή Ελιά Γόρτυνας  το Σάββατο,  17 Μαρτίου

Μαθητικό πρόγραμμα πεζοποριών

ΑΝΟΙΞΗ

Σάββατο, 17 Μαρτίου

Μνημειακή Ελιά Γόρτυνας  και  Ιερός Πλάτανος

Σάββατο, 21 Απριλίου 

Μνημειακή Ελιά   Παλιάμας  

Σάββατο, 19 Μαΐου

Μνημειακή Ελιά  Πανασού

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Σάββατο, 13 Οκτωβρίου

Μνημειακή Ελιά   Καμηλαρίου,

Σάββατο, 3 Νοεμβρίου

Ιερός Πλάτανος -Κεραμωτά

Τρεμιθιά Αγίου Φανουρίου -Αχλαδέ

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου

Μυρτιά – Μοναστήρι Παλιανής  

 

Για πληροφορίες-  εγγραφές: Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου ( www.pezoporikos.gr ), Αβέρωφ 25,  τηλέφωνο 2810 344588 ( 8-10μμ Δευτέρα- Παρασκευή)  

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ