ΚΡΗΤΗ
Μ. Συντυχάκης: Ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα για στέγαση των σεισμόπληκτων
Δείτε την ομιλία του στη Βουλή
SHARE:
Την ανάγκη άμεσης κάλυψης των στεγαστικών αναγκών όλων των σεισμόπληκτων κατοίκων της Κρήτης, χωρίς αποκλεισμούς, ιδιοκτητών και ενοικιαστών, με τοποθέτηση οικίσκων με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με όλα τα συνοδευτικά έργα που απαιτούνται, ως προσωρινή λύση, ανά χωριό, και όχι με συγκέντρωσή τους σε λίγα σημεία ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του στη Βουλή.
Όπως σημείωσε, είναι τεράστιο το μέγεθος της καταστροφής από τον πρόσφατο σεισμό στην Κρήτη, καθώς χιλιάδες κτίρια έχουν κριθεί ακατάλληλα, ενώ ολόκληρα χωριά έχουν μετατραπεί σε χαλάσματα. Οι χιλιάδες κάτοικοι που είναι άστεγοι στις σεισμόπληκτες περιοχές αγανακτούν απέναντι στην έλλειψη οργανωμένης κρατικής μέριμνας, ειδικά σε μια περίοδο που οι καιρικές συνθήκες έχουν δυσκολέψει.
Ειδικότερα, όπως τόνισε, «ο διαθέσιμος αριθμός οικίσκων είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τον απαιτούμενο, όπως έχει καταδειχθεί από τις προτάσεις των δήμων, βάσει των πραγματικών αναγκών στέγασης. Επιπλέον, οι κάτοικοι, που θέλουν -όπως είναι αναγκαίο- να παραμείνουν στον τόπο τους, καταγγέλλουν ότι υπάρχει σχεδιασμός να μην εγκατασταθούν οι οικίσκοι ανά χωριό, με την πρόφαση της έλλειψης των αναγκαίων υποδομών π.χ. αποχέτευση. Προβληματική χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι και την επιλογή μετακίνησής τους σε διαμερίσματα στο Ηράκλειο, μέσω του προγράμματος "Εστία", πάνω από 30 χιλιόμετρα από την εργασία τους και τα σχολεία των παιδιών τους. Οξυμένο είναι και πρόβλημα των ενοικιαστών που δεν δικαιούνται στέγαση σε οικίσκους».
Επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ακριβής ενημέρωση για το πόσα είναι τα κατοικήσιμα και τα μη κατοικήσιμα σπίτια με βάση τον πρωτοβάθμιο και τον δευτεροβάθμιο έλεγχο, ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός αστέγων, ενώ μετέφερε καταγγελίες σεισμόπληκτων ότι σε δευτεροβάθμιους ελέγχους μετατρέπονται σπίτια από «κίτρινα» σε «πράσινα», αδικαιολόγητα σε πολλές περιπτώσεις.
Ακόμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «η σκληρή πραγματικότητα για τους πληγέντες δεν "απαλύνεται" με τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί "ανοικοδόμησης του Αρκαλοχωρίου", ενταγμένης στην ανάπτυξη για τους λίγους, γύρω από το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου, στον αντίποδα των μέτρων στήριξης που έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής».
Στην απάντησή του ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει 11.500 αυτοψίες σε σπίτια εκ των οποίων κατοικήσιμα κρίθηκαν 5.353 και 6.152 μη κατοικήσιμα. Συγκεκριμένα, για τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας από τα πρώτα αποτελέσματα του δευτεροβάθμιου ελέγχου σε 420 κτίρια τα 189 προέκυψαν κατοικήσιμα, 180 μη κατοικήσιμα που χρήζουν επισκευών και 51 για κατεδάφιση.
Όσον αφορά στην προσωρινή στέγαση, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει προβεί σε διαγωνισμό 90 ακόμα οικίσκων, αριθμός όμως που δεν επαρκεί ούτε κατά διάνοια για την κάλυψη των αναγκών, ενώ τόνισε ότι «δεν θέλουμε να πάνε όλοι σε οικίσκους», καθώς, όπως είπε, υπάρχουν άλλες λύσεις, όπως διαθέσιμα σπίτια και ξενοδοχεία.
Στη δευτερολογία του ο Μανώλης Συντυχάκης επανέλαβε την τεράστια ανάγκη λύσης του στεγαστικού καθώς είναι πάρα πολλοί που έχουν μείνει χωρίς σπίτια και δεν φτάνουν οι οικίσκοι και κάλεσε την κυβέρνηση να στήσει τους οικίσκους ανά χωριό, κάτι το οποίο όμως απαιτεί κατάλληλα έργα, άρα κόστος. Γι’ αυτό, σημείωσε, θέλετε να συγκεντρώσετε σε άλλες περιοχές τους οικίσκους.
Ειδική αναφορά έκανε στην, για ακόμα μια φορά, τεράστια αλληλεγγύη των σεισμόπληκτων, που αν δεν ήταν αυτή «δεν θα κουνιόταν φύλλο», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε τη χρόνια έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης για ολοκληρωμένα σχέδια αντισεισμικής θωράκισης, γεγονός που έχει αφήσει τον κόσμο ανοχύρωτο απέναντι στα φυσικά φαινόμενα. Τόνισε, ακόμα, ότι τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν τους σεισμόπληκτους είναι η στέγαση, οι αποζημιώσεις και οι αναστολές πληρωμών και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα σεισμοπλήκτων Αρκαλοχωρίου για να διεκδικηθούν όλα τα παραπάνω.