ΚΡΗΤΗ
Ηράκλειο: Ημερίδα της ΠΟΕΣΥ για τα Περιφερειακά ΜΜΕ
Κατέθεσαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι των Ενώσεων Συντακτών και των Ταμείων των ΜΜΕ, των ιδιοκτητών και των εργοδοτικών ενώσεων της Περιφέρειας, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι της κυβέρνησης.
Ημερίδα για τα Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Στην ημερίδα, που είναι η πρώτη από μια σειρά ημερίδων που διοργανώνει η ΠΟΕΣΥ και έχει τίτλο «Περιφερειακά Μέσα: Προκλήσεις και προοπτικές» κατέθεσαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι των Ενώσεων Συντακτών και των Ταμείων των ΜΜΕ, των ιδιοκτητών και των εργοδοτικών ενώσεων της Περιφέρειας, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι της κυβέρνησης.
Πριν από την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στα Τέμπη, με την ευχή η χώρα να μην ζήσει άλλη τέτοια τραγωδία. Στην ημερίδα συμμετείχαν βουλευτές, αλλά και εκπρόσωποι φορέων.
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός επισήμανε ότι είναι ανάγκη η έγκυρη, έγκαιρη και αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών και πως ο ρόλος των περιφερειακών μέσων είναι σημαντικός, λειτουργώντας ως πυλώνας της Δημοκρατίας.
«Παρά τα προβλήματα και την έλλειψη πόρων τα Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης όχι δεν υπολείπονται, αλλά υπερέχουν ακόμη και των αθηνοκεντρικών ΜΜΕ» ανέφερε ο κ. Λαμπρινός.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μίλησε για το ρόλο των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογραφων που είναι όπως τόνισε, λόγω των συνθηκών, «πιο κρίσιμος από ποτέ» προσθέτοντας ότι οι δημοσιογράφοι των περιφερειακών μέσων, έρχονται να καλύψουν «το κενό ανάμεσα στο κέντρο εξουσίας και λήψης αποφάσεων με την Περιφέρεια της χώρας, που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας».
Σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης και το ρόλο τους ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου ανέφερε ότι αυτές οι εκδηλώσεις θα δείξουν δρόμους και τα επόμενα βήματα στο χώρο της αποκαλούμενης «μιντιακηής βιομηχανίας» εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων, στη διάρκεια μιας περιόδου, όπως τόνισε, που «η ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση μετά και την τραγωδία στα Τέμπη και τον τρόπο χειρισμού του θέματος από τα ΜΜΕ ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για όλα τα μέσα» επικεντρώνοντας ωστόσο στη σύνδεση και τη στενή σχέση των περιφερειακών ΜΜΕ με τις τοπικές κοινωνίες.
Στην τοποθέτησή του για τα περιφερειακά ΜΜΕ και το εργασιακό τοπίο ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου και Νήσων Κυριάκος Κορτέσης ανέφερε ότι «το μεγάλο ερώτημα είναι ο ρόλος που καλείται να παίξει ο Τύπος και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι ενώσεις συντακτών» που κάνουν προσπάθεια «να έχουμε μια δημοσιογραφία που αξίζει στον πολίτη και το πολίτευμα» ενώ αναφερόμενος στην τραγωδία στα Τέμπη είπε ότι ανέδειξε κάποιες παθογένειες στο χώρο «που όμως προέρχονται από μια μειοψηφία δημοσιογράφων» και πως οι δημοσιογράφοι δεν είναι δημοσιολογούντες. Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς στη περιφέρεια η επάρκεια, η προσπάθεια και ο σεβασμός με τον οποίο εργάζονται οι δημοσιογράφοι είναι σε αναντιστοιχία με τις αποδοχές τους» καταλήγοντας, πως η διαμορφωμένη κατάσταση δεν αποτελεί ευθύνη μόνο των εργοδοτών αλλά και της εκάστοτε κυβέρνησης, επικεντρώνοντας στο ότι «η κρατική ενίσχυση προς τα ΜΜΕ θα πρέπει να συνδέεται με τις θέσεις εργασίας δημοσιογράφων και λοιπών ειδικοτήτων».
Μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό απέστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, που επανάλαβε ότι μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη «οι πολίτες βρίσκονται σε βαθιά θλίψη, πόνο, πένθος, οργή και θυμό» απαιτώντας απαντήσεις και απόδοση ευθυνών και σημειώνοντας ότι μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα «αναδείχθηκε ο ρόλος των περιφερειακών μέσων, αλλά και η ευθύνη που πρέπει να διέπει τα μέσα» και πως η κυβέρνηση μέσω των πολιτικών που σχεδιάζει, στοχεύει «στην ενίσχυση του ρόλου και της παρουσίας των περιφερειακών μέσων».
Στην πρωτοβουλία που γίνεται μέσω των ενώσεων συντακτών και τις επαφές τους με τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, που μπορεί να φέρει, όπως είπε, αποτελέσματα μέχρι και το τέλος του μήνα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Νίκος Καρράς. Έκανε ειδική αναφορά σε ένα νέο «εργαλείο» της ΕΣΗΕΜ-Θ, την ψηφιακή πλατφόρμα press local μέσω της οποίας, όπως τόνισε, «θα συλλέγονται πληροφορίες για την κατάσταση εργασίας των δημοσιογράφων και θα αναφέρονται προβλήματα για τις συνθήκες εργασίας, τις συμβάσεις ή και δεοντολογικά ζητήματα» με στόχο η Ένωση να αξιοποιεί τις ειδοποιήσεις και τις αναφορές «ώστε να παρεμβαίνει εγκαίρως όταν χρειάζεται να λυθούν προβλήματα». Ο πρόεδρος ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε Γεώργιος Τσιγκλιφύσης επισημαίνοντας ότι ο Τύπος και ιδιαιτερα ο έντυπος, βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, σημείωσε ότι «θεωρούμε αυτονόητο κάποιος να έχει την επιθυμία και την πρόθεση να λειτουργήσει ένα μέσο ενημέρωσης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να λαμβάνει κρατικές ενισχύσεις αν δεν καλύπτει το μίνιμουμ των προϋποθέσεων». Ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θέμης Μπερεδήμας σχολίασε ότι «οι παθογένειες στα περιφερειακά ΜΜΕ είναι πολλές» και πως εργαζόμενοι και εργοδότες δίνουν τον αγώνα τους επί χρόνια, επικεντρώνοντας και στις «ατέλειες νομοθετικών ρυθμίσεων» που όπως τόνισε δυσχεραίνουν το κλίμα, μέσα στο οποίο λειτουργούν.
Στην ημερίδα παραβρίσκεται και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας δρ Δημήτρης Γαλαμάτης, ο οποίος ανέφερε ότι στόχος είναι ο χώρος των ΜΜΕ, να έχει τη δυνατότητα αυτορρύθμισης, ενώ επικεντρώθηκε στο νέο νόμο για τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο που όπως τόνισε, «βάζει κανόνες και ζητήματα προϋποθέσεων, που οφείλονται να πληρούνται» προσθέτοντας ότι «το πώς θα λειτουργήσει, είναι βασικό ζητούμενο».
Σε ό,τι αφορά τα επικοινωνιακά προγράμματα και στο τουλάχιστον 30% που προβλέπεται ως συμμετοχή για τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, είπε ότι αν δεν τηρείται «υπάρχει πλέον πρόβλεψη να επιβάλλονται πρόστιμα» συμπληρώνοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα ποσά αυτά θα μεταφέρονται στο επόμενο επικοινωνιακό πρόγραμμα.
Σε δηλώσεις του ο κ. Γαλαμάτης εξήγησε ότι τον τελευταίο χρόνο για τα περιφερειακά ΜΜΕ, έχουν γίνει παρεμβάσεις στήριξης και με συμβολικό χαρακτήρα, όπως το μηνιαίο μπρίφινγκ του κυβερνητικού εκπροσώπου στη Θεσσαλονίκη και οι συνεντεύξεις που ο ίδιος ο πρωθυπουργός δίνει κατά τη διάρκεια των περιοδειών του στα περιφερειακά ΜΜΕ, αλλά και με μέτρα στήριξης όπως στα ζητήματα αύξησης κόστους χαρτιού και διακίνησης που υποστηρίχθηκε όπως είπε, «με γενναία χρηματοδότηση» αλλά και σε ζητήματα κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών που θα συνεχιστεί και για το 2023.
Στις εργασίες της ημερίδας παραβρίσκεται και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα μέσα ενημέρωσης στα οποία όπως είπε, εργάζονται δημοσιογράφοι «όχι με τις συνθήκες που θα έπρεπε, μετά από μια πολυετή οικονομική κρίση και την πανδημία» ωστόσο πρόσθεσε ότι μετά τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί «το νερό έχει μπει στο αυλάκι» επισημαίνοντας ωστόσο ότι «οι ευθύνες τόσο των δημοσιογράφων όσο και των ιδιοκτητών είναι τεράστιες» και πως «οι προκλήσεις για τα περιφερειακά αλλά και τα αθηναϊκά ΜΜΕ δεν μπορούν να υπάρχουν, χωρίς να συζητάμε το θέμα της δεοντολογίας». Η κ. Αντωνιάδου αναφέρθηκε και στις νέες εγγραφές μελών στις Ενώσεις Συντακτών που δεν είναι όπως τόνισε, «κλειστά κλαμπ» και βάζοντας μεν προϋποθέσεις, εντάσσουν και τους εργαζόμενους στις ηλεκτρονικές σελίδες, καταλήγοντας ότι «αν ένα κομμάτι των συναδέλφων κάνει λάθος, δεν σημαίνει ότι όλοι κάνουν λάθη».
Ο στόχος της ημερίδας είναι ν' ανοίξει ο διάλογος με τη συμμετοχή όλων των μερών και τα όποια συμπεράσματα να οδηγήσουν στη λήψη πρωτοβουλιών και αποφάσεων από την ΠΟΕΣΥ και τις Ενώσεις Συντακτών.
«Δημοσιογραφία και Μέσα σε μετάβαση» ήταν το θέμα ξεχωριστής θεματικής στην ημερίδα της ΠΟΕΣΥ.
Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αντώνης Σκαμνάκης κατά την ομιλία του χαρακτήρισε «σπουδαίο» το ρόλο των περιφερειακών μέσων και για τη Δημοκρατία, λέγοντας ότι «ουσιαστικά δημιουργούν εκείνο το πεδίο που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις ισχυρές τάσεις συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης» και πως «χωρίς τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης ο βαθμός συγκέντρωσης στην ελληνική κοινωνία θα ήταν ισχυρότερος», σχολιάζοντας ότι για την επιβίωσή τους είναι πολύ κρίσιμη η κρατική ενίσχυση.
Ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Νίκος Λέανδρος ανέφερε ότι «αυτό που περιμένουν οι άνθρωποι, δεν είναι πια απλά το ρεπορτάζ αλλά να καταλάβουν τι συμβαίνει στο σύγχρονο κόσμο», προσθέτοντας μέσα σε ένα κλίμα με οξυμένες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες «πρέπει η χώρα, οι επιχειρήσεις και οι δημοσιογράφοι να ανταποκριθούν σε αυτές τις νέες προκλήσεις». Ο κ. Λέανδρος συμπλήρωσε ότι μέσα από μια συνεργασία πανεπιστημίων, του επαγγελματικού χώρου και φυσικά και της πολιτείας, πρέπει να υπάρξουν εργαλεία που θα μπορέσουν εκτός των άλλων, να βοηθήσουν στο να «έχουμε τις ικανότητες να αναλύουμε τα ζητήματα σε βάθος, στη διεθνή τους διάσταση και την ουσιαστική τους σημασία».
Ο Παντελής Βατικιώτης, επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ανέφερε ότι στην αναζήτηση μιας λύσης στις κρίσεις και τις προκλήσεις, είτε στο επίπεδο της παραπληροφόρησης στη σύγχρονη κοινωνία, είτε στο δομικό ζήτημα της αποδόμησης των μέσων μαζικής επικοινωνίας και της δημοσιογραφίας «η λύση πρέπει να είναι στρατηγική, ομική και αυτή είναι η ανάπτυξη των μέσων των πολιτών, που θα υπηρετήσουν την πληροφόρηση του Πολίτη, ως θεμελιώδες πολιτειακό δικαίωμα, θα δίνουν σε όλους τις πληροφορίες που χρειάζονται, για να κάνουν πραγματικότητα την υπόσχεσή της δημοκρατίας».
Αναφερόμενος στην ψηφιακή γενιά που όπως είπε, μεταξύ άλλων, είναι εξοικειωμένη με την νέα τεχνολογία, δεν γνωρίζει πώς είναι να διαβάζει έντυπο τύπο και ένα μεγάλο μέρος της ενημέρωσης το λαμβάνει από τα social media, το Μέλος Διδακτικού Προσωπικού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Παναγιώτης Κάπος ανέφερε ότι «είναι μια γενιά που πρέπει να την πλησιάσουμε» και πως «είναι μία σημαντική πρόκληση για όλο τον περιφερειακό τύπο πώς θα εισχωρήσει σε αυτό το νέο ηλικιακά κοινό» συμπληρώνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση «πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίσει ποια είναι η νοοτροπία της».
Σε ό,τι αφορά την «ψηφιακή γενιά» ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, έκανε γνωστό ότι στη ΓΓ τους τελευταίους μήνες, επεξεργάζονται την υλοποίηση ενός προγράμματος φιλαναγνωσίας για τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο να αποτελέσει «ένα ακόμα εργαλείο» που θα φέρει σε άμεση επαφή την νεολαία με τον Τύπο και προς αυτή την κατεύθυνση, όπως τόνισε, σημαντική θα είναι η συμβολή και της ακαδημαϊκής κοινότητας, των Περιφερειακών ΜΜΕ και των δημοσιογράφων, με προτάσεις τις οποίες ο κ. Γαλαμάτης τους κάλεσε να υποβάλουν.
«Ο Πολιτισμός , ο Τουρισμός και ο Αθλητισμός, ως βάσεις παραγωγής και διανομής περιεχομένου»
Η περίπτωση της Κρήτης σε ό,τι αφορά τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό και τον Αθλητισμό, ως βάσεις παραγωγής και διανομής περιεχομένου από την Περιφέρεια, αποτέλεσε ειδική θεματική στην ημερίδα της ΠΟΕΣΥ που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Ο δημοσιογράφος (μέλος ΕΣΗΕΠΗΝ) και συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης αναφέρθηκε στον πολιτισμό, τον οποίο χαρακτήρισε «πηγή πληροφοριών». «Ο ίδιος ο Τύπος αποτελεί έκφραση του πολιτισμού, έκφραση ιδιαζόντως σημαντική, που επηρέασε γενιές και γενιές και διαμόρφωσε συνειδήσεις» ανέφερε και προσέθεσε: «Ο Τύπος συνιστά πολιτικό και πολιτισμικό αγαθό, απόθεμα και κοινωνική περιουσία, κάτι σαν εθνικό αρχείο». Ο κ. Ψιλάκης, εν μέσω των σύγχρονων προκλήσεων, ανέφερε ότι ο πολιτισμός είναι δημιουργία, όπως επίσης «έκφραση γνώμης, το δικαίωμα στο λόγο, είναι η πολυφωνία και ο διάλογος, είναι όλα αυτά που καθιέρωσαν τον Τύπο στη συνείδηση των πολιτών, αλλά και η κριτική και η πολυβασανιμένη δεοντολογία».
Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Κυριάκος Κώτσογλου, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και πως αυτός παράγει περιεχόμενο, επισήμανε ότι για την Κρήτη ο «τουρισμός είναι τα πάντα», προσθέτοντας ότι «αν δεν παντρέψει αυτό το περιεχόμενο, με την αυθεντικότητα, θα χαθεί και θα γίνει απλά ένας προορισμός σαν όλους τους άλλους».
«Σημασία έχει να δούμε και να εκμεταλλευτούμε το μέγεθος της Κρήτης, να κρατήσουμε την αυθεντικότητά της, να γίνουμε αειφόροι και βιώσιμοι και έτσι τι θα έχουμε να λέμε αυτό που η αειφορία λέει, ότι για την ικανότητα του φυτού να διατηρεί την ικανότητά του για παραγωγή, ακόμα και μετά την παραγωγή και την τοκοφορία του» κατέληξε ο κ. Κώτσογλου.
Ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ, Σταύρος Τζεδάκης, επικεντρώνοντας στην Κρήτη που «είναι μία περιφέρεια παραγωγική, με πολλά προϊόντα, τα οποία έρχονται από πολύ παλιά και με πλούσια πολιτισμική παράδοση», ανέφερε ότι «ο αγροτοδιατροφικός τομέας αποδείχθηκε ότι μπορεί να κρατήσει τη χώρα όρθια απέναντι σε οποιαδήποτε κρίση» και πως η Πολιτεία «πρέπει να δώσει κίνητρα περιφερειακής ανάπτυξης για να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος» και πως προς αυτή την κατεύθυνση, η συμβολή των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης είναι «καθοριστική γιατί μέσω αυτών προβάλλονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου».
Ο αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΠΗΝ, Αντώνης Παπουτσάκης, σε ό,τι αφορά το πώς ο αθλητισμός παράγει περιεχόμενο, επισήμανε ότι η Κρήτη φιλοξενεί μεγάλα αθλητικά γεγονότα διεθνούς εμβέλειας, σχολιάζοντας ότι «η ατζέντα είναι γεμάτη από αθλητικά δρώμενα που χάρη στους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υφυπουργείου Αθλητισμού διεξάγονται κάθε χρόνο στην Κρήτη» και πως «για να έχει μια ουσιαστική βάση ο αθλητισμός θα πρέπει να συνοδεύεται και από σύγχρονες υποδομές». Ο κ. Παπουτσάκης, μάλιστα, αναφέρθηκε σε αθλητικές υποδομές στην Κρήτη, όπως το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο των Χανίων, το ποδηλατοδρόμιο Χανίων που, όπως είπε, δημοπρατήθηκε τον Ιανουάριο του 2023 και αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, αλλά και το Karteros Beach Sports Center, «τη νέα εγκατάσταση στην οποία θα φιλοξενηθούν οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο». Ο κ. Παπουτσάκης συμπλήρωσε ότι «ο ρόλος του Αθλητισμού στην ανασυγκρότηση των πόλεων είναι πολύπλευρος καθώς η πραγματοποίηση των μεγάλων γεγονότων και η προβολή τους συμβάλλει αισθητά στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα έχουν σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, αφού παρατηρείται αύξηση του αστικού τουρισμού, αυξημένη προβολή και εμπλουτισμένη εικόνα της κοινότητας, ενώ προκαλείται συμπληρωματική ανάπτυξη και προκύπτουν οφέλη».
Μήνυμα της Π. Τσαπανίδου
Γραπτό μήνυμα για την ημερίδα απέστειλε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου. Mεταξύ άλλων, η Π. Τσαπανίδου επικέντρωσε στο ρόλο των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, ο οποίος αναδείχθηκε -όπως ανέφερε- και στη διάρκεια της τραγωδίας στα Τέμπη, «όπου τις πρώτες ώρες αυτής της τραγωδίας, τις πληροφορίες τις διαβάζαμε από τα περιφερειακά μέσα», συμπληρώνοντας ότι «αυτό έδειξε για μία ακόμη φορά τη σημασία του περιφερειακού Τύπου, όχι μόνο για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και ολόκληρη τη χώρα» και πως «σε καμία περίπτωση τα πανελλαδικής εμβέλειας μέσα και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη δουλειά που γίνεται στα περιφερειακά μέσα».
Στο επίκεντρο ο «Ξενοφών», ο Οργανισμός για τη Συλλογική Διαχείριση και την Προστασία των Πνευματικών Δικαιωμάτων των Δημοσιογράφων
Τα «Πνευματικά Δικαιώματα και το Ασφαλιστικό» αποτέλεσαν ξεχωριστή θεματική στην ημερίδα της ΠΟΕΣΥ που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Η δημοσιογράφος Μάχη Νικολάρα, πρόεδρος του «Ξενοφώντα», για τη συλλογική διαχείριση και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, ανέφερε ότι για την αδειοδότηση του οργανισμού που αποτελεί πρωτοβουλία των Ενώσεων Συντακτών και είναι, όπως σημείωσε, «μονόδρομος», έχει ήδη κατατεθεί φάκελος στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
«Η δουλειά των δημοσιογράφων παράγει υπεραξία -μία δεύτερη ζωή πέρα από τα μέσα ενημέρωσης που εργαζόμαστε- και αυτή η δεύτερη ζωή που βρίσκεται σε αυτή τη διαδικτυακή σφαίρα, παράγει δικαιώματα για τους δημοσιογράφους, τα οποία μέχρι στιγμής τα καρπώνονται οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες, που δεν θέλουν να αποδώσουν μερίδιο» είπε η κ. Νικολάρα, προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση, για να έχει αυτό το εγχείρημα επιτυχία, «πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι».
Στο ρόλο των δημοσιογράφων και τις διαμορφωμένες συνθήκες εργασίας και των αμοιβών τους αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΑΣ ΕΣΗΕΠΗΝ Θανάσης Μπαμπανέβας, ο οποίος σημείωσε ότι ανάμεσα στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι της περιφέρειας είναι αυτό της ανεργίας, αλλά και των αποδοχών «που σε πολλές περιπτώσεις καταβάλλονται υπό τη μορφή φιλοδωρήματος», επισημαίνοντας ότι «στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι δημοσιογράφοι των περιφερειακών μέσων δεν είναι ξεκομμένοι από την κοινωνία, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της» και πως «σκληρά εργαζόμενοι, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αποτελούν τη φωνή του μέσου Έλληνα πολίτη, αυτού που δεν αξιώνεται να δει το φως της δημοσιότητας στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων εφημερίδων και των λοιπών ραδιοτηλεοπτικών μέσων».
Με επίκεντρο τα επικουρικά ταμεία των δημοσιογράφων, ο Σωτήρης Κέλλας, πρόεδρος ΕΤΑΣ της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ ανέφερε ότι «οι νεότερες ομάδες ασφαλισμένων, επειδή θα είναι αριθμητικά μικρότερες από τις προγενέστερες και αυτό θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, έχουμε μία υποχρέωση. Να δώσει κάθε γενιά στην άλλη, τουλάχιστον το ισοδύναμο από αυτό που έχει πάρει και έτσι πρέπει να πορευτούμε, γιατί δικαιώματα που δεν προκύπτουν από το καθήκον που επιτελέσαμε καλά, δεν αξίζουν να τα έχουμε», ενώ ο δημοσιογράφος Δημήτρης Χορταργιάς επισήμανε ότι η θωράκιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος» αποτελεί «κορυφαίο ζήτημα που θα λύσει πολλά προβλήματα».
Χορηγός Επικοινωνίας της Ημερίδας ήταν το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο