ΚΡΗΤΗ

Κορωνοϊός: Τι λέει για την Κρήτη ο καθηγητής Σαρηγιάννης

Για ποιους λόγους προβληματίζουν τους επιστήμονες του ΑΠΘ το Ρέθυμνο αλλά και το Ηράκλειο

No profile pic

"Καμπανάκι" για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, χτυπά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μέσα από την ανάλυση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού που επιμελείται το ΑΠΘ.

Η αύξηση που παρατηρείται πλέον στον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), καθώς και ο αριθμός των θανάτων που παρατηρήθηκαν σήμερα συνάδουν με τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE για τον επόμενο μήνα, ενώ πλέον και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει ανησυχητικός, ιδιαίτερα για την Αττική, με δεδομένο και το χαμηλό αριθμό των τεστ ανίχνευσης που πραγματοποιήθηκαν χθες.

Τα παραπάνω αποτελέσματα αποτυπώνονται και στον δείκτη θετικότητας. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας παρέμεινε στο 2,9% (η ημερήσια τιμή σήμερα είναι 2,6%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) είναι πλέον 1,27 (τιμές του Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο συνεργάτης του Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος, μελετώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα συγκρίνοντάς τα με τις προβολές της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE, καταλήγουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για την πορεία της πανδημίας σε κάθε περιοχή της χώρας. Όπως σημειώνουν στην έκθεσή τους, στην Αττική ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να προβληματίζει και δεδομένης της σύγκλισης των μετρούμενων κρουσμάτων με τις προσομοιώσεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE, αναμένεται άνοδος τις επόμενες ημέρες. Για να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης, πρέπει οπωσδήποτε να ενταθούν οι έλεγχοι της εφαρμογής των μέτρων, αλλά και ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης. Μεγάλη είναι η ανησυχία για Αχαΐα και Εύβοια. "Επιπλέον, παρατηρήθηκαν κάποιες έντονες αυξητικές τάσεις σε επιμέρους περιοχές τις τελευταίες ημέρες, με κυριότερες την Αχαΐα και την Εύβοια, στις οποίες προτείνεται να εντατικοποιηθούν τα τεστ ανίχνευσης και η ιχνηλάτηση. Eπίσης πλέον προβληματίζουν (σε μικρότερο βαθμό) η Χαλκιδική και η Πιερία, καθώς επίσης η Αρκαδία, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο" αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανάλυσή τους.

Συνολικά για τη χώρα εκτιμούν ότι μετά τις 17/2 προβλέπεται μια περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, η οποία αναμένουμε να καμφθεί τις επόμενες ημέρες, ως αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν από την προηγουμένη εβδομάδα. Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), οι ειδικοί του ΑΠΘ υποστηρίζουν πως φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η αποκλιμάκωση και ξεκίνησε η ανοδική πορεία που αναμέναμε. Ο αριθμός των θανάτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, δεν αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κάτω από τους 20 (σε επίπεδο μέσης εβδομαδιαίας τιμής), με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που έχει ήδη ξεκινήσει.

Δείτε το σχήμα της μελέτης που αφορά στο Ηράκλειο:

Δείτε και το αντίστοιχο σχήμα για τα Χανιά:

Πηγή:enikos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση