Κωνσταντίνος Γρίβας από Ηράκλειο: "Παιχνίδι νεύρων οι σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας"

O γνωστός καθηγητής γεωπολιτικής και σύγχρονων οπλικών τεχνολογιών στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αναφέρεται στις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας ενώ αναφέρεται και στον ρόλο του ΝΑΤΟ , στο πλαίσιο του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων.

Ως ένα παιχνίδι νεύρων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου που έχει εξαπολύσει εναντίον μας η γειτονική χώρα ο γνωστός αναπληρωτής καθηγητής γεωπολιτικής και σύγχρονων οπλικών τεχνολογιών στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας, ο οποίος βρίσκεται στο Ηράκλειο ως ομιλητής στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων.

 Πιστεύει ότι βρισκόμαστε στην αρχή μίας γκρίζας ζώνης στις σχέσεις μας με την Τουρκία, φαινόμενο που θα κρατήσει πολύ, εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει τίποτε απολύτως από το ΝΑΤΟ, το οποίο και δεν θέλει και δεν μπορεί να επέμβει ενώ προτρέπει η Ελλάδα να σταματήσει την λογική της χώρας-εξαρτήματος της δυτικής αρχιτεκτονικής και να αναζητήσει νέες συμμαχίες, ακόμα και σε χώρες όπως η Αίγυπτος, οι οποίες δεν θέλουν μία κυρίαρχη Τουρκία. 

Όσο για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, την χαρακτηρίζει πρωτοφανή επιθετική ενέργεια που ωστόσο δεν υπερβαίνει το κατώφλι του πολέμου. Ερωτηθείς αν η Τουρκία θα επιχειρήσει μετωπική σύγκρουση με την Ελλάδα, δεν το βλέπει προς το παρόν, θεωρεί όμως ότι θα συνεχίσει να ροκανίζει σταδιακά κυριαρχικά δικαιώματα. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Γρίβας επισήμανε μεταξύ άλλων: 

«Κατά την άποψη μου η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία του νέου κόσμου που διαμορφώνεται, ο ρόλος της στην διαμόρφωση των διεθνών εξελίξεων θα είναι καταλυτικός, ένα μέρος μόνο αυτής της σπουδαιότητας είναι τα εν δυνάμει τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα που βρίσκονται στην περιοχή αλλά είναι σημαντικότερος ο ρόλος της μέσα σε αυτό το νέο κόσμο που αλλάζουν οι ισορροπίες ισχύος και αναμένεται να υπάρξουν και μεγάλες διαφοροποιήσεις στο διεθνές δίκαιο και ειδικά στο δίκαιο της θάλασσας.

Κίνδυνοι και ευκαιρίες για την Ελλάδα

Μέσα σε αυτό το νέο πλανητικό σύστημα η Ελλάδα αντιμετωπίζει κίνδυνους και ευκαιρίες. Ο μεγάλος της κίνδυνος είναι ότι έχει απέναντι της μία αναθεωρητική δύναμη, μία νέα Τουρκία που θέλει να κυριαρχήσει στην περιοχή και κατά συνέπεια να ακρωτηριάσει γεωπολιτικά την Ελλάδα. Η μεγάλη της ευκαιρία (της Ελλάδος) είναι ότι μπορεί να αποτελέσει κομμάτι μιας νέας γεωπολιτικής αρχιτεκτονικής, να έχει κρίσιμο ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Κατά συνέπεια δια της γεωπολιτικής της αναβάθμισης η Ελλάδα, που θα ξεκινήσει από αυτήν την περιοχή, μπορεί να ξεπεράσει τα τρομακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει».

Από στρατιωτικής άποψης η Ελλάδα είναι σε θέση να εξασφαλίσει τα ζωτικά της συμφέροντα. Όσον αφορά στην Τουρκία, όσο περνούν τα χρόνια, το ισοζύγιο ισχύος θα ανατρέπεται υπέρ της Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί αποφασιστικά προς την ενίσχυση των αμυντικών της ικανοτήτων. Όχι βέβαια δια της παλαιάς μεθόδου, να κάνει δωρεές ουσιαστικά σε μεγάλες πολυεθνικές βιομηχανίες του εξωτερικού αλλά να ενισχύσει την εσωτερική στρατιωτική και αμυντική της υποδομή. Αυτό είναι εφικτό. Ζούμε σε έναν κόσμο που οι νέες τεχνολογίες είναι διαθέσιμες σε όλους και κατά συνέπεια μπορούμε να αποκτήσουμε αμυντική επάρκεια και αποτροπή χωρίς να αδειάσουμε τα λιγοστά λεφτά που μας έχουν απομείνει.

Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει να λειτουργήσει εθνοκεντρικά και εθνικά ανεξάρτητα. Η λογική ότι είμαστε μία χώρα-εξάρτημα δυτικής αρχιτεκτονικής και περιμένει να αμειφθεί από την συμμετοχή της στην Δύση πλέον για μένα έχει περάσει. Χρειάζεται μία πιο ενεργητική και δυναμική πολιτική ως προς τις συμμαχίες. Βέβαια η περιοχή βρίθει ευκαιριών, όλες οι χώρες της περιοχής, η Αίγυπτος προεξάρχουσα, δεν θέλουν μία κυρίαρχη Τουρκία και αυτό σημαίνει πεδίο δόξης λαμπρό για την Ελληνική διπλωματία, αρκεί να κινηθεί εθνοκεντρικά και αυτόνομα, χωρίς να περιμένει σωτήρες του εξωτερικού, είτε είναι από την Δύση είτε είναι από τον Βορρά. Η Ελλάδα είναι μόνη της αυτή την στιγμή, δεν μπορούμε να περιμένουμε στήριξη από κανένα, μπορούμε όμως να κάνουμε συμμαχίες ακόμα και με ανερχόμενους δρώντες όπως είναι η Γαλλία. Είμαστε σε μια εξαιρετικά μεταβατική περίοδο του διεθνούς συστήματος και χρειαζόμαστε μία προσαρμογή σε αυτό.

Μην περιμένετε τίποτε από το ΝΑΤΟ

Από το ΝΑΤΟ δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε απολύτως και γιατί δεν θέλει και γιατί δεν μπορεί αλλά και γιατί οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα ήθελαν να εμπλακούν σε μία Ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, ωστόσο είναι γεγονός ότι ακόμα και σήμερα υπάρχει μία στρατιωτική ισορροπία στο ελληνοτουρκικό σύστημα. Πιστεύω ότι η Τουρκία στο άμεσο μέλλον πολύ δύσκολα θα επέλεγε μία μετωπική αντιπαράθεση με την Ελλάδα. Νομίζω ότι θα επιμείνει στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου που έχει εξαπολύσει εναντίον μας, ροκανίζοντας κυριαρχικά δικαιώματα, μέρα με τη μέρα, σταδιακά, διαβρωτικά, χωρίς όμως να περνάει το κατώφλι της πολεμικής αντιπαράθεσης. 

Όσον αφορά στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ανέφερε ότι εντάσσεται σε αυτόν τον υβριδικό πόλεμο. «Είναι μία απαράδεκτη ενέργεια από πλευράς Δικαίου, μία απαράδεκτη και πρωτοφανής ενέργεια και μέσα στο στενό Ελληνοτουρκικό σύστημα. Σίγουρα είναι μία επιθετική ενέργεια, μία ενέργεια ψυχολογικού πολέμου που όμως δεν περνάει το κατώφλι του πολέμου. Βρισκόμαστε σε μία γκρίζα ζώνη μεταξύ πολέμου και ειρήνης με την Τουρκία και σε αυτήν την ζώνη θα παραμείνουμε. Είμαστε στην αρχή του φαινομένου. Δεν υπάρχει λόγος αισιοδοξίας και κανένας λόγος να είμαστε τρομοκρατημένοι ότι επέρχεται μία πολεμική αντιπαράθεση. Είναι ένα παιχνίδι νεύρων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ