ΚΡΗΤΗ
"Σκυλοβόλτες" στο Κυνοκομείο: Το σπουδαίο έργο των εθελοντών και η γενναιόδωρη πράξη της υιοθεσίας
Επισκεφτήκαμε το Κυνοκομείο Ηρακλείου, πήγαμε βόλτα και γνωρίσαμε πολλά αξιαγάπητα πλάσματα!
Της Φρόσως Μαστορίδη
Επίσκεψη στο Κυνοκομείο Ηρακλείου έκανε το Cretalive την Κυριακή 11 Αυγούστου, μια ημέρα που πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή βόλτα προς το κοινό! Φαίνεται πως κάποιος που επισκέπτεται το Κυνοκομείο θα πρέπει να είναι αρκετά αποφασισμένος να φτάσει στον προορισμό του αφού πρόκειται για μια σχετικά απομακρυσμένη περιοχή, λίγο πιο έξω από την Φοινικιά.
Τι είναι όμως η ανοιχτή βόλτα;
Πρόκειται για δυο Κυριακές μέσα στον μήνα, τις οποίες έχουν οργανώσει οι ίδιοι οι εθελοντές, κατα τις οποίες ο κόσμος μπορεί να επισκεφτεί το κυνοκομείο, να δει τα σκυλάκια που βρίσκονται υπό την φροντίδα του, και με τη βοήθεια των εθελοντών να τα βγάλει βόλτα στη γύρω περιοχή όπως κάναμε κι εμείς, μπορεί ακόμη να παίξει μαζί τους και να δει από κοντά το σπουδαίο έργο που γίνεται εκεί. Ένα έργο που δίχως τους εθελοντές δεν θα ήταν εφικτό λόγω κυρίως του αυξημένου φόρτου εργασίας.
Το κυνοκομείο Ηρακλείου, είναι ένα μέρος όπου φιλοξενούνται για μικρό χρονικό διάστημα σκυλάκια που έχουν είτε βρεθεί στον δρόμο, είτε -γενικά- έχουν καταλήξει στην φροντίδα του δήμου με τον έναν ή τον άλλο τροπο. Πρόκειται για σταθμό στη ζωή του ζώου, όπου μετά το πέρας του χρόνου, εάν οι τετράποδοι φίλοι μας δεν έχουν καταφέρει να υιοθετηθούν, γίνεται επανένταξη τους, έπειτα από στείρωση και το απαραίτητο τσιπάρισμα. Όλα τα σκυλιά επιστρέφουν στον δρόμο υγιή. Σκοπός του κυνοκομείου είναι η στείρωση και η επανένταξη των σκυλιών καθώς και η φροντίδα για την ευζωία τους κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο Κυνοκομείο, ενώ των εθελοντών που βοηθούν στο έργο η εύρεση κηδεμόνων.
Η διαδικασία για την υιοθέτηση
Πλέον, η διαδικασία για την υιοθέτηση περιέχει και κάποιες προϋποθέσεις τις οποίες θα πρέπει να πληρούν οι εν δυνάμει κηδεμόνες, προκειμένου να βεβαιωθεί ο Δήμος πως τα σκυλάκια θα καταλήξουν σε ασφαλή χέρια, που θα τα αγαπάνε και θα τα φροντίζουν, μέσα σε αυτές τις προϋποθέσεις είναι ο επαρκής χώρος για τη διαμονή τους.
Το τελευταίο 9μηνο έχουν καταφέρει να υιοθετηθούν 150 τετράποδοι φίλοι, όμως πάντα, δυστυχώς, υπάρχουν νέες αφίξεις… με το κυνοκομείο να είναι συνεχώς γεμάτο.
Το Κυνοκομείο Ηρακλείου αποτελείται από μόνιμους υπαλλήλους, συμβασιούχους, εθελοντές από τη Γερμανία, έναν ανάδοχο αλλά κι αρκετούς ακόμη εθελοντές. Ακόμη, ο Δήμος συνεργάζεται με 2 κτηνιάτρους που έχουν αναλάβει την διάγνωση και τις επεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την υγεία των σκύλων, έπειτα όμως τα χειρουργημένα σκυλάκια, πρέπει ανεξαρτήτως της κατάστασης στην οποία βρίσκονται- να επιστρέψουν στον χώρο του κυνοκομείου, για την αποθεραπεία, με αποτέλεσμα πολλές φορές την επιδείνωση της υγείας τους.
Παρ’ ό,τι καταβάλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία έτη, οι ανάγκες του Κυνοκομείου είναι πολλές, κυρίως λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας, όπως αναφέραμε ήδη.
Σε επικοινωνία που είχαμε με κάποιους από τους εθελοντές που έχουν κάνει πλέον καθημερινότητά τους και τρόπο ζωής την φροντίδα των τετραπόδων αυτών πλασμάτων, έθεσαν ως ένα από τα προβλήματα το περιορισμένο ωράριο επισκεψιμότητας του Κυνοκομείου, το οποίο τις καθημερινές λειτουργεί 8 με 13.00 το μεσημέρι. Αυτό, όπως μας ανέφεραν, είναι πολύ περιορισμένο και στενό για εκείνους που θέλουν να βοηθήσουν το Κυνοκομείο κι εργάζονται, είτε πηγαίνοντας μια βόλτα τα σκυλάκια που βρίσκονται εκεί, είτε ακόμα και που θέλουν να βοηθήσουν στον καλλωπισμό τους.
Η ανάγκη για τον καλλωπισμό τους είναι μεγάλη καθώς καλώς ή κακώς (κακώς αν ρωτάτε εμένα) η εικόνα πάντα τραβάει περισσότερο το κοινό… έχει παρατηρηθεί λοιπόν πως σκυλάκια φρεσκοκουρεμένα και κυρίως καθαρά, υιοθετούνται πολύ πιο εύκολα από άλλα.
Πιο εύκολα υιοθετούνται επίσης τα μικρόσωμα και τα κουτάβια, έχοντας ως αποτέλεσμα, το Κυνοκομείο να αποτελείται κυρίως από σκυλάκια βαρύτερα των 15 κιλών - τα οποία όμως είναι εξαιρετικά φιλικά και παιχνιδιάρικα- αλλά και σκυλάκια μεγαλύτερης ηλικίας. Όπως είναι η Βικτόρια, μια σκυλίτσα 6 ετών, η οποία είναι πλέον μόνιμη κάτοικος του Κυνοκομείου, αφού οι εν δυνάμει κηδεμόνες τη βρίσκουν… γριούλα. Αγνοώντας όμως έτσι πως στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αξιαγάπητη κυρία -όπως την λέω εγώ. Η Βικτόρια είναι να από τα σκυλάκια που πήγαμε κι εμείς βόλτα.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά σκυλιά είναι πως κάποια από αυτά που φιλοξενούνται φέρουν λεισμανίαση. Η λεισμανίαση είναι λοιμώδης νόσος η οποία οφείλεται στα πρωτόζωα παράσιτα του γένους λεισμάνια. Οι λεισμάνιες είναι ενδοκυττάρια παράσιτα τα οποία μεταδίδονται μέσω των σκνιπών .
Πρέπει να με αποτρέψει η λεισμανίαση;
Επικοινωνήσαμε με τον κτηνίατρο κ Μανώλη Σουρανάκη προκειμένου να μας λύσει - εν συντομία- την απορία, κατα πόσο θα πρέπει να επηρεάσει την απόφασή μας για υιοθεσία ενός κατοικιδίου που νοσεί από λεισμανίαση. Όπως μας εξήγησε, δεν πρέπει να μας τρομάζει αλλά σίγουρα δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Όπως τόνισε κι ο ίδιος τα κατοικίδια μας θα πρέπει να ελέγχονται, να εμβολιάζονται κι εφόσον το σκυλάκι νοσεί να ακολουθήσει την θεραπεία που πρέπει. Οι πιθανότητες να περάσει στον άνθρωπο η λεισμανιαση είναι εξαιρετικά δύσκολη, θα είναι υπό συνθήκες, καθώς πρόκειται για αρρώστια των ζώων κι όχι των ανθρώπων.
“Αξιέπαινη η κίνηση των ανθρώπων που υιοθετούν λεισμανιακά ζωάκια, αλλά πρέπει να το κάνουν συνειδητοποιημένα. Θα χρειαστεί θεραπεία για την υπόλοιπη ζωή του” τονίζει. Και συνεχίζει “ευτυχώς που υπάρχουν και εκείνοι που τα υιοθετούν ενώ νοσούν διότι μετά δημιουργείται το ερώτημα του τι θα γινόντουσαν; Θα τα αφήναμε στο κυνοκομείο και μετά στην τύχη τους, να πεθάνουν στον δρόμο μόνα τους;”.
Προτείνουμε λοιπόν, πρώτου υιοθετήσουμε ένα ζωάκι που νοσεί να επικοινωνήσετε με έναν κτηνίατρο αλλά και τον προσωπικό σας ιατρό.
Σε κάθε περίπτωση κάποιος που επισκέπτεται το Κυνοκομείο μπορεί εύκολα να διακρίνει πως ναι, γίνεται δουλειά εκεί, και ναι, υπάρχουν άνθρωποι που τα αγαπάνε, σίγουρα “σηκώνει” κάποιες βελτιώσεις - αν μου επιτρέπεται- που όμως έχω πίστη πως θα γίνουν άμεσα.
Πώς μπορείς εσύ να βοηθήσεις;
Αυτό που μπορεί να κάνει ο κάθε ένας από εμάς προκειμένου να βοηθήσει - εάν δεν μπορεί να υιοθετήσει- είναι εκτός του να προωθήσει το “προφίλ” των ψυχών που διαμένουν εκεί - για να υιοθετηθούν πιο εύκολα-, μπορεί να συμβάλλει και στην φιλοξενία τους. Ένας εθελοντής που θα φιλοξενήσει κάποιο σκυλάκι σπίτι του θα πρέπει συνειδητά να πάρει αυτήν την απόφαση δεδομένου πως μαζί του φέρει και μεγάλες ευθύνες. Ο σκύλος που θα φιλοξενεί μπορεί να μείνει στο σπίτι μέχρι και την ημέρα που θα υιοθετηθεί - εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα-, μπορεί αλλιώς για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα -υποθετικά πχ για 1 ή 2 μήνες-, αν και το ιδανικό, προκειμένου να υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος χώρος στο Κυνοκομείο, είναι η πρώτη επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορεί κάποιος να προσφέρει, πέραν της υιοθεσίας.
Διαφορετικά, αν δεν είσαι σε θέση να συμβάλλεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, προτρέπουμε να επισκεφτείς τον χώρο του Κυνοκομείου σε μια από τις ανοιχτές βόλτες του. Εάν πάλι είστε σε σκέψεις για την υιοθεσία κάποιου ζώου, είναι πάλι μια καλή ευκαιρία να πάρετε μια εικόνα και να τα γνωρίσετε.
Η επόμενη προγραμματισμένη από τους εθελοντές Ανοιχτή Επίσκεψη - Βόλτα είναι την Κυριακή 25 Αυγούστου 10:00 - 13:00. Οι εθελοντές του Κυνοκομείου θα είναι εκεί και θα σας περιμένουν
Social media
Instagram: heraklion_kynokomeio / ethelontes.heraklio.kynokomeio
Facebook: Κυνοκομείο Ηρακλείου - Χαρίστε τους ένα σπίτι / Εθελοντές Κυνοκομείου Ηρακλείου Κρήτης
TikTok: ethelontesherakliokynoko
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο