ΚΡΗΤΗ
Κλιμακώνεται ο αγώνας για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Οι αλλαγές και το συγκλονιστικό βίντεο για το «αύριο» των ελληνικών αρχαιοτήτων
Συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους προανήγγειλαν στο Ηράκλειο, αρχαιολόγοι, αρχαιοφύλακες και διοικητικό προσωπικό από το Αρχαιολογικό Μουσείο, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στην Λότζια.
"Ο αγώνας μας δε σταματά ακόμα και μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου που μετατρέπει πέντε εμβληματικά μουσεία της χώρας, ανάμεσα τους και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, σε ΝΠΔΔ", δήλωσε ο αρχαιολόγος και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα του ΑΜΗ κ. Δημήτρης Σφακιανάκης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο, που κατατίθεται την Δευτέρα προς ψήφιση στη Βουλή «χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή προχειρότητα και ασάφεια και από σκανδαλώδη έλλειψη οικονομοτεχνικής μελέτης» και γι’ αυτό το λόγο συνέχισε το νομοσχέδιο προσκρούει στη σφοδρή αντίδραση όλων των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, πόσω μάλλον των εργαζομένων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου το οποίο είναι το μοναδικό περιφερειακό μουσείο που περιλαμβάνεται στο επίμαχο σχέδιο νόμου.
Μάλιστα οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι στο πλευρό τους τάσσονται οι τοπικοί βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι «τοποθετήθηκαν και δεσμεύτηκαν για την απόσυρση του νομοσχεδίου από την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο (μετά τις εκλογές)». Πρωτοφανής επίσης από τους αιρετούς άρχοντες της πόλης: Περιφερειακό και Δημοτικό συμβούλιο αλλά και Αρχιεπισκοπή Κρήτης συμπαραστέκονται στους εργαζομένους.
Επιπλέον ανέφεραν ότι μετά τη μετατροπή των πέντε μουσείων σε ΝΠΔΔ (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και βέβαια το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) «ακολουθούν οι αρχαιολογικοί χώροι για τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ με πρώτη την Κνωσό».
Συντηρητές, αρχαιολόγοι, αρχαιοφύλακες, διοικητικοί, όλο το προσωπικό καθώς και το προσωπικό της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου αντιτίθενται στο εν λόγω νομοσχέδιο και εκφράζουν το μεγάλο προβληματισμό και την αγωνία τους γι’ αυτό που πρόκειται να συμβεί από την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου και έπειτα.
«Γι’ αυτό και έγκριτοι συνταγματολόγοι της χώρας μιλούν για εντελώς αντισυνταγματικό νομοσχέδιο» ανέφερε ο κ. Σφακιανάκης.
Οι αλλαγές ανάμεσα στο υφιστάμενο και το νέο καθεστώς, σύμφωνα με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων:
«Καθόλου σενάριο επιστημονικής φαντασίας το βίντεο των Αρχαιολόγων»
«Αυτός ο ζήλος να φέρει η κυβέρνηση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή μόλις 1-2 μήνες πριν τις εκλογές δείχνει ότι έχουν έτοιμα τα διοικητικά συμβούλια των μουσείων και ότι το βίντεο των Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας» δήλωσε η κ. Μαρία Μαρή, εκπρόσωπος τοπικού παραρτήματος Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Δείτε το βίντεο:
Επίσης τόνισε ότι «με υπολογισμό που έγινε από τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης τα έξοδα των διοικητικών συμβουλίων θα κοστίζουν στον ελληνικό λαό 500.000 ευρώ».
Καταλήγοντας ανέφερε ότι «θέλουν να δώσουν στα μουσεία όρους ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης. Να μην συγκρίνουν όμως τα δικά μας μουσεία, που συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου που βρίσκονται, με τα μουσεία της Εσπερίας. Καμία σχέση δεν έχουν. Τα μουσεία του εξωτερικού είναι αποικιοκρατικά μουσεία που έχουν αρχαιότητες από όλο τον κόσμο».
«Φιάσκο της κυβέρνησης με τα Γλυπτά του Παρθενώνα»
Επίσης η κ. Μαρή χαρακτήρισε ως «φιάσκο» τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Συγκεκριμένα είπε ότι «όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν ως προτεραιότητα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η σημερινή κυβέρνηση έφθασε να μιλά για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα. Να μας δανείσει δηλαδή το Βρετανικό μουσείο τα αρχαία που μας ανήκουν».
Τέλος απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους Ηρακλειώτες, σε όλο τον κρητικό λαό, σε γονείς και μαθητές για ειρηνική συμπαράσταση στον αγώνα τους την Δευτέρα 13/02 στις 12:00 μμ έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Θρυλική περίπτωση 1979: Όταν οι Κρητικοί έγιναν «ένα» με το Μουσείο τους
Το 1979 είχε παρθεί από την ελληνική κυβέρνηση μία απόφαση για εξαγωγή αρχαιοτήτων και συγκεκριμένων εκθεμάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Τότε οι πρώτοι που αντέδρεσαν ήταν οι μαθητές οι οποίοι δέχθηκαν επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις και τότε ήταν που ξεσηκώθηκαν οι γονείς και σε ελάχιστα λεπτά περικυκλώθηκε το Μουσείο από μανάδες και πατεράδες, οι οποίοι με τον τρόπο που κατέχουν καλά οι παραδοσιακοί Κρητικοί, υπερασπίστηκαν τα παιδιά τους και κατ’ επέκταση το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου
Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στηρίζει τις κινητοποιήσεις που προκήρυξε η ΠΟΕ – ΥΠΠΟ και η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων για τους εργαζόμενους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου την Δευτέρα 13/2/2023 από τις 8:30 πμ, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου που κατέθεσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και αφορά την μετατροπή 5 Μουσείων σε Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Όπως αναφέρει το ΕΚΗ: "Ζητάμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που εμπορευματοποιεί την πολιτιστική μας κληρονομία. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να ‘’ ξεπουλήσει ’’ τον τόσο ιστορικό πολιτισμό μας".
Δείτε επίσης:
Στα "κεραμίδια" για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Ζητούν τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο