ΚΡΗΤΗ

Κινητοποιήσεις στην έναρξη της τουριστικής σεζόν προαναγγέλλουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

«Οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό και η κατάσταση θα επιδεινώνεται αν δεν δοθούν κίνητρα»

No profile pic
Αγωνία και προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Ηράκλειο και εν γένει στην Κρήτη με τους ίδιους να αναγγέλλουν κινητοποιήσεις κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου και μάλιστα με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού/ Τουρισμού.

Η θρυαλλίδα που "ξεχείλισε το ποτήρι" για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους ήταν η υπόσχεση για ραντεβού που τους έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παραμονή του στην Κρήτη. Ωστόσο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι βλέπουν τις υποσχέσεις αυτές να... πέφτουν στο κενό καθώς δύο μήνες μετά το ραντεβού με τον Πρωθυπουργό δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.

Έτσι, οι ίδιοι δίνουν πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους αναφορικά με τα φλέγοντα ζητήματα που τους απασχολούν τα οποία χρονίζουν και διογκώνονται.

Στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου αναφέρθηκαν στο διεκδικητικό πλαίσιο που έχουν ώστε να στελεχωθούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για το καλοκαίρι και προανήγγειλαν τις κινητοποιήσεις με την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Αυτά είναι τα αιτήματά τους- Θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για τους νέους

Οι ίδιοι βλέπουν τον καιρό να περνάει αλλά προβλήματα, όπως συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά, η επαναφορά του εφάπαξ, η υποχρωτικότητα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καθώς και η χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας να παραμένουν μετέωρα.

«Εμείς διεκδικούμε παράταση του επιδόματος ανεργίας και να ψηφιστεί ο νόμος σε προ μνημονίων επίπεδα» αναφέρει στο cretalive o πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου κ. Νίκος Κοκολάκης.

Επίσης συνεχίζει λέγοντας: «οι συμβάσεις που υπογράφονται να γίνονται γενικώς υποχρεωτικές καθώς η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να μετατρέψει την Πανελλήνια Σύμβαση Εργατοϋπαλλήλων σε υποχρεωτική. Αυτό έχει υπογραφεί από τον Δεκέμβριο του 2022 και προβλέπει αυξήσεις της τάξης του 10,5% σε διετή βάση».

Επίσης, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούν επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία, αναβάθμιση των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους των ξενοδοχείων κτλ. 

Οι ίδιοι θεωρούν όλα τα παραπάνω ως κίνητρα που θα λειτουργήσουν καταλυτικά ώστε να αναζωογονηθεί το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων για να ασκήσουν το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπαλλήλου.

Ελάχιστες οι αιτήσεις για τις θέσεις στα ξενοδοχεία

«Υπάρχει πρόβλημα στη ροή των αιτήσεων. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε αρκετά ξενοδοχεία ψάχνουν εργατικό δυναμικό. Πρόκειται για τις ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια δε σεβάστηκαν τους εργαζόμενους και τους έδιναν μισθούς υποδεέστερους από αυτά που προβλέπονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» δηλώνει ο ίδιος.

Και καταλήγει λέγοντας ότι: «Το εργατικό δυναμικό είναι συγκεκριμένο. Όμως τα ξενοδοχεία για να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες ανοίγουν συνεχώς νέα θεματικά εστιατόρια οπότε ζητούν να απορροφήσουν περισσότερο κόσμο. Βλέπουμε τους νέους μας να φεύγουν για το εξωτερικό και χρόνο με το χρόνο η κατάσταση θα επιδεινώνεται αν δεν δοθούν κίνητρα. Αν δοθούν κίνητρα οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στα ξενοδοχεία».

 

Δείτε επίσης:

6.000 κενές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία της Κρήτης

Αναζητώντας με τα... κιάλια ξενοδοχοϋπαλλήλους - Σε εξέλιξη οι αιτήσεις επαναπρόσληψης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση