Κάθε μέρα και ένα περιστατικό υπερκόπωσης στο νοσοκομείο

Εργασιακό «burnout» ή επί το ελληνικότερο «σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης».

Τουλάχιστον ένα περιστατικό φτάνει καθημερινά στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου – κυρίως στα εξωτερικά ιατρεία – με στοιχεία που υποδηλώνουν εργασιακό «burnout» ή επί το ελληνικότερο «σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης».

Είναι προφανές πως το φαινόμενο αυτό δεν είναι τοπικό ή μόνο ελληνικό, αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα σε πολλούς χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με έρευνα του εργατικού δυναμικού της Ε.Ε., περίπου 55,6 εκατ. Ευρωπαίοι εργαζόμενοι, ανέφεραν ότι η ψυχική ευημερία τους έχει επηρεαστεί από την έκθεση σε ψυχοκοινωνικούς κινδύνους. Η έλλειψη χρόνου και ο υψηλός φόρτος εργασίας αναφέρονται ως ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου (23%). Μεταξύ των εργαζομένων με προβλήματα υγείας που συνδέονται με την εργασία, «η καταπόνηση, η κατάθλιψη ή το άγχος» αναφέρθηκαν ως τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ειδικά σε τοπικό επίπεδο και σε ότι αφορά τα περιστατικά που φτάνουν στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, υπάρχουν κυρίως τρεις κατηγορίες.

Η πρώτη αφορά άτομα που πάσχουν από υπερκόπωση και από μυοσκελετικά προβλήματα, δηλαδή πόνους στη μέση, στους ώμους, στις αρθρώσεις, τα πόδια κ.λ.π. ή και γενικευμένη υπερκόπωση. Υπάρχουν μάλιστα ορισμένες περιπτώσεις όπου χρειάστηκε και η νοσηλεία ανθρώπων που ήταν σε κατάσταση γενικευμένης υπερκόπωσης.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τα άτομα που παθαίνουν κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια της δουλειάς ή και σε άλλες στιγμές και οι οποίες εκδηλώνονται συνήθως με πόνο στο στήθος, αίσθημα δύσπνοιας ή ταχύπνοιας και εφίδρωση. Κάποιες φορές εκδηλώνεται ακόμα και λιποθυμικό επεισόδιο.

Η τρίτη κατηγορία αφορά τα λεγόμενα εργατικά ατυχήματα. Τέτοια περίπτωση είναι σε εργασίες που έχουν σχέση με τον τουρισμό κοψίματα από μαχαίρι ή εργαλεία που χρησιμοποιεί ο εργαζόμενος ή πτώσεις αντικειμένων και κτυπήματα. Και σε αυτή την κατηγορία το άγχος και η πίεση οδηγεί σε λάθη ή αβλεψίες που προκαλούν εργατικά ατυχήματα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ