ΚΡΗΤΗ

"Καμία ενημέρωση, μάθαμε από τα ΜΜΕ για τη δομή των μεταναστών" , λέει η ΚΣΟΣ!

Τι αναφέρει σε ανακοίνωση της η κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση

foto sysks

"Ουδείς και ουδέποτε ζήτησε από την «ΚΣΟΣ ΑΕΣ ΑΕ» οποιονδήποτε χώρο για δημιουργία δομής μεταναστών. Σε κάθε περίπτωση η «ΚΣΟΣ ΑΕΣ ΑΕ» διαφωνεί κάθετα και δεν πρόκειται να παραχωρήσει οποιονδήποτε χώρο της ιδιοκτησίας της για τέτοια ή για παρόμοια χρήση", ξεκαθαρίζει η συνεταιριστική οργάνωση μετά τα όσα έγιναν γνωστά στη σημερινή σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, για τη δομή των μεταναστών...Μάλιστα, εκφράζει την έκπληξή της για όσα αναφέρθηκαν στο εκτενές ρεπορτάζ του Cretalive, βάζοντας "φρένο" επί της ουσίας στη διαδικασία...

Συγκεκριμένα, το πρωί, στη σύσκεψη τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι θα συνταχθεί και θα σταλεί έγγραφο προς το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μέσω του οποίου θα καλείται η αρμόδια πολιτική ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της, σε σχέση με το κομμάτι της μετακίνησης και της σίτισης των διακινούμενων μεταναστών με την υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης.

Τα κόστη και στις δύο περιπτώσεις είναι υψηλά, οικονομικά βάρη που φυσικά αδυνατούν να σηκώσουν οι Δήμοι, όπως ειπώθηκε. Οι παριστάμενοι Δήμαρχοι, πάντως, έδειξαν διάθεση συνεργασίας αρκεί να λάβουν την απαραίτητη βοήθεια από το κεντρικό κράτος.

Επί της ουσίας ζητούν με το που έρχονται οι “καραβιές” των μεταναστών, να είναι έτοιμα λεωφορεία προκειμένου να τους μεταφέρουν σε μία δομή για την προσωρινή φιλοξενία τους.

Αναφορικά με το τελευταίο, ως πρόταση έπεσαν οι εγκαταστάσεις της πρώην Συνεταιριστικής Οργάνωσης (ΚΣΟΣ), στο δρόμο ΗρακλείουΜοιρών, στην περιοχή "Γιοφυράκια", περίπτωση η οποία και θα διερευνηθεί.

Στο τραπέζι ως εναλλακτική εξετάστηκαν εγκαταστάσεις στις Μαλάδες Ηρακλείου.

Σε όλους τους τόνους τονίστηκε, για ακόμη μια φορά, πως ο χώρος που θα διαμορφωθεί δεν θα είναι μόνιμης διαμονής, αλλά ένα πέρασμα για την μετέπειτα προώθηση των αφιχθέντων στην Αθήνα.

Οι δήμαρχοι, κατά τις πληροφορίες, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη μέχρι σήμερα στάση του Υπουργείου, το οποίο όπως ανέφεραν έχει αφήσει το καυτό αυτό ζήτημα στην… τύχη του και την τοπική αυτοδιοίκηση στο έλεός της, καθώς οι ροές αυξάνονται και οι προκλήσεις εντείνονται.

Αναζητούν αξιοπρεπή λύση, καλούν το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του

Η σύσκεψη έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Λιμενικού Σώματος, που διαχειρίζεται σε απ’ τα πρώτα δευτερόλεπτα ενός περιστατικού αυτή τη μεγάλη κρίση η οποία ανέκυψε.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν πρέπει να “βλέπουν” τη λύση και όχι το πρόβλημα, επεσήμανε η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη.

“Το Ηράκλειο δεν μπορεί στο χώρο που έχει τώρα να φιλοξενήσει τέτοιους αριθμούς” παρατήρησε.

Την απουσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στηλίτευσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός "Το Υπουργείο έχει όλη την ευθύνη με βάση ένα πολύ συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, για τη διαχείριση αυτού του πολύ ευαίσθητου προβλήματος" είπε ο κ. Καλοκαιρινός, εξωτερικεύοντας την αγωνία, την ανησυχία του, αλλά και την ενόχλησή του, για την αναπλήρωση του κράτους από τους Δήμους.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβει συμβατικές και οικονομικές δεσμεύσεις για τη σίτιση και την μετακίνηση των μεταναστών, όσο εκείνοι βρίσκονται στο νησί, κάτι το οποίο οφείλει, όπως σχολίασε.

Το πώς θα διαρρυθμιστεί η προσωρινή παραμονή των ανθρώπων αυτών στην Κρήτη εξαρτάται από έναν σχεδιασμό, ο οποίος πρέπει να τεθεί επί τάπητος και για τον οποίο επίσης απαιτούνται συγκεκριμένες δεσμεύσεις εκ μέρους της πολιτείας.

“Δεν είναι ανεκτό οι μετανάστες να διαβιούν σε συνθήκες οι οποίες απέχουν από την αξιοπρεπή παραμονή κι εγκυμονούν κι άλλους κινδύνους” σχολίασε ο κ. Καλοκαιρινός, θίγοντας το αμιγώς ανθρωπιστικό σκέλος του όλου ζητήματος. “Δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας” ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, τονίζοντας πως το Υπουργείο πρέπει, αξιοποιώντας την ευελιξία του, να αναθέσει άμεσα το κομμάτι της μεταφοράς και της σίτισης των μεταναστών.

“Θα είμαστε και πάλι στην πρώτη γραμμή, για να υποδεχθούμε τους ανθρώπους που έρχονται. Όμως, θέλουμε τη στήριξη του Υπουργείου” διευκρίνισε ο κ. Νικολιδάκης.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση