ΚΡΗΤΗ
Και μετά την καραντίνα... τι; Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι ιχνηλατούν την επόμενη μέρα!
Τρεις πρόεδροι μιλούν στο cretalive, και προσπαθούν να ψηλαφίσουν τα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία
SHARE:
Η αντίστροφη μέτρηση για την επι...στροφή στην κανονικότητα (αλήθεια, για ποια κανονικότητα μπορούμε να μιλήσουμε; ) ξεκίνησε. Το πότε και το πώς θα ανακοινωθεί οσονούπω από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη.
Τρεις πρόεδροι αποπειράθηκαν, από το μετερίζι τους, να ψηλαφίσουν τα δεδομένα του παρόντος, που εν μέρει ή κι εν πολλοίς καθορίζουν το (άμεσο κι απώτερο) μέλλον: Οι Μανώλης Αλιφιεράκης (Επιμελητήριο Ηρακλείου), Λευτέρης Αντωνακάκης (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου) και Στέλιος Βοργιάς (Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου) περιμένουν την “επόμενη μέρα”, αποζητώντας τη γιατρειά των επιχειρήσεων και της οικονομίας...
«They 've done too little too late»
“Μακρύς”, “δύσκολος”, “δύσβατος” και με “απρόβλεπτες συνέπειες” αναμένεται να είναι ο δρόμος της (σταδιακής αλλά και ολικής) επαναφοράς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλη Αλιφιεράκη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του, 15% των επιχειρήσεων δεν θα ανοίξουν καθόλου · “άλλες θα υπολειτουργούν” κι “άλλες δεν θα έχουν αντικείμενο”, όπως ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ας μην ξεχνάμε σε όσους απασχολούνται σε τομείς που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον Τουρισμό – μια αλυσίδα είναι η οικονομία, εξάλλου.
Τα υγειονομικά βαρίδια που μας κρατούν πίσω, θα φύγουν μόλις βρεθεί το φάρμακο ή και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, σημείωσε ο κ. Αλιφιεράκης, που ανησυχεί και για ένα πιθανό δεύτερο lockdown, κατά το νέο κύμα του ιού. “Θα το αντέξουν κάποιες επιχειρήσεις; Θα έχουν τα αποθέματα;” διερωτάται, ευλόγως.
Τα οικονομικά εμπόδια, πάλι, θα ξεπεραστούν μόνο με γενναίες αποφάσεις σε επίπεδο Ευρώπης.
“Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα” σχολίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. “Η Αμερική θα ρίξει 3 τρις στην οικονομία της. Η Ευρώπη, που υστερεί σε αυτό το κομμάτι, χρειάζεται 3,5 τρις για όλες της χώρες της. Τα χρήματα αυτά δεν θα πεταχτούν στον Καιάδα. Θα πάνε σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την οικονομία και την κοινωνία, και θα επιστραφούν”.
Ο κ. Αλιφιεράκης έκλεισε ανατρέχοντας στην αιχμηρή ατάκα της Κριστίν Λαγκάρντ «they 've done too little too late».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ προς τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης λέγοντας πως έχουν δράσει πολύ αργά, κάνοντας τα ελάχιστα.
“Ας το συνειδητοποιήσουν αυτό που τους είπε, κι ας το κάνουν πράξη” ευχήθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Βιομηχανία: Επιστροφή... στο μέλλον
Χωρίς τον εμβολιασμό, οι ρυθμοί θα είναι αργοί και η πολυπόθητη κανονικότητα “θα πάει μακριά” εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου, Λευτέρης Αντωνακάκης.
“Η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, ο Τουρισμός βρίσκεται σε δυσμενή θέση και τα παρέσυρε όλα” παρατηρεί.
Κι αυτή η κρίση όμως μπορεί να γεννήσει μία (νέα) ευκαιρία, ωθώντας τους κυβερνώντες μακροπρόθεσμα έστω, “να δουν πώς θα μπορέσει η χώρα να διεκδικήσει ένα κομμάτι από την βιομηχανική πίτα”.
Η ανάπτυξη βιομηχανικής παραγωγής είναι επιβεβλημένη για τον κ. Αντωνακάκη, ώστε να πάψει να είναι ευάλωτη η χώρα μπροστά σε τέτοιου είδους οικονομικές τρικυμίες, ευρισκόμενη σε δυσμενή θέση απ’ τις ανεξέλεγκτες συνέπειες μιας πανδημίας.
"Άντληση πόρων με άλλες δράσεις, βιομηχανικού τύπου”. Ιδού μία πρόταση, ας την εξετάσει η κυβέρνηση.
Στην ΒΙΠΕ πάντως δεν νιώθουν από lockdown. Ρολά κατέβασαν ελάχιστες και μικρές βιοτεχνίες, “που άπτονται του τουριστικού προϊόντος”. Οι υπόλοιπες συνέχισαν κανονικά τη λειτουργία τους. Εκτός μάχης βγήκαν φυσικά οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.
Στήριξη σε τρία πεδία
Η υγεία είναι πάνω απ’ όλους και απ’ όλα, όμως “και η οικονομία πρέπει να κινηθεί” διαπιστώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Βοργιάς, όντας προβληματισμένος για το πώς θα γίνει η “επιστροφή στην κανονικότητα”.
Για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, που είναι το κυρίαρχο ζητούμενο (έπειτα από την υγειονομική θωράκιση), “πρέπει να γυρίσει το γρανάζι της οικονομίας” σημειώνει, εισπράττοντας την ανασφάλεια την οποία έχει δημιουργήσει όλη αυτή η δύσκολη κατάσταση.
Το Εργατικό Κέντρο ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην λήψη “σοβαρών μέτρων”, προκειμένου “να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας”.
“Θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα, αρχικά για την υγεία των εργαζομένων. Να δούμε τον τουρισμό μας που είναι η πιο βαριά βιομηχανία” επισημαίνει ο κ. Βοργιάς, ο οποίος πλην της στήριξης στον τουριστικό κλάδο, τονίζει την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα ανακούφισης και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για τον πρωτογενή τομέα.