ΚΡΗΤΗ
Σπυριδάκη: Η κυβερνοασφάλεια δεν είναι ζήτημα τύπων, αλλά ουσίας, ελευθερίας και Δημοκρατίας
Η κ Σπυριδάκη άσκησε έντονη κριτική, υπογραμμίζοντας τις θεσμικές και επιχειρησιακές αδυναμίες του νομοσχεδίου.
Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τοποθετήθηκε η βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Σπυριδάκη, ενόψει της συζήτησης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με θέμα: "Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/2555 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση, την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 910/2014 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972, και την κατάργηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/1148 (Οδηγία NIS 2) και άλλες διατάξεις".
Η κ Σπυριδάκη άσκησε έντονη κριτική, υπογραμμίζοντας τις θεσμικές και επιχειρησιακές αδυναμίες του νομοσχεδίου.
Η βουλευτής του Λασιθίου τόνισε ότι «το νομοσχέδιο είχε τη μοναδική ευκαιρία να θέσει τα θεμέλια για την ουσιαστική θωράκιση της χώρας μας στον κυβερνοχώρο. Αντ’ αυτού, αναδεικνύει περισσότερο τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης παρά τις προοπτικές της κυβερνοασφάλειας». Υπογράμμισε δε ότι η ΑΔΑΕ, η κατεξοχήν αρμόδια ανεξάρτητη αρχή για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών, αγνοήθηκε πλήρως κατά την προετοιμασία του νομοσχεδίου. «Μήπως τελικά δεν αντέχετε τις ανεξάρτητες αρχές; Είναι ξεκάθαρο πως εδώ αντιμετωπίζουμε κάτι βαθύτερο: Η Κυβέρνηση έχει μια εμφανή δυσανεξία στις ανεξάρτητες αρχές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ Σπυριδάκη αναφέρθηκε επίσης στις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, σημειώνοντας ότι «η Οδηγία 2022/2555 θέτει σαφείς προδιαγραφές για την ανεξαρτησία και τη συνεργασία των Αρχών, καθώς και την ανάγκη επαρκών πόρων και εξουσιών επιβολής. Πώς ανταποκρίνεται σε αυτές τις απαιτήσεις μια Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας που στερείται τόσο ανεξαρτησίας όσο και επαρκών πόρων;».
Η βουλευτής επεσήμανε τις σοβαρές επιπτώσεις που θα επιφέρει το νέο πλαίσιο, σημειώνοντας: «Η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την ΑΔΑΕ στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας δεν είναι απλώς μια γραφειοκρατική αλλαγή. Είναι μια υποβάθμιση της ανεξαρτησίας και μια αφαίρεση της εγγύησης ότι ο έλεγχος της κυβερνοασφάλειας θα γίνεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα». Τόνισε δε ότι «η κυβερνοασφάλεια δεν μπορεί να στηρίζεται σε εξαρτημένες Αρχές που είναι ευάλωτες σε κυβερνητικές παρεμβάσεις».
Στο πλαίσιο της τοποθέτησής της, η κα Σπυριδάκη έθεσε το ζήτημα της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημειώνοντας την έλλειψη καθοδήγησης, χρηματοδότησης και εργαλείων. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Όταν αυτές μένουν εκτεθειμένες, πλήττεται όχι μόνο ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και η κοινωνία μας συνολικά» ανέφερε.
Κλείνοντας την ομιλία της, η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη μια Αρχή-μαριονέτα. Χρειάζεται θεσμούς που να εμπνέουν εμπιστοσύνη. Η κυβερνοασφάλεια δεν είναι ζήτημα τύπων. Είναι ζήτημα ουσίας, ασφάλειας, ελευθερίας και δημοκρατίας, και το διακύβευμα είναι το μέλλον της χώρας μας».