ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ

Μπορεί το κτήριο του αεροδρομίου «Καζαντζάκης» να μετατραπεί σε κόμβο Δημοσίων Υπηρεσιών;

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση από τον Καλοκαιρινό!

Αεροδρόμιο Ηρακλείου
Photo Credits: @Imageonline.gr

Τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό συναντήσαμε νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, έτοιμο να αναχωρήσει για την Αθήνα για συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με θέματα των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Μιλώντας μαζί του, μάθαμε και ένα μέρος από τις σκέψεις και της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση των χώρων του αεροδρομίου, από την επόμενη κιόλας μέρα της παύσης λειτουργίας του αεροδρομίου που θα μεταγκατασταθεί στο Καστέλλι.

Όπως μας είπε ο Αλέξης Καλοκαιρινός: «Στη δρομολόγηση της αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης”, πρέπει να προτεραιοποιηθεί η αξιοποίηση του αεροσταθμού. Πρόκειται για ένα κτήριο το οποίο σήμερα είναι απολύτως λειτουργικό, με δόμηση 41.500 τετραγωνικά μέτρα, το οποίο μπορεί να στεγάσει σχεδόν το σύνολο των Υπηρεσιών του Δήμου μας, αλλά -εφόσον ενδιαφέρονται- της Περιφέρειας Κρήτης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Υγειονομικής Περιφέρειας, ενδεχομένως και άλλων φορέων του Δημοσίου, χωρίς να αποκλείεται και η εμπορική χρήση μέρους αυτού του τεράστιου κτιρίου. 
Μπορεί, λοιπόν, να δημιουργηθεί  ένας κόμβος δημοσίων υπηρεσιών έτσι ώστε να πετύχουμε και εξοικονόμηση κλίμακας αλλά και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, στο μέτρο που χρειάζεται να έχει φυσική παρουσία σε υπηρεσίες, με την λογική του one stop. Ταυτόχρονα όμως, και αυτό είναι επίσης σημαντικό, μια τέτοια λύση θα διατηρήσει την ζωή σ’ αυτή την περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού με ροές χιλιάδων ανθρώπων. Αντίθετα, αν το κτήριο παραμείνει κλειστό, έστω και για σύντομο χρόνο, είναι βέβαιο ότι θα βανδαλιστεί και θα καταστεί μη λειτουργικό.
Σύμφωνα για τα παραπάνω, είναι το κτήριο να έχει κατάλληλα μελετηθεί ώστε να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες προσαρμογές στη νέα του χρήση και το εργοτάξιο να εγκατασταθεί την αμέσως επόμενη μέρα της απομάκρυνσης των υπηρεσιών του αεροδρομίου. Να μην χαθεί δηλαδή ούτε μία ημέρα, κυριολεκτικά. Σε διαφορετική περίπτωση και εάν διαρρεύσει χρόνος από την αξιοποίηση αυτού ειδικά του κτηρίου, θα είναι εκτεθειμένο σε πολύ μεγάλο κίνδυνο φθορών και απαξίωσης». 

Μην πάμε μακριά η πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες πιστοποιεί πως δεν αξιοποιείται η δημόσια περιουσία!
Μια ενδιαφέρουσα πρόταση, το θέμα βέβαια είναι τι θα πει κι ο…. ξενοδόχος το δημόσιο δηλαδή, οπότε αναμένουμε να δούμε και την συνέχειά της.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση