ΚΡΗΤΗ
Ήρθαν στην Κρήτη από το Εκουαδόρ μέχρι την Αλγερία για πρωτοποριακό πρόγραμμα Ιατροδικαστικής!
Όσον αφορά στη μεταθανάτια απεικόνιση, αυτή γίνεται κυρίως με αξονική τομογραφία, ώστε να δοθούν απαντήσεις για τις συνθήκες του θανάτου του, χωρίς να χρειαστεί να γίνει νεκροτομή ή μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά μαζί με αυτή.
Φοιτητές από το Εκουαδόρ, τη Φιλανδία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία μέχρι την Αλγερία, προσέλκυσε το πρωτοποριακό, σε διεθνές επίπεδο, πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, που υλοποιούν η Μονάδα Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Εργαστήριο Ιατρικής Απεικόνισης του ΠΑΓΝΗ, με γνωστικό αντικείμενο την ιατροδικαστική ανθρωπολογία και την απεικόνιση.
Τους νέους μεταπτυχιακούς υποδέχθηκαν την Δευτέρα, οργανώνοντας και μια μικρή γιορτή για το καλωσόρισμα, το προσωπικό της Μονάδας Ιατροδικαστικής και το τμήμα υποδοχής φοιτητών από το εξωτερικό, ενώ τους πρόσφεραν βιβλία- δωρεά της Περιφέρειας Κρήτης.
Όπως εξηγεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατροδικαστικής κ.Έλενα Κρανιώτη, πρόκειται για κλάδο της Ιατροδικαστικής που ασχολείται με τη διερεύνηση περιστατικών θανάτου σε σώματα αγνώστων στοιχείων και σε σώματα υψηλής αποσύνθεσης.
Δηλαδή οι επιστήμονες μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα ποιος ήταν ο άνθρωπος που πέθανε, πότε και πώς έφυγε από τη ζωή ακόμη και αν έχει περάσει αρκετός χρόνος από τον θάνατο και δεν είναι πλέον αναγνωρίσιμος.
Όσον αφορά στη μεταθανάτια απεικόνιση, αυτή γίνεται κυρίως με αξονική τομογραφία, ώστε να δοθούν απαντήσεις για τις συνθήκες του θανάτου του, χωρίς να χρειαστεί να γίνει νεκροτομή ή μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά μαζί με αυτή.
Σύμφωνα με την κ. Κρανιώτη, το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που προσφέρει εξειδίκευση στους συμμετέχοντες, δεν υλοποιείται πουθενά αλλού στον κόσμο.
Θα έχει διάρκεια 3 ακαδημαϊκών εξαμήνων, το διδακτικό προσωπικό δεν είναι μόνο απο την Ελλάδα, συμμετέχουν επιστήμονες απο 10 χώρες του κόσμου και στο πρόγραμμα μεταξύ άλλων προβλέπεται η χορήγηση υποτροφιών.
Το πρόγραμμα δεν απευθύνεται μόνο σε γιατρούς, αιτήσεις μπορούσαν να κάνουν κάτοχοι πτυχίου της ημεδαπής ή ισότιμου πτυχίου της αλλοδαπής προερχόμενοι από τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Βιολογίας και άλλων Τμημάτων Επιστημών Υγείας, Φυσικής Ανθρωπολογίας και Ιστορικού-Αρχαιολογικού με κατεύθυνση Αρχαιολογίας, καθώς και από Τμήματα Ακτινολογίας-Ραδιολογίας, Νομικής και συναφών αντικειμένων.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο