ΚΡΗΤΗ
Ηράκλειο: Μαθητές κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο… λόγω έξωσης!
Σε εξέλιξη μία κρίσιμη δικαστική διαμάχη μεταξύ ιδιοκτητών και Δήμου Ηρακλείου.
Χωρίς σχολική στέγη αναμένεται να βρεθούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 39ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου.
Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη είναι η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τον Δήμο Ηρακλείου που ζητά μια παράταση δύο ετών μέχρι να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, κ. Αντώνη Περισυνάκη, οι ιδιοκτήτες του ακινήτου θέλουν να λήξει η εκμίσθωσή του από τον Δήμο, λόγω πολυετίας και χαμηλού ενοικίου.
Τον Δήμο στο δικαστήριο εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος, κ. Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη.
Ο κ. Περισυνάκης μας είπε πως το πρόβλημα αφορά και άλλα σχολεία του Ηρακλείου και η πίεση είναι μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς οι ιδιοκτήτες προτιμούν να μετατρέψουν τα ακίνητά τους σε τουριστικά καταλύματα.
Ο ίδιος αναφέρει πως εναλλακτικές δεν υπάρχουν καθώς δεν εκπονείται ένα ουσιώδες πρόγραμμα σχολικής στέγης από πλευράς Πολιτείας.
Σε ανάρτησή του, ο αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, κ. Νίκος Κωνσταντάκης, αναφέρει τα εξής «Σχετικά με τη δικαστική έξωση και την απρόσκοπτη αναστολή λειτουργίας του 39ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου:
«Όταν το κράτος δεν μεριμνά για τη δημιουργία νέων, σύγχρονων και ασφαλών σχολικών μονάδων, τα αποτελέσματα είναι δυστυχώς αναμενόμενα. Οι Δήμοι αναγκάζονται να μισθώνουν ακατάλληλα – τις περισσότερες φορές επισφαλή – κτήρια για τη στέγαση μαθητών και εκπαιδευτικών.
Εδώ και χρόνια επισημαίνουμε – ξανά και ξανά – την ανάγκη για ουσιαστικές και αναγκαίες τομές στη σχολική στέγη. Όμως οι φωνές μας συναντούν τοίχο, την ώρα που η δημόσια εκπαίδευση συνεχώς υποβαθμίζεται.
Το σημερινό παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό: οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 39ου Δημοτικού καλούνται άρον-άρον να εγκαταλείψουν το σχολείο τους, εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης που μπορούσε και έπρεπε να έχει προληφθεί.
Η σταθερότητα και η ασφάλεια δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για τα σχολεία μας. Πρέπει να είναι αυτονόητο δικαίωμα. Και είναι χρέος όλων μας να το διεκδικήσουμε!»
* φωτό αρχείου
