ΚΡΗΤΗ

Η έμφυλη βία στο επίκεντρο κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Χάρη Μαμουλάκη

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη

Η έμφυλη βία στο επίκεντρο κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Χάρη Μαμουλάκη

 

 

Τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στην Κρήτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της έμφυλης βίας, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κ​οινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή 27 Βουλευτών.

«Τα 17 περιστατικά γυναικοκτονιών, μόνο κατά το 2021, έχουν αναδείξει με τον πλέον τραγικό τρόπο την επικαιρότητα του ζητήματος της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Στην Κρήτη, μελέτη του 2020 από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο είχε υποδείξει ότι τα περιστατικά έμφυλης βίας ήταν κατά πολύ υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ το 2021 καταγράφηκαν στο νησί μας τρεις γυναικοκτονίες» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Απαιτούνται άμεσα, αποτελεσματικές παρεμβάσεις από την Πολιτεία. Νομοθετική πρόβλεψη υπάρχει, το ζήτημα είναι αν εφαρμόζεται ο νόμος. Οι συνυπεύθυνοι Υπουργοί οφείλουν εξηγήσεις.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, σε απάντηση προηγούμενης Ερώτησης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (23/12/19), αναφερόταν ότι η Ελληνική Αστυνομία, κατ’ εφαρμογή του νόμου 4539/2018 με τον οποίο εισήχθη στην ελληνική έννομη τάξη η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, προχωρούσε στην ίδρυση Υπηρεσιών Ενδοοικογενειακής Βίας. Οι εν λόγω υπηρεσίες προβλέπονταν να στελεχωθούν με προσωπικό Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, με πτυχία συναφών αντικειμένων (κοινωνιολογία, ψυχολογία κλπ.) καθώς και να διεξαχθούν εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού τους και θα ήταν επιφορτισμένες και με την επεξεργασία και τη τήρηση στατιστικών στοιχείων για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και θυμάτων της.

Ταυτόχρονα, όπως είναι γνωστό, με το άρθρο 21 του νόμου 3500/2006 οι αστυνομικές αρχές που ενημερώνονται για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι υποχρεωμένες να συνδράμουν ώστε να παρασχεθεί στα θύματα αρωγή, στέγη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Ωστόσο, από πρόσφατη (Σεπτέμβρης 2021) μελέτη  του ΕΚΚΕ με τίτλο «Κοινωνικές αναπαραστάσεις Πεποιθήσεις και Στερεότυπα για την Eνδοοικογενειακή βία κατά των Γυναικών στην Ελλάδα» προκύπτει ότι η εκπαίδευση της αστυνομίας, αλλά και οι κυρίαρχες αντιλήψεις των επίσημων φορέων της Πολιτείας που καλούνται να διαχειριστούν τα περιστατικά έμφυλης βίας, τείνουν να τα υποτιμούν και με αυτό τον τρόπο, συχνά συμβάλουν στην αποσιώπηση τους.

Ο Χάρης Μαμουλάκης ζητάει να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και το Κοινοβούλιο σχετικά με το εάν:

  • Έχουν συγκροτηθεί και στελεχωθεί οι προβλεπόμενες από τον νόμο 4529/2018 Υπηρεσίες Ενδοοικογενειακής Βίας στα αστυνομικά τμήματα της Κρήτης και αν ναι, πού και πότε, πόσο είναι αριθμητικά το προσωπικό τους και τι εκπαίδευση έχει λάβει.
  • Πόσα είναι τα καταγεγραμμένα από τις σχετικές υπηρεσίες κρούσματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας το 2021 στο νησί της Κρήτης και πόσα τα αιτήματα για την παροχή στέγης και ψυχοκοινωνικής μέριμνας για περιπτώσεις έμφυλης βίας έχουν υποβληθεί και πόσα εξυπηρετηθεί.
  • Πόσες είναι οι δομές για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακή βίας στην ευρύτερη περιφέρεια Κρήτης και αν κατά την άποψη των αρμόδιων Υπουργείων, οι υπάρχουσες δομές επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών που έχουν προκύψει από το διαπιστωμένο κύμα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στην ευρύτερη περιφέρεια της Κρήτης. Αν, όχι, τι σκοπεύουν να κάνουν έτσι ώστε να ενισχυθούν.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση