Στην έλλειψη προσωπικού "σκοντάφτει" η επαναλειτουργία του αναισθησιολογικού τμήματος του ΠΑΓΝΗ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα λόγω και συνταξιοδοτήσεων και μετακινήσεων.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου
Ενώ ο χρόνος αναμονής για χειρουργείο έχει αυξηθεί κατακόρυφα, την επαναφορά της λειτουργίας του αναισθησιολογικού τμήματος εμποδίζει η χρόνια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, η οποία επιδεινώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις συνταξιοδοτήσεις και τις μετακινήσεις εργαζομένων.
Την πλήρη λειτουργία των χειρουργείων αναχαίτισε ο περιορισμός των τακτικών επεμβάσεων κατά τη διάρκεια των 19 μηνών της πανδημίας, η συρρίκνωση της Χειρουργικής Κλινικής κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος αλλά και προ μηνός (προκειμένου να δημιουργηθεί τρίτη μονάδα κορονοϊού), η δέσμευση κλινών της ανάνηψης για νοσηλεία περιστατικών ΜΕΘ non-COVID τον Αύγουστο (όταν η πληρότητα της ΜΕΘ έφτασε σχεδόν στο 100%). Το αποτέλεσμα είναι οι λίστες χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ να περιλαμβάνουν πάνω από 5400 ασθενείς, των οποίων η θεραπεία καθυστερεί επικίνδυνα. Ωστόσο, ακόμη λειτουργούν 6 από τις 10 χειρουργικές αίθουσες γενικής αναισθησίας. Το άνοιγμα όλων των αιθουσών καθυστερεί η ανεπάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού.
Από το αναισθησιολογικό τμήμα έχουν αποχωρήσει τους τελευταίους μήνες οκτώ νοσηλεύτριες (συνταξιοδοτήσεις, αλλαγή τμήματος), ενώ ήρθαν μόλις τέσσερις, εκ των οποίων οι δύο προέκυψαν από εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού και μόλις δύο από πρόσληψη με ετήσια σύμβαση. Το πρόβλημα που θα προέκυπτε στα χειρουργεία μετά τις συνταξιοδοτήσεις είχε γνωστοποιηθεί στη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ με σχετικό έγγραφο πριν το καλοκαίρι, χωρίς -ωστόσο- να φροντίσει για την έγκαιρη αναπλήρωση των κενών με προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού.
Για να πραγματοποιούνται τα κουτσουρεμένα έστω χειρουργεία, η διοίκηση προχώρησε σε μπαλώματα τους τελευταίους μήνες με απαράδεκτες και επικίνδυνες αποφάσεις, όπως με χρησιμοποίηση μαιών για την κάλυψη χειρουργικών τραπεζιών αλλότριων ειδικοτήτων, όπως της Ουρολογικής, της Χειρ. Ογκολ., της Ορθοπεδικής κ.α. Λόγω υποστελέχωσης, στο υπάρχον ελλιπές (αριθμητικά) προσωπικό οφείλονται ρεπό μηνών, ενώ δεν έχει δοθεί καμία ημέρα άδειας του 2021.
Επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά ότι προτεραιότητα για τις διοικήσεις και τις κυβερνήσεις αποτελεί η ελαχιστοποίηση των κρατικών δαπανών και όχι η πλήρης ικανοποίηση των αναγκών. Εξάλλου, τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» περιλαμβάνουν την υποβάθμιση και την απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας (με συγχωνεύσεις κλπ.) με παράλληλη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας (διεύρυνση ΣΔΙΤ).
Διεκδικούμε την άμεση αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων, ώστε να αποσυμφορηθούν οι λίστες αναμονής. Προϋπόθεση αποτελεί η πλήρης στελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος με προσλήψεις μόνιμου κατάλληλα εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να σταματήσουν οι μετακινήσεις εργαζομένων και να δίνεται το σύνολο των ρεπό και των αδειών. Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης, με κριτήριο την καθολική κάλυψη των αναγκών.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο