ΚΡΗΤΗ

Η εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την αυτοδιοίκηση

Έντονο το Κρητικό στοιχείο στην εκδήλωση

ΠΑΣΟΚ, Θεματικές εκδηλώσεις
Photo Credits: @intime (αρχείου)

O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε στην εκδήλωση του Κινήματος για την τοπική αυτοδιοίκηση, στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL, στην Αθήνα.

Νωρίτερα, οι εργασίες ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του γραμματέα του αρμόδιου τομέα Κώστα Τριαντάφυλλου, ο οποίος αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογράμμισε: 

«Όλοι και όλες που συμμετέχουμε στους αυτοδιοικητικούς φορείς, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, γνωρίζουμε την κατάσταση που έχει διαμορφώσει η σημερινή κυβέρνηση». Σημείωσε επίσης τα διλήμματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως προς τη διαχείριση πόρων και αρμοδιοτήτων.

Ο κ. Τριαντάφυλλος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ξανά «μια προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία», υπογραμμίζοντας ότι «συγκροτούμε τώρα τον εναλλακτικό προοδευτικό πόλο, όχι ενόψει των εκλογών, αλλά ενόψει των ασφυκτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κάθε δήμος και η κάθε περιφέρεια».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Δουδωνής, επισήμανε ότι «η διατήρηση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση – και στις πιο δύσκολες στιγμές – σήμαινε ακριβώς τη διατήρηση των σχέσεων των ριζών του μέσα στην κοινωνία. Αλλά αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τα πρόσωπα – φορείς αυτών των ριζών. Και αυτά ήταν οι φίλοι αυτοδιοικητικοί».

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, είπε ότι «συγκέντρωσε όλες τις αρμοδιότητες στο Μέγαρο Μαξίμου μέσω της θεωρίας και της πράξης του “επιτελικού κράτους”. Προσπαθεί και καταφέρνει σε κάποιες περιπτώσεις να συγκεντρώνει τις εξουσίες και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποκαθιστώντας αντισυνταγματικά τον ρόλο τους».

Υπενθυμίζεται πως στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ με τη συμβολική ονομασία «Ενισχύουμε την Αυτοδιοίκηση- Ξεκινάμε τη Νέα Αλλαγή», η Κρήτη έχει την τιμητική της, καθώς αρκετοί είναι οι Κρήτες αυτοδιοικητικοί που δίνουν το "παρών".

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ενώ παρέμβαση έκανε και ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Η εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση ολοκληρώθηκε με τη διοργάνωση θεματικής συζήτησης.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος, Βουλευτής Κοζάνης και πρώην πρόεδρος ΚΕΔΕ, αναλύοντας το ζήτημα της αποκέντρωσης, πρότεινε ότι «για την αυτοδιοίκηση που αξίζει στους πολίτες, πρέπει να τη σφυρηλατήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις της χώρας και να της δώσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο».

«Αν θελουμε να κάνουμε τα πρωταγωνίστρια πρέπει να μιλήσουμε για μεγάλο κύμα αλλαγών όπου θα οικοδομηθεί το κράτος πρόνοιας από κάτω προς τα πάνω, και δεύτερον οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης να ενεργοποιηθούν για την ενεργειακή δημοκρατία και την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος» πρόσθεσε.

Ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας και μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη για «αποκέντρωση και αποσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών με εξασφαλισμένους πόρους» και χτύπησε καμπανάκι για την έλλειψη διαβούλευσης κυβέρνησης-αυτοδιοίκησης: «Για το πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου επέλεξαν σχολεία κεντρικά, χωρίς να διαβουλευτούν με την τοπική αυτοδιοίκηση και να καταγράψουν τις πραγματικές ανάγκες».

Ο Γιώργος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

«Η λειψυδρία είναι μια πραγματικότητα και η Ελλάδα είναι 19η σε κίνδυνο λειψυδρίας. Χρειάζεται λοιπόν να κάνουμε τις νομοθετικές ακροβασίες του υπουργείου; Υπάρχει νόμος «βροχοποιός»; Υποδομές ανασχεδιασμό και προτεραιότητες χρειαζόμαστε. Τι να τα κάνω τα ηλεκτρικά λεωφορεία, όταν ακόμη δεν έχουμε φτιάξει τις υποδομές μας;» αναρωτήθηκε.

Ο Ανδρέας Ευθυμίου, Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου ανέπτυξε το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας επισημαίνοντας την ανάγκη να διεκδικηθούν από την αυτοδιοίκηση προγράμματα για να αναβαθμιστούν ενεργειακά κατοικίες και να βοηθηθούν ευάλωτες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες.

«Μια προσφυγική κατοικία στον δήμο μας έγινε κτήριο μηδενικής κατανάλωσης» έφερε ως παράδειγμα βέλτιστων πρακτικών. Επιπλέον, εξέπεμψε σήμα κινδύνου για την οικονομική βιωσιμότητα των δήμων.

Ο Σίμος Δανιηλίδης, Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών επισήμανε τον οικονομικό στραγγαλισμό της Αυτοδιοίκησης. «Στα 30 χρόνια που είμαι δήμαρχος, είχα δηλώσει ότι η χειρότερη χρονιά ήταν η περυσινή. Όμως, η φετινή χρονιά είναι δυσμενέστερη» ανέφερε προλογικά.

«Κατακρεουργείται η αποκέντρωση από το επιτελικό κράτος, ο οικονομικός στραγγαλισμός δεν στερεί πόρους από τους δημάρχους αλλά στερεί πόρους από το τοπικό κοινωνικό κράτος, τους βρεφονηπιακούς -παιδικούς σταθμούς» σημείωσε και έκανε λόγο για νέα γενιά χρεοκοπημένων δήμων με ευθύνη της κυβέρνησης. «Το τέλος της διανυκτέρευσης στις ευρωπαϊκές χώρες πάει στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά εδώ πήγε στα ταμεία του κράτους και μεταμεσονυκτίως του άλλαξαν όνομα για να μη μπορούμε να το διεκδικήσουμε νομικά. 3 δισεκατομμύρια κλεμμένα από τους δήμους» πρόσθεσε.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Βελίκα Καραβάλτσιου.

 

Image
ΠΑΣΟΚ, Αυτοδιοίκηση

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση