Η ανομβρία, το ελάχιστο νερό και το...κακό μας το κεφάλι!

Δραματική παντού η κατάσταση με τους δήμους να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά! Η μεγάλη έρευνα του CRETALIVE


Είμαστε πλέον οριακά! Η ανομβρία χτυπάει δραματικά την Κρήτη και το οδοιπορικό του cretalive στις άγονες γραμμές της πρωτοφανούς ξηρασίας στο Νομό Ηρακλείου συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα, όπου οι η Μεσαρά, η Γόρτυνα, το Μαλεβίζι αλλά και το Ηράκλειο καταγράφουν τα προβλήματα, τις αδυναμίες αλλά και τις προτάσεις τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια κατάσταση που είναι πρωτόγνωρη!

Ηράκλειο: Νερό … Υπάρχει!

Κι αν για τους καποδιστριακούς δήμους η λειψυδρία και το νερό άρδευσης αποτελεί μείζον ζήτημα για το μεγαλύτερο δήμο της Κρήτης φαίνεται πως έχει μπει σε τροχιά επίλυσης, κυρίως από το νερό που προέρχεται από την τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων της ΔΕΥΑΗ. Όπως εξηγεί στο Cretalive ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Νίκος Φακουρέλης, καθημερινά η επιχείρηση  από το Βιολογικό της Φοινικιάς έχει ″πορτοφόλι″ 6.000 κυβικών μέτρων νερού, απ’ το οποίο 2.500-3.000 κυβικά κατευθύνονται στις καλλιέργειες του Προφήτη Ηλία, που από τότε που ήλθαν τα πρόσθετα νερά του Βιολογικού, εκτοξεύτηκαν και οι παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής. Υπάρχει ακόμα απόθεμα 3.000 κυβικών που θα εμπλουτίσουν την Λεκάνη απορροής των Μαλάδων και θα ανακουφίσουν τους γειτονικούς οικισμούς.

Πάντως δεν έλειψαν και οι ζημιές σε εγκαταστάσεις γεωτρήσεων που φέτος ξεπέρασαν, κατά τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ, τις 100.000 ευρώ, ενώ στον προγραμματισμό της επιχείρησης σύμφωνα με τον γεωλόγο, Παναγιώτη Σοφίου, είναι ο εμπλουτισμός των γεωτρήσεων του Θραψανού που η συνεχής άντληση νερού εδώ και 45 χρόνια έχει κατεβάσει τον υδροφόρο ορίζοντα κάτω από τα 57 μέτρα!

Φαιστός: Γίνεται κακοδιαχείριση… και φταίμε και εμείς!

Ο δήμαρχος Φαιστού, Γιώργος Αρμουτάκης, δεν μασάει τα λόγια του: Γίνεται κακοδιαχείριση στον αρδευτικό νερό και φταίμε και εμείς στους δήμους, λέει. Οι 110 γεωτρήσεις στην Μεσσαρά δουλεύουν μέρα-νύχτα, οι τρεις υδρονομείς του δήμου δεν μπορούν να κάνουν πολλά και υπάρχουν οικισμοί όπως τα Μάταλα, τα Πιτσίδια και το Καλαμάκι που αντιμετωπίζουν έλλειψη και στο νερό ύδρευσης. Το φράγμα Φανερωμένης θυμίζει σεληνιακό τοπίο, παρότι έχουν εμπλουτιστεί οι γεωτρήσεις του κάμπου, ωστόσο η μόνη λύση είναι να καταλάβουν και οι αγρότες πως αν δεν υπάρξει καλή διαχείριση σε λίγους μήνες θα πούμε το νερό…νεράκι! Ο κ. Αρμουτάκης είναι ξεκάθαρος, η διαχείριση του αρδευτικού νερού πρέπει να φύγει από τους δήμους και να περάσει στους ΤΟΕΒ, γι’ αυτό άλλωστε και προωθεί την σχετική τροπολογία στην Βουλή.

Γόρτυνα: Παρά τα οικονομικά προβλήματα… το παλεύει!

Ο δήμος Γόρτυνας ταλανίζεται να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά του προβλήματα και μέσα σε αυτό το τοπίο να βρει λύση για τον εφιάλτη της λειψυδρίας αλλά και της διαχείρισης του νερού. Όπως και στους άλλους δήμους, υπάρχουν και εδώ σοβαρά προβλήματα με εντονότερο εκείνα στους οικισμούς των Μουλίων και της Μιαμούς. Παρ’ όλη την δύσκολη κατάσταση ο δήμος Γόρτυνας συντηρεί το αρδευτικό του δίκτυο και η έγκριση επιχορήγησης 2.500.000 ευρώ προς τον δήμο για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών φέρνει μία δόση αισιοδοξίας για την δύσκολη συνέχεια.

Μαλεβίζι: Πρόβλημα η υφαλμύρωση!

Τα προβλήματα με την ανομβρία, τα οποία είχαν παρατηρηθεί και την δεκαετία του ’90 αλλά και πριν από 2 χρόνια, σε συνδυασμό με την αύξηση της κατανάλωσης (το Μαλεβίζι προσελκύει ολοένα και περισσότερους μόνιμους κατοίκους αλλά και ξένους επισκέπτες) είναι η υφαλμύρωση του νερού και η αδυναμία εξεύρεσης νέων πηγών αφού ο υδροφόρος ορίζοντας εξαντλείται. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σύμφωνα με την ΔΕΥΑΜ, εξαιρετικά σημαντική είναι η συμβολή της μονάδας αφαλάτωσης (λειτουργεί η μια μονάδα με 2500 κυβ./ημ. η οποία εντάχτηκε στο ΕΣΠΑ και η 2η με 3.000 κυβ./ημ.), όπως και του συστήματος τηλεελέγχου & τηλεχειρισμού των δικτύων, που δίνει σήμα για τις διαρροές και τις βλάβες άμεσα και κερδίζουν χρόνο (και νερό) στην αποκατάσταση. Μεγάλο ρόλο επίσης, έχει και η αντικατάσταση των παλαιών δικτύων που παρουσιάζουν συχνά διαρροές (την οποία έχουν ξεκινήσει και συνεχίζουν), οι συνεχείς δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων για την εξοικονόμηση του νερού, οι αντισταθμιστές τάσης που μειώνουν την ενέργεια και σε έσχατες περιπτώσεις οι περιορισμοί στις ώρες άντλησης. Τα αποτελέσματα των παραπάνω, φάνηκαν και αυτό το καλοκαίρι όπου στον αστικό ιστό του Γαζίου υπήρχαν ελάχιστες διακοπές κι αυτές μόνο λόγω ζημιών...

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ