ΚΡΗΤΗ
«Χωρίς Αποσελέμη δε... βγαίνει» - Με το σταγονόμετρο το νερό στο Ηράκλειο
Σοβαρά προβλήματα υδροδότησης σε αρκετές περιοχές
Στο «κόκκινο» βρέθηκε, για ακόμα μία ημέρα, η υδροδότηση σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου, καθώς η έλλειψη νερού από το φράγμα Αποσελέμη έχει αρχίσει να γίνεται πλέον ορατή, προκαλώντας αλυσιδωτά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του υδροδοτικού συστήματος της πόλης.
Οι σχεδόν 40 ώρες που έμεινε το Ηράκλειο χωρίς νερό από το φράγμα Αποσελέμη, εξαιτίας βλάβης, αποδείχθηκε κρίσιμο με συνέπεια περιοχές όπως οι Μεσαμπελιές, ο Άη Γιάννης Κνωσού και αρκετά σημεία στα δυτικά του Ηρακλείου να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες χθες στην κάλυψη των υδρευτικών αναγκών, με χαμηλές ροές ή και διακοπές νερού.
Όπως εξηγεί στο Cretalive ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης, η κατάσταση αυτή οφείλεται ευθέως στο έλλειμμα υδροδότησης από τον Αποσελέμη, μια πηγή που μέχρι πρότινος κάλυπτε ζωτικής σημασίας ανάγκες για τον αστικό ιστό.
«Οι δεξαμενές δεν προλαβαίνουν να γεμίσουν – αδειάζουν συνεχώς και χωρίς τον Αποσελέμη η κατάσταση γίνεται πραγματικά δύσκολη», τονίζει χαρακτηριστικά, περιγράφοντας ένα σκηνικό ασφυξίας για τη ΔΕΥΑΗ.
Η Δημοτική Επιχείρηση είχε ζητήσει να της παραχωρηθούν για λίγες ημέρες -συγκεκριμένα για δύο με τρεις μέρες- 700 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υψηλές καταναλώσεις που παρατηρούνται λόγω των θερμοκρασιών και της εποχικής ζήτησης. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Βουρεξάκης, τα 300 κυβικά μέτρα που είχαν συμφωνηθεί δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών. «Θέλαμε μια πιο ευέλικτη κατάσταση, να μπορέσουμε να πάρουμε λίγο παραπάνω νερό για να σταθεροποιήσουμε το σύστημα. Τώρα, με τα δεδομένα που έχουμε, είναι δύσκολο να ανταποκριθούμε», λέει με σαφήνεια.
Η αύξηση της κατανάλωσης, ειδικά σε περιοχές με έντονη οικοδομική δραστηριότητα ή τουριστική πίεση, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, την ώρα που το φράγμα του Αποσελέμη -λόγω μειωμένων αποθεμάτων ή τεχνικών περιορισμών- δεν είναι σε θέση να στηρίξει τις ανάγκες της πόλης στο βαθμό που θα έπρεπε.
Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται πιέσεις στο σύστημα, με υδροδοτήσεις που δεν επαρκούν, διακοπές και παράπονα πολιτών. Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζει ο πρόεδρός της, «χωρίς τον Αποσελέμη σε λειτουργική δυναμική, απλώς δεν μπορεί να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών».
Για το επόμενο διάστημα, η ΔΕΥΑΗ απευθύνει έκκληση στους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης και αποφυγή της σπατάλης, ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
