"Χειρόφρενο" στις σχολές οδήγησης έφερε το lockdown

Αλέξανδρος Μεϊμαράκης στο Livetalks; Οι εκπαιδευτές αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης

Το δεύτερο lockdown έχει φέρει σε αδιέξοδο τους εκπαιδευτές οδήγησης! Οι Σχολές σήκωσαν χειρόφρενο απ’ τις αρχές Νοέμβρη. Ο εφιάλτης στον (μονό)δρόμο με τα... λουκέτα, καραδοκεί και η αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού είναι για αρκετούς η μόνη λύση – επιλογή επιβίωσης.

Όσοι πήραν τη γενναία απόφαση να στρίψουν το τιμόνι, βγάζουν τα προς το ζην δουλεύοντας ως μεταφορείς ή κι ως εργάτες γης.

“Ο κλάδος μας είναι μονίμως στο προσκήνιο, είναι πολύ κατατρεγμένος. Η πανδημία ήταν η χαριστική βολή” σχολιάζει ο κ. Αλέξανδρος Μεϊμαράκης, πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής Ηρακλείου.

Μιλώντας στο Livetalks, ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στις προωθούμενες αλλαγές στο σύστημα εξέτασης, εκφράζοντας τις ενστάσεις - επιφυλάξεις του.

Κατά κάποιο τρόπο, το lockdown δεν είναι άγνωστη λέξη για τον ίδιο και τους συναδέλφους του.

“Είμαστε ο μοναδικός κλάδος που από το 2015 ανοίγουμε και κλείνουμε συνεχώς. Συνεπώς, το lockdown δεν είναι καινούργιο για εμάς, απλά τώρα είναι καταστροφικό στο σύνολό του” υπογραμμίζει ο κ. Μεϊμαράκης και προσθέτει: “Πολλοί συνάδελφοί μου δουλεύουν σε υπηρεσίες μεταφοράς φαγητού, οπουδήποτε μπορούν. Κάνουν μεροκάματα στον πρωτογενή τομέα. Ο ρόλος του εκπαιδευτή δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτός, χωρίς να θέλω να απαξιώσω οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα”.

Την ίδια στιγμή, φυσικό επόμενο είναι να έχει δημιουργηθεί ... μποτιλιάρισμα απ’ τους υποψήφιους οδηγούς δικύκλων – επιβατηγών και επαγγελματικών οχημάτων. Οι ουρές... αναμονής που σχηματίζουν είναι τεράστιες, όπως ακριβώς οι στοίβες με τους φακέλους τους.

Εκτός των άλλων, υπάρχει και ο κίνδυνος αύξησης του ποσοστού των (νεαρών κυρίως) ανθρώπων που κυκλοφορούν στον δρόμο, είτε με αυτοκίνητα είτε με μηχανές, χωρίς δίπλωμα – με ο,τι αυτό συνεπάγεται!

Οι εκπαιδευτές αισθάνονται παραμελημένοι απ’ το κράτος. “Η Πολιτεία έχει απαξιώσει το θέμα του εκπαιδευτή, ο ρόλος του οποίου θα έπρεπε να είναι πολύ ψηλά, γιατί προάγει την οδική ασφάλεια” επισημαίνει ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση “να αλλάξει τακτική”, ζητώντας την στήριξή της “για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω και να προάγουμε την οδική ασφάλεια, έτσι όπως πρέπει να προαχθεί”.

Οι επιστρεπτέες και οι απαλλαγές ενοικίων δίνουν μια μικρή ανάσα, μια παράταση ζωής. Δεν λύνουν ωστόσο το πρόβλημα. “Υπάρχουν τρόποι και από ευρωπαϊκά κονδύλια και με τα τέλη κυκλοφορίας” είναι δύο απ’ τα παραδείγματα – προτάσεις μέτρων στήριξης, που φέρνει στο προσκήνιο ο κ. Μεϊμαράκης. “Η Πολιτεία οφείλει να τα δει όλα αυτά και να τα διορθώσει, γιατί έχουμε περάσει τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια”.

Αφήστε που, όπως ο ίδιος θα πει, “πολλοί συνάδελφοι δεν πήραν καν την επιστρεπτέα προκαταβολή! Επίσης, άλλοι συνάδελφοι είχαν υπαλλήλους στο γραφείο που τους είχαν πάρει με πρόγραμμα, και οι οποίοι δεν μπορούν να μπουν σε αναστολή”.

Ο κ. Μεϊμαράκης αναγνωρίζει ότι “προέχει η ατομική και η δημόσια υγεία”, εντούτοις ζητά ένα πλάνο, ένα προσανατολισμό εκ μέρους της κυβέρνησης...

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα από την συνέντευξη του κ. Μεϊμαράκη στο Livetalks:

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ