ΚΡΗΤΗ

Γραβάνης: Να μη χαλάσουμε την προσπάθεια ενός χρόνου ... στο παρά πέντε

Θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της Κρήτης, τους κάλεσε να είναι πολύ προσεκτικοί τις επόμενες εβδομάδες, όντας προβληματισμένος από το μεγάλο ιικό φορτίο που κουβαλούν και διασπείρουν εν αγνοία τους οι ασυμπτωματικοί

No profile pic

Υπέρ μιας πολύ προσεκτικής και απόλυτα ελεγχόμενης χαλάρωσης των μέτρων τάχθηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης.

"Θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί στο τί πρέπει να ανοίξει", δήλωσε ο ίδιος στην ΕΡΤ Ηρακλείου, με φόντο τις αποψινές επίσημες ανακοινώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ο κ. Γραβάνης έκανε έκκληση σε κάθε πολίτη της Κρήτης, "να μην χαλάσουμε την όλη προσπάθεια ενός χρόνου στο παρά πέντε". Συνέστησε λίγη ακόμα υπομονή, 1-1,5 μήνα, προεξοφλώντας πως εάν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, τώρα στην τελική ευθεία, θα δούμε μια εμφανή διαφορά προς το καλύτερο απ' τον Μάιο κιόλας, που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε "ένα διαφορετικό καλοκαίρι".

Θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της Κρήτης, τους κάλεσε να είναι πολύ προσεκτικοί τις επόμενες εβδομάδες, όντας προβληματισμένος από το μεγάλο ιικό φορτίο που κουβαλούν και διασπείρουν εν αγνοία τους οι ασυμπτωματικοί.

Αντιτασσόμενος στις "πρώιμες κινήσεις" που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, κατ' επέκταση και την κοινωνικοοικονομική ζωή εν όψει των επόμενων μηνών, ο κ. Γραβάνης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος απ' τον αριθμό των κρουσμάτων, που βάσει και του υψηλού ιικού φορτίου στα λύματα και της μετάλλαξης του ιού, εκτίμησε ότι θα αυξηθεί κι άλλο τις επόμενες ημέρες.

"Αν έχουμε 6.000 κρούσματα τον Μάιο, για ποια είδους οικονομία θα μιλάμε;" αναρωτήθηκε.

Η πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας, όπως αυτή μεταφράζεται στην πληθώρα των νοσηλειών στις κλινικές και τις ΜΕΘ Covid, δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, αβλεψίας και αβελτηρίας.

Εφόσον είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε την "άλλη άκρη του ποταμού από το Μάιο και μετά" υπογράμμισε ο κ. Γραβάνης. Οποιαδήποτε βεβιασμένη και πρώιμη κίνηση, θα δώσει το δικαίωμα στη λοίμωξη να "ξεφύγει", κι αντί "να κάνουμε καλό στο άνοιγμα της κοινωνίας το καλοκαίρι", να έχουμε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα απ' τα προσδοκώμενα, προειδοποίησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας.

Ο κ. Γραβάνης βλέπει θετικά μια ενδεχόμενη επανέναρξη λειτουργίας των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, σημειώνοντας πως σε αυτά τα μέρη δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του ιού. Επικροτεί επίσης την δυνατότητα κυκλοφορίας για δύο επιπλέον ώρες, τα Σαββατοκύριακα - πρόταση η οποία συζητείται. Θεωρεί ακόμη "θετικό μέτρο εκτόνωσης" μια βόλτα στην παραλία, αρκεί "να το σεβαστούμε".

Τα μεγάλα προβλήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, προκύπτουν απ' τις εκδηλώσεις - διαδηλώσεις, στις οποίες συναθροίζονται πολλοί νέοι άνθρωποι. "Δεν είναι σώφρον να υπάρχουν μεγάλες εκδηλώσεις - διαδηλώσεις. Η πρώτη και βασική προτεραιότητα των ανθρωπιστών είναι η προστασία της υγείας και της ανθρώπινης ζωής" επισήμανε με νόημα.

Πάνω σε αυτό, ο κ. Γραβάνης πρόσθεσε πως δεν πρέπει να ανοίξει η λειτουργία της κοινωνίας και σε άλλου είδους δραστηριότητες, όπου συγκεντρώνεται και πάλι πολύς κόσμος, όπως οι γάμοι - οι κοινωνικές εκδηλώσεις και τα πάρτι.

"Η Πολιτεία πρέπει να συνεχίσει την καμπάνια ενημέρωσης δίνοντας στοιχεία" τόνισε στη συνέχεια, λέγοντας πως "ένας ευαισθητοποιημένος και ενημερωμένος πολίτης, είναι πιο εύκολο να αποκτήσει ατομική ευθύνη".

Για το εμβολιασμό, σχολίασε πως "είναι καλά οργανωμένος - η Κρήτη πηγαίνει πάρα πολύ καλά".

Επικαλούμενος στοιχεία της ειδικότητάς του, επιχείρησε να γίνει πιο σαφής: Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν πως 1,2 εκατομμύρια συμπολίτες μας (τα 230.000 είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι υπόλοιποι ασυμπτωματικοί) έχουν εκτεθεί στον ιό, άρα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι έχουν αποκτήσει ανοσία.

Βάσει του προγραμματισμού, 1,8 - 2,2 εκατ. συμπολιτών μας θα εμβολιαστούν τον Μάιο - πρώτοι στη σειρά μπαίνουν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας κι εκείνοι με συνοδά νοσήματα. 

Καθώς αναμένεται να έρθουν πιο εύκολα και πιο πολλά εμβόλια, μέσα στον Μάιο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το ποσοστό ανοσίας στην κοινότητα θα φτάσει στο 35-40%. Συνεπώς, θα μας δοθεί η δυνατότητα, "να πάρουμε ένα κομμάτι της ζωής μας πίσω" εξήγησε ο κ. Γραβάνης, που έκανε ειδική αναφορά στον τουρισμό, την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του να διατηρήσει η Ελλάδα "το καλό όνομα που έχουμε στο εξωτερικό", κάτι που θα μας επιτρέψει να έχουμε "πολύ πολύ περισσότερους επισκέπτες" εφέτος.

 

Δείτε επίσης:

31 τα νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στην Κρήτη

Ακόμη ένα θύμα του κορωνοϊού στην Κρήτη: Κατέληξε 48χρονη

Έσπασε το αρνητικό ρεκόρ: 116 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση