Γ.Μαρινάκης: "Όλο το βάρος στην καθημερινότητα για το δήμο"

Σχολεία, εξοπλισμός, πολιτιστικό – συνεδριακό κέντρο, ηλεκτροφωτισμός στα άμεσα σχέδια

Με την καθημερινότητα «μάχεται» το 2017 ο δήμος Ρεθύμνου, καθώς αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής, σε μία κρίσιμη οικονομική συγκυρία κατά την οποία τα μεγάλα έργα των προηγούμενων χρόνων δεν μπορούν – λόγω έλλειψης χρηματοδοτήσεων – να επαναπρογραμματιστούν. Άλλωστε, η παρούσα δημοτική αρχή φρόντισε, παρά την υποχρηματοδότηση και τις περικοπές που φτάνουν το 63%, να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» και σήμερα έχει τη δυνατότητα να ρίξει χρήματα σε έργα και προμήθειες εξοπλισμού, που δεν είναι φανερά μεγάλου βεληνεκούς, αλλά βελτιώνουν σαφώς την καθημερινότητα του πολίτη.

Αυτά σημειώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε λίγα 24ωρα μετά την έλευση του νέου χρόνου στον Team FM και στον Γιάννη Καλαϊτζάκη ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος μιλάει ακόμα για τον στόχο της καταγραφής των «χαμένων» τετραγωνικών από μεγάλες ιδιοκτησίες του δήμου, αλλά και για τα σχέδιά του σε σχέση με την επαναδιεκδίκηση της δημαρχίας, τα οποία θα ξεκαθαρίσει, όπως λέει, σε έναν χρόνο από σήμερα.

ΣΤΟ «ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ» Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Ο Γιώργος Μαρινάκης ξεκαθαρίζει πως η υλοποίηση μεγάλων έργων πλέον δεν είναι εφικτή γιατί δεν υπάρχουν τα ευρωπαϊκά χρήματα. Αντ’ αυτού, η δημοτική αρχή προγραμματίζει την προμήθεια εξοπλισμού, όπως απορριμματοφόρα και γκρέιντερ, αλλά και η ολοκλήρωση των ασφαλτοστρώσεων στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

«Τα προηγούμενα 3,5 χρόνια της προηγούμενης θητείας βάλαμε ένα πολύ μεγάλο πλάνο στο μυαλό μας και το υλοποιήσαμε. Αναπλάσεις, Κουρμούλη, Κριάρη, το δυτικό μέτωπο, το ανατολικό μέτωπο, πέντε σχολεία, το σπίτι της Κοινωνικής Μέριμνας, έργα της ΔΕΥΑΡ, στον Βρύσινα, στην πόλη και πολλά ακόμα που τα ξεχνάω. Κινδυνεύσαμε να χάσουμε τις εκλογές, επειδή – λέει – ταλαιπωρήσαμε και σκονίσαμε τους ρεθυμνιώτες. Ο λαϊκισμός μπόρεσε να νικήσει έναν σχεδιασμό που δεν πρόκειται να επαναληφθεί ποτέ στον δήμο Ρεθύμνου όποιος κι αν είναι ο δήμαρχος. Γιατί δεν υπάρχουν οι συγκυρίες, γιατί είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσεις μία τέτοια δημοτική ομάδα με τόση εντιμότητα, όραμα και γνώση. Ο δήμος είναι μία διαρκής μάχη ευθύνης και μία διεκδίκηση. Τώρα σε αυτήν την περίοδο αυτές οι ευκαιρίες δεν υπάρχουν. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι κλειδωμένα. Τα χρήματα έχουν ξοδευτεί αλλού. Η πολιτεία ήρθε και είπε ότι επειδή έχει φαλιρίσει, παίρνει τα χρήματα από τις υποδομές και τα πηγαίνει σε προγράμματα κατά της φτωχοποίησης. Άρα, όποιος και να είναι, θα έχουμε να κάνουμε λιγότερα ευρωπαϊκά προγράμματα», αναφέρει και συνεχίζει:

«Εμείς φυλάξαμε μαξιλαράκια και αυτή τη στιγμή ο δήμος Ρεθύμνης έχει ένα ποσό σοβαρό, με το οποίο σε λίγες μέρες προμηθεύεται ένα εξαιρετικό γκρέιντερ για τα χωριά μας, παίρνει καλαθοφόρα, παίρνει οχήματα, δημιουργεί δηλαδή μία δαπάνη περίπου 500 χιλ. ευρώ για να ενισχύσει τον τεχνικό εξοπλισμό για να μπορούμε να πάμε σε έναν αγροτικό δρόμο να τον ανοίξουμε, να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έχει η ενδοχώρα και η ύπαιθρος. Κρατήσαμε τους ανθρώπους της καθαριότητας και έτσι μπορούμε τον χειμώνα, που δεν υπάρχει μεγάλη ένταση, να βοηθήσουν την καθημερινότητα και εκεί που πηγαίναμε το 15αύγουστο, να πηγαίνουμε πριν το Πάσχα και να είναι όλα τα χωριά "κούπα", όπως λένε οι πρόεδροι. Να μπορέσουμε να πάμε σε όλες τις γειτονιές με μία σειρά και μία προτεραιότητα να στρώσουμε δρόμους και να καλύψουμε ελαττώματα και να συμπληρώσουμε ένα τρομακτικό έργο σε μήκος χιλιομέτρων που έχουμε κάνει στο Ρέθυμνο.

Έχει καμία σχέση αυτό το Ρέθυμνο με την παλιά κατάσταση; Είχαμε ποτέ καμία πύλη εισόδου στην πόλη μας, είτε από τον Κουμπέ, είτε από τον Πλατανιά είτε από τον Αγιοβασιλιώτικο; Όλα αυτά ήταν έργα που κουμπώσανε, αλλά τελειώσανε.

Το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ προβλέπει για τις αναπλάσεις της Κρήτης 6,5 εκ. για όλους τους δήμους. Γελάς ή κλαις; Πάντως, δουλειά δεν μπορείς να κάνεις με 6,5 εκ. σε όλη την Κρήτη. Κάτι θα κάνουμε και έχουμε ήδη ένα πρόγραμμα και έχουμε βάλει χρήματα και για μελέτες, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι».

Ταυτόχρονα, υπάρχει ο στόχος της κατασκευής του νέου 16ου σχολείου στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού, η ολοκλήρωση του δημοτικού του Ρουσσοσπιτίου, αλλά και η δημιουργία ενός σύγχρονου πειραματικού σχολείου στην περιοχή του Πανεπιστημίου Κρήτης στου Γάλλου. Εξίσου σημαντική κρίνεται η αναβάθμιση των παιδικών χαρών, με τον δήμαρχο να σημειώνει: «Ετοιμάζουμε μελέτες για να κάνουμε σοβαρές παρεμβάσεις σε παιδικές χαρές, όπως έγινε στον κήπο που έγινε σημείο αναφοράς πλέον για τα παιδιά μας μαζί με τον καφέ, το οποίο το εμπόδιζαν έξι χρόνια συγκεκριμένη συλλογικότητα που υποτίθεται ότι ήξερε τον νόμο και προστάτευε το περιβάλλον με το να μη γίνει περίπτερο εκεί και αποδείχθηκε ότι δεν χρειαζόταν ούτε καν οικοδομική άδεια. Ξέρετε πόσα εμπόδια έχουμε κάθε μέρα σε οτιδήποτε πάμε να κάνουμε; Τα οποία τα προκαλούν καμιά φορά και οι ίδιοι οι πολίτες που εξυπηρετούνται από αυτά τα έργα».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ – ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΥΜΠΕ;

Το σοβαρό έλλειμμα της πόλης σε ένα πολιτιστικό – συνεδριακό κέντρο μπορεί να καλυφθεί με ένα έργο στην περιοχή του Κουμπέ, στο οικόπεδο Φραγάκη, όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος πάντως τόνισε πως για ένα έργο τέτοιας εμβέλειας απαιτείται οπωσδήποτε δανειοδότηση.  «Είναι ένα μεγάλο έλλειμμα. Δεν το βλέπω μόνο σαν ένα πολυπολιτισμικό κέντρο, το βλέπω και σαν συνεδριακό χώρο. Εμείς έχουμε έναν σχεδιασμό στον δήμο. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ένα πολύ σοβαρό κομμάτι μπορούσε να το φέρει ο συνεδριακός τουρισμός. Αλλά πώς να κάνεις κάτι τέτοιο όταν δεν έχεις μεγάλη αίθουσα; Μην ξεγελιόμαστε βέβαια ότι τα κόστη λειτουργίας αυτών των χώρων βγαίνουν από μία παράσταση των Μπολσόι τον χρόνο ή από πέντε συναυλίες; Αυτοί οι χώροι είναι ζημιογόνοι. Δείτε το παράδειγμα του συνεδριακού κέντρου στο Ηράκλειο. Είναι όμως απαραίτητοι αυτοί οι χώροι. Όπως στο σπίτι μας δεν είμαστε όλη μέρα στο σαλόνι, αλλά χρειαζόμαστε έναν ιδιαίτερο χώρο να υποδεχόμαστε τους φίλους μας και τους συγγενείς μας, έτσι είναι και μία πόλη.

Επειδή λοιπόν το Ρέθυμνο έχει την ανάγκη, χρειάζεται ένας σχεδιασμός. Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης τέτοιας αίθουσας δεν υπάρχει. Πρέπει να δούμε μήπως μπορεί να γίνει και με μία μορφή συγχρηματοδότησης, δηλαδή και ο δήμος να βάλει τον κουμπαρά του κάτω ή να πάρει ένα δάνειο και να πει η κοινωνία ότι αυτό το έργο θα το πληρώνουμε 20 χρόνια, αλλά θα το κάνουμε. Χώρο έχουμε να το κάνουμε. Το είπα και στους συνεργάτες μου: έχω την εκτίμηση ότι από τη στιγμή που έγινε το γυμνάσιο – λύκειο Ατσιποπούλου, από τη στιγμή που στον Τίμιο Σταυρό με το οικόπεδο της ΧΕΝ, που δίνουμε δικαστικό αγώνα για να το κρατήσουμε, θα κάνουμε το 16ο δημοτικό, για το οποίο εκκρεμεί η άδεια καταλληλότητας από το υπουργείο παιδείας, μπορούμε το οικόπεδο Φραγάκη, έναν χώρο τεράστιο, αξιόλογο και δίνει τη δυνατότητα και της εξυπηρέτησης των επισκεπτών, να τον αποχαρακτηρίσουμε από χώρο σχολείου και να γίνει χώρος πολιτισμού και να γίνει εκεί το πολιτιστικό κέντρο. Κατά τη γνώμη μου είναι ένα εξαιρετικό σημείο», είπε.

ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΤΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ

Μετά την αναβάθμιση του ΒΟΑΚ, ο κ. Μαρινάκης αξιολογεί ως σημαντικότερο το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο φράγμα των Ποταμών. «Αν εξαιρέσεις τον ΒΟΑΚ, το μεγαλύτερο έργο που πρέπει να γίνει τώρα στο Ρέθυμνο είναι το μεγάλο διυλιστήριο. Έχουμε χωροθετήσει τον χώρο στο Γιαννούδι, είναι ιδιοκτησίας του ΟΑΚ, υπάρχουν όλα τα γενικά πολεοδομικά τακτοποιημένα, περιβαλλοντικά δεν υπάρχει καμία όχληση και υπάρχει το φράγμα των Ποταμών, που αν ακούγαμε τις ίδιες φωνές που τώρα βρίζουν το υβριδικό, τώρα θα μιλούσαμε για ανάπτυξη του νομού Ρεθύμνου;», είπε, τονίζοντας ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί.

ΑΝ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ

Τα «χαμένα» τετραγωνικά από τις ιδιοκτησίες του δήμου αποτελούν μεγάλο στοίχημα για τη δημοτική αρχή, που το τελευταίο διάστημα κάνει διασταυρώσεις και ήδη έχει καταφέρει να εντοπίσει πολλές ατασθαλίες του παρελθόντος. Ο εντοπισμός τους μπορεί στο μέλλον να φέρει ακόμα και μείωση των τελών, λέει ο Γιώργος Μαρινάκης, σημειώνοντας: «Εάν όλοι μπούμε στον κουμπαρά, θα μπορούμε να έχουμε μία σοβαρή μείωση στα δημοτικά τέλη, θα μπορούσαμε να έχουμε μία καλύτερη πόλη, έναν καλύτερο εξοπλισμό. Προ ημερών παραλάβαμε δύο καινούρια απορριμματοφόρα. Αυτά κάνουν 370 χιλ. ευρώ. Η υπηρεσία ήδη έχει κάνει εισήγηση ότι πρέπει να πάρουμε άλλα δύο. Άρα χρειαζόμαστε άλλα τόσα χρήματα.

Εμείς θέλουμε να περάσουν από το ταμείο του δήμου μεγάλες ιδιοκτησίες, έτσι ώστε και να ανακουφίσουμε τους δημότες, σε ένα επίπεδο μειώσεων, αλλά και ο δήμος να αποκτήσει μία εξωστρέφεια με καλύτερο εξοπλισμό, καλύτερο στόλο, περισσότερη καθαριότητα. Όταν μπουν όλα τα τετραγωνικά στο σύστημα, θα μπορεί να γίνει μία οριζόντια μείωση για όλους. Γιατί απαγορεύεται να έχεις πλεονασματικούς προϋπολογισμούς στην ανταποδοτικότητα.  Ο Δήμος δεν είναι επιχείρηση. Εμείς δεν κάνουμε οικονομία για να αφήσουμε προίκα ή κληρονομιά στους κληρονόμους μας. Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα, όταν έρχονται οι κατραπακιές από την κυβέρνηση, να μην γονατίζουμε την ίδια στιγμή που τρώμε τη σφαλιάρα. Και να έχουμε ένα μαξιλάρι, το οποίο να μας δίνει το δικαίωμα επί κάποιο διάστημα να αντέχουμε χωρίς να καταρρεύσουμε».

ΔΑΝΕΙΟ 4 ΕΚ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ

Στο μεταξύ, στον άμεσο σχεδιασμό είναι η σύναψη δανείου ύψους 4 εκ. ευρώ περίπου από το Ταμείο Παρακαταθηκών για την εκτέλεση ενός σημαντικού έργου, του ηλεκτροφωτισμού της πόλης, των οικισμών όλου του πρώην δήμου Ρεθύμνου, αλλά και των μεγάλων οικισμών των υπόλοιπων δημοτικών ενοτήτων (Αρκαδίου, Λαππαίων και Νικ. Φωκά) σε πρώτη φάση. Αφορά την αντικατάσταση, μεταξύ άλλων, 7800 λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας LED, με τους οποίους θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας. Από αυτήν, λέει, ο κ. Μαρινάκης, θα μπορεί να πληρωθεί και το δάνειο.

«Έχουμε ήδη μιλήσει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση. Γιατί την παραμονή των Χριστουγέννων ήμουν στην Αθήνα και είχα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΠΔ και έχω εξασφαλίσει την άμεση δανειοδότηση του δήμου με ένα πολύ καλό επιτόκιο της τάξης του 3,3%, το οποίο στη σημερινή συγκυρία είναι εξαιρετικό, όχι βέβαια τόσο εξαιρετικό όσο το 0,9 και το 0,8 που έχουμε στη ΔΕΥΑΡ και στον δήμο για τα παλιά χρέη, που είναι το καλύτερο επιτόκιο που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα και δεν το έχει κανείς πουθενά, κι αν δεν το είχαμε κάνει αυτό θα είχε καταρρεύσει και η ΔΕΥΑΡ και ο δήμος και κανείς δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το πόσα στρατηγικά θέματα έχουμε επιλύσει σαν δημοτική αρχή με παρεμβάσεις και έξυπνο χειρισμό θεμάτων. Ασχολούμαστε αν π.χ. στη Μαρούλη δεν βγάλανε τους κάδους τα συνεργεία και δεν έπεσε το υπόστρωμα ολόκληρο και έπεσε την επόμενη μέρα και αυτό έγινε αφορμή για να ξεφτιλιστεί το Ρέθυμνο και να πηγαίνω στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και να με ρωτάνε φίλοι μου δήμαρχοι τι έγινε. Θέλω να πω ότι μη βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας και να μην αυτοπυροβολούμαστε. Σε πολύ σημαντικά θέματα έχουν γίνει κινήσεις για να προστατεύσει ο δήμος την κοινωνία…».

ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ, ΑΛΛΑ …Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ

Έχοντας ήδη 10 χρόνια στην ηγεσία του δήμου και διανύοντας την τρίτη του θητεία ως δήμαρχος, είναι προφανές ότι έχει ενδιαφέρον να απαντήσει ο ίδιος ποια είναι η πρόθεσή του για τις επόμενες εκλογές, κι ας είναι αυτές το 2019.

Ο Γιώργος Μαρινάκης δηλώνει πως δεν έχει πάρει ακόμα την απόφαση του, την οποία «μεταθέτει» για τις αρχές του 2018, παρ’ όλα αυτά δεν κλείνει την «πόρτα» στο ενδεχόμενο επαναδιεκδίκησης της δημαρχίας, υπό κάποιες προϋποθέσεις: «Η δική μου απόφαση θα εξαρτηθεί πρώτον από την ποιότητα της δημοτικής ομάδας που θα θέλει να διοικήσει τον δήμο και από την ποιότητα εκείνων που διεκδικούν τον δήμο. Κάποιοι τον δήμο τον βλέπουν σαν λάφυρο. Εάν στην ανανέωση, που προφανώς θα γίνει, δω ότι υπάρχουν νέες δυνάμεις που πιστεύουν σε μένα και που θέλουν να συνεργαστούμε και έχουν ένα όραμα για την πόλη, γιατί έχω δει ότι κάποιοι αντιμετωπίζουν τον δήμο ως λάφυρο για να κάνουν τις δουλίτσες τους, για να έχουν πελατείες, για να περνάνε ρουσφέτια. Δεν είναι αυτός ο δήμος.

Εγώ, όταν έγινα δήμαρχος έλεγαν όλοι ότι θα πηγαίνω στα κλεφτά στο γραφείο μου απέναντι για να κάνω υποθέσεις. Πέρασαν 3,5 χρόνια και δεν ανέβηκα ούτε τη σκάλα και έχω μήνες να ξαναπάω. Κι έχω συνεργάτες που τους εγκατέλειψα. Ο δήμος δεν είναι για να κάνουν τις δουλειές τους ο δήμαρχος και η παρέα του. Ο δήμος είναι κάτι πολύ σοβαρό. Επίσης, δεν έχουν καταλάβει ποιο είναι το ειδικό βάρος του δημάρχου Ρεθύμνης. Το ότι είμαι δεύτερη θητεία πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και έρχονται από 180 δήμους όλης της χώρας και σε βγάζουν με 87%, σημαίνει ότι κάτι γίνεται και όταν πας στα υπουργεία και την επόμενη μέρα έχεις κλείσει το ραντεβού και μιλάς 1-2 ώρες με τους υπουργούς και όταν μέσα στο νομοσχέδιο του Κουρουμπλή όλες οι διατάξεις για τις ΔΕΥΑ είναι γραμμένες από τα χέρια μας, σημαίνει ότι υπάρχει ένα ειδικό βάρος γνώσης και εμπειρίας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι είναι υποχρεωτικό να είμαι εγώ πάντα δήμαρχος.

Αν θέλετε να μιλήσουμε και λίγο προσωπικά, εμένα αυτό μου κοστίζει κάθε μέρα πάρα πολύ.  Έχω βάλει ένα όριο: την επόμενη χρονιά τέτοιες μέρες θα έχω ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις. Δεν συναρτούνται με κανένα ψώνιο και καμιά επιθυμία εγώ να είμαι συνέχεια δήμαρχος. Με ενδιαφέρει όμως αυτή η δουλειά που έχει γίνει, να πάει σε καλά χέρια. Και αυτό θα το διασφαλίσω όσο μπορώ εγώ, γιατί μπορεί και να μην μπορώ. Οφείλω να λέω πάντα στην κοινωνία την αλήθεια και τη λέω».

Πάντως, με αφορμή την ερώτηση για τις προθέσεις του, ο Γ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στους πολιτικούς του αντιπάλους: «Δεν μπορείς να είσαι μέλος του συμβουλίου του ΟΑΚ και να κάνεις ερωτήσεις στο δημοτικό συμβούλιο για θέματα του ΟΑΚ, όπως έκανε ο κ. Νίνος προχθές. Είσαι μέλος του συμβουλίου και έχει απορίες τι συμβαίνει με το έργο που το κάνει ο ΟΑΚ;  Δεν πρέπει να κλείνεις το μάτι παντού, γιατί έτσι παθαίνεις τικ και ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου παντού και αυτό είναι πρόβλημα.

Το Ρέθυμνο έχει πληρώσει πολύ ακριβά παλιότερες πολιτικές να λες σε όλους ναι. Τα πολλά μικρά ναι κάνουν ένα μεγάλο όχι. Δηλαδή θεωρεί κανείς ότι εγώ είμαι κανένας ανόητος που θέλω να στεναχωρώ, που αντιστέκομαι, που παλεύω και δεν ικανοποιώ, που δεν λαϊκίζω;  Εγώ εύχομαι να ξαναβρεθεί δημοτική ομάδα αυτής της ποιότητας και της εντιμότητας. Αλλά δυστυχώς δεν είναι θέμα προσώπου. Ζούμε σε μία πολύ κακή συγκυρία. Οι άνθρωποι και οι θεσμοί απαξιώνονται. Ο αντιδήμαρχος αν θέλει να κάνει τη δουλειά του καλά πρέπει να φαλιρίσει στην προσωπική του περιουσία.

Αν εκείνη την ημέρα χάναμε τις εκλογές, πείτε μου ποιοι θα άφηναν τις δουλειές τους για να κάθονται όλη την ημέρα στον δήμο επί 18 ώρες; Δεν κάνουμε πλάκα όταν ασχολούμαστε με τα κοινά, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση».

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ