Για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Χανίων έγινε λαπαροσκοπική κολεκτομή!

​Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Χανίων λαπαροσκοπική κολεκτομή, από την ομάδα της Α’ Χειρουργικής Κλινική, υπό τον χειρουργό, Μιλτιάδη Καστανάκη.

Μάλιστα, για να εποπτεύσει και να μεταφέρει τις γνώσεις του, κλήθηκε από την Αθήνα ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Νίκος Γεωργόπουλος.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Καστανάκης αναφέρει: "Επαγγελματική ευσυνειδησία. Με τις δύο αυτές απλές λέξεις αλλά συγχρόνως με τόσο πολύ νόημα μου περιέγραψε ο φίλος και εξαίρετος συνάδελφος Νίκος Γεωργόπουλος την εμπειρία που αποκόμισε από το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Η αιτία της επίσκεψης ήταν η πρόσκληση που του απευθύναμε και την δέχτηκε με μεγάλη χαρά προκειμένου να μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε στο νοσοκομείο μας την πρώτη Λαπαροσκοπική Κολεκτομή.

Αφήνοντας πίσω στην Αθήνα το βαρύ του πρόγραμμα όντας διευθυντής στη Χειρουργική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών μας χάρισε τις πολύτιμες γνώσεις του και την εμπειρία του.

Εντυπωσιάστηκε επίσης οφείλω να προσθέσω από τις κτιριακές υποδομές του Γ. Ν. Χανίων και από την εν γένει λειτουργία αυτού.

Σίγουρα δημιουργήσαμε τις προυποθέσεις και κάναμε την αρχή σε ένα διαφορετικό πεδίο.

Στο χέρι μας είναι να το συνεχίσουμε.

Εγώ μέσα από αυτό το μικρό αυτό δημόσιο βήμα ευχαριστώ όλους όσους συνετέλεσαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η επέμβαση και κυρίως την διοίκηση για την βοήθεια που μας πρόσφερε.

Υ.Γ. Ο χαρακτηρισμός που ξεκίνησα στην περιγραφή αφορούσε το νοσηλευτικό προσωπικό του χειρουργείου και όταν στο λέει ένας έμπειρος χειρουργός όπως ο κος Γεωργόπουλος που έχει δουλέψει σε μεγάλα και σύγχρονα νοσοκομεία τότε έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία."

Και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με σχετική ανάρτηση, αναφέρει" Συγχαρητήρια σε όλους. Η πρώτη λαπαροσκοπική κολεκτομη στο Νοσοκομείο Χανιων ειναι γεγονός!"


Τι είναι η λαπαροσκοπική κολεκτομή

Σήμερα, μία νέα μέθοδος γνωστή ως λαπαροσκοπική κολεκτομή, επιτρέπει στο χειρουργό να κάνει την επέμβαση με πολύ μικρές τομές.

Αναλόγως του είδους της επέμβασης, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους σε λίγες ημέρες και στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ πιο γρήγορα από ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε «ανοιχτή» επέμβαση.

Η επέμβαση της κολεκτομής θεωρείται από τις βαρύτερες επεμβάσεις στην γενική χειρουργική. Απαιτεί διενέργεια τομής συνηθως απο την ξιφοειδή αποφυση του στέρνου μεχρι το εφήβαιο, και αυτό διότι πρεπει να γίνει κινητοποίηση (απελευθέρωση) του τμήματος του παχέος εντέρου που θα αφαιρεθεί απο τους ανατομικούς «συνδέσμους» αυτού, όπως ο σύνδεσμος με το ήπαρ, το σπλήνα κλπ. Οι χειρισμοί αυτού απαιτούν την διενεργεια της μεγάλης τομής.

Η λαπαροσκοπική μέθοδος με την συγχρονη τεχνολογία που φέρει, επιτρέπει την ασφαλή και αναίμακτη κινητοποίηση του τμήματος του παχέος εντέρου που θα αφαιρεθεί, και έτσι δεν ειναι απαραίτητη η διενέργεια της μεγάλης τομής, ειδικά πάνω από τον ομφαλό, η οποία και είναι πολύ επιβαρυντική για τον ασθενή μετεγχειρητικά.

Στις περισσότερες λαπαροσκοπικές κολεκτομές, οι χειρουργοί κάνουν τέσσερις ή πέντε μικρές τομές (1/2εκ. περίπου η καθεμία), ενώ παρακολουθούν την εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς σε μία οθόνη τηλεόρασης. Σε κάποιες περιπτώσεις, μία από τις μικρές τομές μπορεί να μεγαλώσει δύο έως τρία εκατοστά. προκειμένου να ολοκληρωθεί η επέμβαση.

Οι περισσότερες λαπαροσκοπικές διαδικασίες κολεκτομής αρχίζουν με τον ίδιο τρόπο. Χρησιμοποιώντας ένα στενό σωλήνα, ο χειρουργός εισέρχεται στην κοιλιά. Ένα λαπαροσκόπιο (μικροσκοπικό τηλεσκόπιο συνδεδεμένο με μία βιντεοκάμερα) εισέρχεται μέσα από το σωλήνα και επιτρέπει στο χειρουργό να παρακολουθεί μία μεγεθυμένη εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς στην οθόνη μιας τηλεόρασης. Κάποιοι άλλοι σωλήνες εισέρχονται από τις υπόλοιπες μικρές τομές και επιτρέπουν στο χειρουργό να εκτελεί την επέμβαση εσωτερικά και να αφαιρέσει το τμήμα του κόλου. Η όλη επέμβαση μπορεί να εκτελεστεί μέσω των σωλήνων ή μπορεί να χρειαστεί να επιμηκυνθεί μία από τις μικρές τομές.

Πλεονεκτήματα

Τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλλουν αναλόγως του είδους της επέμβασης και της γενικότερης κατάστασης του ασθενούς. Τα συνήθη πλεονεκτήματα είναι:

  • Μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Λιγότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο
  • Γρηγορότερη επιστροφή σε μία δίαιτα στερεής τροφής
  • Γρηγορότερη λειτουργία του εντέρου
  • Γρηγορότερη επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες
  • Καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ