Γενική Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση και Εκλογές στο Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών - Παράρτημα Ηρακλείου

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση: Τετάρτη 14/3 στις 19:30 στα γραφεία του Συλλόγου Δασκάλων, Τίτου Γεωργιάδη και Γερωνυμάκη (κοντά στο παλιό Μητέρα) 

Θέματα: απολογισμός, ενημέρωση για το σωματείο, εργασιακά, εκλογές σωματείου 

Εγγραφές έως Δευτέρα 12/3  (  http://smtiraklio.wordpress.co... ) Οι αιτήσεις εγγραφής στέλνονται στο  [email protected]

Εκλογές: Κυριακή 18/3 ώρες 10:00 - 18:00

στα γραφεία του Συλλόγου Δασκάλων, Τίτου Γεωργιάδη και Γερωνυμάκη (κοντά στο παλιό Μητέρα), μπορείτε να δείτε που βρίσκονται εδώ:http://goo.gl/maps/3sma3

Στο Ηράκλειο ψηφίζουμε για: 1) ΔΣ του Πανελλαδικού ΣΜΤ,   2) ΔΣ του Παραρτήματος Ηρακλείου του ΣΜΤ,   3) αντιπροσώπευση στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Εκλογές για τη διοίκηση του Πανελλαδικού Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και τα κατα τόπους Παραρτήματα θα πραγματοποιηθούν επίσης στην Πάτρα, στη Λάρισα, στα Χανιά και στην Αθήνα.

Τα μέλη του σωματείου ψηφίζουν με αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητάς τους και με το ασφαλιστικό τους βιβλιάριο.

Μέλη μας μπορούν να γίνουν: 

  • Μηχανικοί (διπλωματούχοι & πτυχιούχοι) / Σχεδιαστές / Πληροφορικάριοι / Περιβαλλοντολόγοι, Γεωπόνοι, Γεωλόγοι, Δασολόγοι / Εργοδηγοί 
  • με εξαρτημένη σχέση εργασίας: μισθωτοί/εργαζόμενοι με μπλοκάκι/ ανασφάλιστοι/ ενταγμένοι σε προγράμματα / συμβασιούχοι τεχνικοί του δημοσίου (εφόσον δεν μπορούν να εγγραφούν στο σωματείο του φορέα τους)/ άνεργοι & υποαπασχολούμενοι τεχνικοί ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη σε ΤΕΕ / ΕΕΤΕΜ / επιστημονικούς συλλόγους μηχανικών κλπ


Ρόλος-αναγκαιότητα ύπαρξης σωματείων εργαζομένων

Κεφάλαιο - εργοδοσία, κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ βαδίζουν το δρόμο της κατάργησης στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Μεθόδευσαν περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, φορολογική λεηλασία στα λαϊκά στρώματα, εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας, κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, αποδόμηση της δημόσιας υγείας, πετσόκομμα των επιδομάτων και των κοινωνικών δαπανών, εργασία τις Κυριακές και πολλά ακόμα. Η διαπάλη που διεξήχθη το προηγούμενο διάστημα για το πολυνομοσχέδιο αποτύπωσε την είσοδο σε μια νέα περίοδο του εργατικού κινήματος. Ο αντισυνδικαλιστικός νόμος καταργεί στην πράξη το δικαίωμα στην απεργία και βάζει στο στόχαστρο τα πρωτοβάθμια σωματεία γιατί ξέρουν καλά πως μόνο από την βάση των εργαζόμενων μπορούν να ξεσπάσουν μαχητικοί αποφασιστικοί αγώνες.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων είναι οι συλλογικοί φορείς μέσω των οποίων μπορούμε να προασπίσουμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Είναι το μέσο για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας, και κυρίως είναι η ασπίδα μας και το όπλο μας απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε. 

Τι είναι και πως λειτουργεί το ΣΜΤ;

Το Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών έχει παραρτήματα σε Πάτρα, Χανιά και Ηράκλειο, ενώ ΣΜΤ υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη. Καλύπτουμε εργαζόμενους τεχνικούς ανεξάρτητα από την μορφή της εργασιακής τους σχέσης (μισθωτοί, με μπλοκάκι, με προγράμματα επισφάλειας, μαύρα) και τηνεκπαιδευτική βαθμίδα απ’ την οποία προέρχεται ο καθένας, ώστε να μπορούμε να προασπίζουμε τα κοινά μας συμφέροντα απέναντι στην εργοδοσία κόντρα σεδιαχωρισμούς που χρόνια λειτουργούσαν διχαστικά ανάμεσα μας. Βασική μας στόχευση είναι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) η οποία κατοχυρώνει τους όρους με βάση τους οποίους παρέχουμε την εργασία μας (μισθός, ωράριο, ασφάλιση, κανονικές προσλήψεις, επιδόματα, θεσμικοί όροι).

Λειτουργούμε με ισότιμη και ενεργητική συμμετοχή των μελών μας ενάντια σε λογικές ανάθεσης και βάζουμε σα πρόταγμα τις ανάγκες των συναδέλφων. Ανώτατο όργανο είναι οι Γενικές μας Συνελεύσεις. Αρνούμαστε το μοντέλο του κυβερνητικού και υποταγμένου εργοδοτικού συνδικαλισμού. Συμμετέχουμε στο Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων γιατί θέλουμε την κοινή δράση με όσο περισσότερα ταξικά και αγωνιστικά σωματεία και συλλογικότητες με σκοπό τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κέντρου αγώνα.

Γιατί είναι σημαντικό να γραφτεί και να συμμετέχει κάποιος ενεργά στο ΣΜΤΗ ανεργία, η υποαπασχόληση, η επισφάλεια, οι ατομικές συμβάσεις, η μείωση των αποδοχών, οι απολύσεις και η μη καταβολή δεδουλευμένων αποτελούν την καθημερινότητα κάθε συναδέλφου. Η κυβέρνηση ως πιστός υπηρέτης της εργοδοσίας αντί να καταργήσει το ΔΠΥ ως μορφή εξαρτημένης σχέσης εργασίας, προχώρησε στη θεσμική του αναγνώριση (νόμος Κατρούγκαλου). Σε πολλές περιπτώσεις η εργοδοσία προχώρησε σε μειώσεις μισθών φορτώνοντας τις δικές της εισφορές στους εργαζόμενους, επέβαλε δυσμενέστερες ατομικές συμβάσεις ή εξανάγκασε συναδέλφους να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις εξαίρεσης από τη ρύθμιση για τα ΔπΥ. Παράλληλα, η εγκυμοσύνη και η μητρότητα βρίσκονται στο στόχαστρο της εργοδοσίας. Ένα εργασιακό περιβάλλον ανασφάλειας και τρομοκρατίας διαμορφώνεται.

Δική μας απάντηση ο διαρκής και ανυποχώρητος αγώνας μέσα από το σωματείο μας! Ο συλλογικός αγώνας και η ταξική αλληλεγγύη! Συλλογικός αγώνας και ταξική αλληλεγγύη σημαίνει ότι η επίθεση απέναντι σε έναν από εμάς είναι επίθεση σε όλους και όλοι μαζί απαντάμε. Η νίκη ενός διασφαλίζει κεκτημένα για όλους μας. Μέσα από το σωματείο διεκδικούμε δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Κάθε απόλυση γίνεται μάχη όλου του σωματείου. Μέσα από το σωματείο συμμετέχουμε σε όλες τις κεντρικές μάχες και στηρίζουμε κάθε αγώνα που ξεσπά απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε από κεφάλαιο - εργοδοσία, κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ.

Δράσεις και σημαντικοί σταθμοί του προηγούμενου διαστήματος

Το 2008, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών ήταν το πρώτο πανελλαδικά που κάλυψε με συλλογική σύμβαση και τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών (www.somt.gr).

Δώσαμε μάχες και σημειώσαμε νίκες απέναντι σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες, στηρίξαμε αταλάντευτα συναδέλφους απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία:καταβολή δεδουλευμένων, επαναπροσλήψεις, αναγνώριση εξαρτημένης σχέσης εργασίας συναδέλφων που ήταν με μπλοκάκι. Με την πεποίθηση ότι όταν χτυπάνε έναν, είναι σαν να χτυπάνε όλους μας, το σωματείο έδειξε ενεργά την ταξική του αλληλεγγύη του και σε εργαζομένους άλλων κλάδων ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία στηρίζοντας με κάθε τρόπο τις μάχες που δόθηκαν.

Με διαρκείς κινητοποιήσεις δώσαμε όλο αυτά τα χρόνια το στίγμα στη μάχη για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών μέτρων που οδηγούν στην οικονομική εξόντωση των εργαζομένων, άνεργων και συνταξιούχων τεχνικών και το πέταγμα χιλιάδων συναδέλφων από το επάγγελμα λόγω των ληστρικών εισφορών. Διεκδικήθηκε και εφαρμόστηκε στο παρελθόν το σφράγισμα βιβλιαρίων συναδέλφων εξασφαλίζοντας τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το σωματείο έχει δώσει στο παρελθόν μία σειρά από αγώνες ενάντια στη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και την «απελευθέρωση του επαγγέλματος» - συγκέντρωση του τεχνικού αντικειμένου σε λίγες μεγάλες εταιρείες. Το ΣΜΤ έχει συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις που κατάφεραν να μπλοκάρουν ως τώρα τη βίαιη αναδιάρθρωση του τεχνικού κλάδου μέσω της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ, όπως στην αστυνομευόμενη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στην Βουλή.

Το Σωματείο από κοινού με ταξικά συνδικάτα, έδωσε την μάχη για τη διοργάνωση μιας απεργίας που προκηρύχτηκε παρά και ενάντια στον υποταγμένο συνδικαλισμό πριν την ψήφιση του αντιδραστικού αντιαπεργιακού πολυνομοσχεδίου. Μαζί με χιλιάδες συναδέλφους τεχνικούς, συμμετείχε μαζικά σε όλες τις απεργίες του εργατικού κινήματος.

Το Σωματείο βρέθηκε σταθερά δίπλα σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα που ξέσπασε την προηγούμενη περίοδο. Συνέβαλλε σε συντονισμούς πρωτοβάθμιων σωματείων στην Αθήνα, στο Ηράκλειο και σε άλλες πόλεις. Επιδίωξε την κοινή πάλη με όλα τα σωματεία του κλάδου και με κάθε ταξικό και αγωνιστικό σωματείο που παλεύει για την ανατροπή της επίθεσης, πάνω σε ένα πρόγραμμα ταξικής αγωνιστικής ενότητας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ