Γ. Κουράκης: "Κάηκαν" όλες οι προτάσεις για δημιουργία κλειστών δομών στην Κρήτη

"Μένουμε σταθεροί στη θέση μας για μη δημιουργία hot spots", τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης

Αναφερόμενος στην ίδρυση υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σημείωσε ότι " επανίδρυσή του δείχνει ότι κάτι δεν πήγε καλά το προηγούμενο διάστημα". Όπως είπε "το προηγούμενο διάστημα αιρετοί του νησιού είχαν συζητήσεις και επαφές με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και Συντονιστή του Προσφυγικού Αλκιβιάδη Στεφανή, στις οποίες υπήρξαν και εντάσεις".

"Η Κρήτη" - πρόσθεσε - "είναι ο ισχυρότερος τουριστικός προορισμός της χώρας, από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη. Λέμε ναι στο να πάρουμε πρόσφυγες. Είμαστε έτοιμοι να γίνει η κατανομή σε όλους τους νόμους. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στα κλειστά κέντρα. Είμαστε πρόθυμοι και πανέτοιμοι να πάρουμε 1.500 και παραπάνω πρόσφυγες για να φιλοξενηθούν σε ανθρώπινες συνθήκες, σε σπίτια. Όπως είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε και ανήλικα παιδιά. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Η θέση μας έχει δοκιμαστεί με επιτυχία και σε αυτή πρέπει να μείνουμε σταθεροί".

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τόνισε: "Έχουμε μια ανησυχία εάν βρεθούν τα επιπλέον σπίτια. Προσωπική μου άποψη ότι θα έρθουν πολύ περισσότεροι από 1.500. Θα πρέπει να έχουμε μια στερεά άποψη, εάν μπορούμε να βρούμε 400-500 σπίτια επιπλέον σε όλη την Κρήτη".

"Υπάρχει ήδη έρευνα", τον διέκοψε ο Γιάννης Κουράκης με τον κ. Λαμπρινό να προσθέτει: "Τα παιδιά (τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα) είναι και το πιο σοβαρό πρόβλημα. Έχουν τεράστια ψυχολογικά προβλήματα. Έχουν δει τους γονείς τους να τους σφάζουν μπροστά τους. Έχουν βιώσει την αγριότητα. Δεν διακριβώνεται η ηλικία τους. Υπήρχαν επεισόδια στις δομές που έμεναν, όπως στα Γιάννενα και πρέπει να αποφύγουμε παρόμοια περιστατικά. Χρειάζονται ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι για αυτά τα παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνα τους. Είμαστε υπέρ στη φιλοξενία τους αλλά με ειδικούς όρους. Ειδάλλως θα πρέπει να είμαστε συνεχώς από πάνω τους. Υπάρχει ανησυχία για έκρηξη προσφυγικών ροών από τη Λιβύη λόγω των γεγονότων εκεί".

"Με κάνει αισιόδοξο η αλλαγή του Υπουργείου (και η δημιουργία νέου). Είδαν τη γκάφα τους και θα αλλάξουν πολιτική", σημείωσε από την πλευρά του ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Ο Νίκος Κοκκίνης, τόνισε ότι "επαναβεβαιώνουμε μια σταθερή μας θέση και είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τη συνέχιση αυτού του προγράμματος. Αυτή η θέση, αυτή η διάθεση μας πρέπει να αποτυπωθεί εγγράφως. Να επιμείνουμε και να στείλουμε άμεσα τη θέση μας στον πρωθυπουργό για να την κοινοποιήσει στους Υπουργούς. Και τις επόμενες μέρες μια αντιπροσωπεία να μεταβεί στην Αθήνα και να συναντηθεί με τους αρμόδιους Υπουργούς".

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδακης, σημείωσε ότι "δεν υπάρχουν χώροι ούτε για κλειστές ούτε για ανοιχτές δομές στην περιοχή μας. Έχουμε κορεστεί. Ακόμα και οι... κουμοι έχουν ενοικιαστεί".


Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, τόνισε: "Έτσι όπως το πήγαινε μέχρι τώρα ο κ. Στεφανής επικρατούσε η τακτική " αποφασίζομεν και διατάσσομεν", πηγαίνοντας καταδρομικά και χωρίς να ρωτήσουν κανένα. Ας ελπίσουμε ότι η επανίδρυση του Υπουργείου θα σημάνει και αλλαγή πολιτικής, αν και δεν είμαι αισιόδοξος. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε κοινωνικά και πολιτικά. Εύχομαι να μην συνεχιστεί ο μέχρι τώρα σχεδιασμός και να υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Εάν θέλουν πραγματικά να λύσουν το θέμα, είμαστε εδώ να κουβεντιάσουμε για πραγματικά ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες φιλοξενίας. Ο κ. Στεφανής είπε ότι "δεν θέλουμε να καλοπερνάνε οι πρόσφυγες". Πρέπει να δείτε τον χώρο που πρότειναν στο Ρέθυμνο. Κουβάλησα μέσα μου μια αγανάκτηση γιατί αυτό που είδα να μας προτείνουν δεν είχε καμία ηθική και πολιτική νομιμοποίηση. Να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί, ενωμένοι, και να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε με την κυβέρνηση για να βρεθεί λύση. Να διακριβώσουμε τις προθέσεις του νέου Υπουργείου" κατέληξε ο δήμαρχος Ρεθύμνου.

"Εδώ είμαστε για να πάμε όλοι μαζί", τόνισε ο Δήμαρχος Οροπεδίου - Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης ενώ ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος ανέφερε ""η πρόθεση είναι η δημιουργία κλειστών κέντρων. Πιθανώς βλέπουν τη μεγάλη ροή από την κυβέρνηση, την οποία δεν περίμεναν. Η αίσθηση που έχω είναι ότι επιδιώκουν τη δημιουργία κλειστών δομών, καθώς τα σπίτια και τα 500 κατοστάρικα είναι η λογική "ανοίξαμε και σας περιμένουμε" ". Εκτιμώ ότι ως Κρήτη πρέπει να βάλουμε τους όρους για να τις ακολουθήσουμε όλοι μαζί. Βάσει τηλεφωνήματος που δέχθηκα γίνονται οχλήσεις για να παραχωρήσει το ακίνητο του για ανήλικους πρόσφυγες. Να βγάλουμε κι εδώ απαράβατους όρους για να μην δημιουργηθεί κοινωνική αναστάτωση".

"Δεν πρέπει να μπούμε στο τρυπακι καμίας κυβέρνησης. Η νυν κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει στη θέση μας, αρκεί να μας βρει ενωμένους. Προτείνω τη σημερινή πρόταση να την περάσουμε από τα Δημοτικά Συμβούλια. Και σαν μια γροθιά να ανέβουμε επάνω στον κ. Μηταράκη. Να προσέξουμε μην μας έρθουν από το νότο. Αυτό φοβάται και η Ιταλία. Να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας μέσα από τα Δημοτικά Συμβούλια, να δημιουργήσουμε μια αντιπροσωπεία και να πάμε στην Αθήνα. Και να ξεκαθαρίσουμε στον κ. Υπουργό ότι αυτή είναι η θέση μας και δεν διαπραγματευόμαστε τίποτε άλλο", τόνισε ο Δήμαρχος Αρχανών - Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης.

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας πρότεινε να "να γίνει μια συνάντηση με τον Υπουργό. Να δούμε τις προθέσεις του και εάν χρειαστεί να συνεδριάσουμε ξανά".

Στην εκτίμηση ότι το 2020 "θα είναι ένας χρόνος πυκνών κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων" προέβη την Τετάρτη με την έναρξη της συνεδρίασης της Περιφερέιακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, ο πρόεδρος της Γιάννης Κουράκης.

Οι αυτοδιοικητικοί της Κρήτης μένουν σταθεροί στη θέση τους περί μη δημιουργίας κλειστών δομών φιλοξενίας στην Κρήτη και άμεσα ο πρόεδρος της ΠΕΔ θα κοινοποιήσει στους αρμόδιους υπουργούς ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο εκτίθενται όλοι οι λόγοι άρνησης και ενώ άμεσα θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον νέο Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ