ΚΡΗΤΗ

Φανάρι-Εκκλησία Κρήτης: μία συνάντηση που έγινε για να «σπάσει» ο πάγος και να αποκλιμακωθεί  η ένταση

Πλέον θα «τρέξουν» οι διαδικασίες για την κάθοδο της Εξαρχίας και την εκλογή νέων Μητροπολιτών  

Οικουμενικό Πατριαρχείο, Εκκλησία Κρήτης
Photo Credits: @Οικουμενικό Πατριαρχείο

Μετά από καιρό θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η συνάντηση ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Συνοδική Αντιπροσωπεία από την Κρήτη διεξήχθη σε καλό κλίμα. Καταγράφεται εκατέρωθεν πρόθεση ειλικρινούς «αναθέρμανσης» στις σχέσεις Φαναρίου και Εκκλησίας Κρήτης αλλά και ισχυρής θέλησης να αποκατασταθεί η «ρηγμάτωση» που προκάλεσε συναισθήματα πικρίας, στεναχώριας αλλά και θυμού εξαιτίας συγκεκριμένων χειρισμών πάνω σε σημαντικά θέματα. 

Η παραίτηση του Μητροπολίτη Λάμπης και Σφακίων κ. Ειρηναίου, που σίγουρα διευκόλυνε την κατάσταση, έγινε αποδεκτή και πλέον θα πρέπει να «τρέξουν» οι διαδικασίες ώστε επισήμως να κηρυχθεί χηρεύουσα η Μητρόπολη ώστε να ακολουθήσει η κάθοδος  της Εξαρχίας για την εκλογή των δύο νέων Μητροπολιτών. Περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνάντησης θα γίνουν γνωστές στην πορεία. Θα πρέπει πάντως ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης να ορίσει τοποτηρητή τον όμορο Μητροπολίτη Ρεθύμνης, όπως προβλέπεται. Το πιθανότερο πάντως είναι να πάμε σε εκλογή με τον νέο χρόνο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη συνάντηση επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:

Το Σεπτό Κέντρο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου, Αντιπροσωπεία της εν Κρήτη Εκκλησίας, με επί κεφαλής τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, και μέλη αυτής τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο και τον Εντιμολ. Άρχοντα Πρωτέκδικο της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Δημήτριο Μηλαθιανάκη, Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσόρισε με εγκαρδιότητα  και πατρική αγάπη τα μέλη της Αντιπροσωπείας, τονίζοντας το συνεχές και ανύστακτο ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως για τις εν Κρήτη εκκλησιαστικές Επαρχίες αυτής, καθώς και για το σύνολο των πνευματικών της τέκνων στην μεγαλόνησο. Χαρακτήρισε δε, ακατάλυτους τους ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς του Σεπτού Κέντρου με την Αγιοτόκο Κρήτη και τον πάντοτε αφοσιωμένο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ευσεβή λαό της.

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ενημέρωσε τον Παναγιώτατο για τρέχοντα εκκλησιαστικά ζητήματα, και ζήτησε τις σεπτές Πατριαρχικές ευχές για τα αυριανά ονομαστήριά του.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, και ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου. 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση