ΚΡΗΤΗ
Ερώτηση Συντυχάκη για τους εμβολιασμούς στην Κρήτη
Αναλυτική η ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ
SHARE:
Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας "για τα προβλήματα στην Κρήτη, στη διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορωνοϊο" κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης
Αναλυτικά η ερώτηση:
Πολλαπλά είναι τα προβλήματα στην κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, στο πλαίσιο της διαχρονικά εφαρμοζόμενης πολιτικής που λογαριάζει ως «κόστος» την ολοκληρωμένη προστασία της υγείας του λαού. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες τον Νοέμβριο του 2020, προβλέπονταν να λειτουργήσουν 66 εμβολιαστικά κέντρα στο νησί. Ωστόσο, μέχρι 18/2/2021 λειτουργούν, σύμφωνα με την 7η ΥΠΕ, μόλις 22 εμβολιαστικά κέντρα.
Το αποτέλεσμα είναι τεράστια εμπόδια στον εμβολιασμό. Υπερήλικες άνω των 85 ετών, καλούνται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, προκειμένου να εμβολιαστούν, καθώς αρκετά Κέντρα Υγείας (ΚΥ) δε λειτουργούν ακόμη ως εμβολιαστικά κέντρα. Συνάμα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατ’ οίκον εμβολιασμό ατόμων με κινητικά προβλήματα. Άτομα 60-64 ετών εμβολιάζονται από 15/2/2021 (με το εμβόλιο της Astrazeneca) μόνο σε 7 εμβολιαστικά κέντρα για όλο το νησί. Η κατάσταση αυτή προκαλεί τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων της Κρήτης και ιδιαίτερα των ορεινών και απομακρυσμένων από τα αστικά κέντρα περιοχών.
Σοβαρά προβλήματα προκαλεί, ακόμα, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον αναγκαίο εμβολιασμό, χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ). Γενικά είναι αμφίβολο αν μπορεί να ανταποκριθεί η ήδη που παραμένει υποβαθμισμένη και υποστελεχωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στις ανάγκες εμβολιασμού, χωρίς να ανασταλούν ούτε να παρεμποδιστούν οι υπόλοιπες λειτουργίες της, όπως εξετάσεις, συνταγογράφηση, ιατρική φροντίδα και αποκατάσταση και χωρίς να κλείσουν τα Περιφερειακά Ιατρεία. Ταυτόχρονα, η λειτουργία των Νοσοκομείων ως εμβολιαστικών κέντρων, επιδεινώνει την ήδη δύσκολη κατάσταση, με ανακύκλωση του ίδιου εξουθενωμένου υγειονομικού προσωπικού, συνθήκες επικίνδυνου συγχρωτισμού υγιούς πληθυσμού με ασθενείς, με περαιτέρω περιορισμό - λόγω των ελλείψεων - των «non-COVID» λειτουργιών. Εκτός των παραπάνω, κυβέρνηση και Κομισιόν έχουν μεγάλες ευθύνες για τη βραδυπορία στον εμβολιασμό κατά της Covid-19, με κίνδυνο για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:
- Να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό με νέες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, ώστε να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση, για να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους, σε κατάλληλους χώρους και να απεμπλακούν τα νοσοκομεία από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη