ΚΡΗΤΗ

Ελλείψει χρημάτων ... παρακολουθούν τα προβλήματα και παρεμβαίνουν!

Αδύνατες οι προληπτικές παρεμβάσεις χωρίς κονδύλια - Αίτημα για κήρυξη του δήμου Πλατανιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Από μία λωρίδα η κυκλοφορία στο ΒΟΑΚ μετά την κατολίσθηση

No profile pic

"Γνωστά τα προβληματικά σημεία" - είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, εξηγώντας πως κάθε χρόνο οι υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή για συγκεκριμένες περιοχές και σημεία όπου "παραδοσιακά" καταγράφονται προβλήματα λόγω των καιρικών φαινομένων. Κι επειδή τα προβλήματα ... προβλέπονται, γίνεται από νωρίς και η απαραίτητη προετοιμασία και ανατίθενται εργολαβίες.

"Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας δουλεύει αθόρυβα, είτε υπάρχει προειδοποίηση, είτε όχι" - είπε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Λεονταράκης, επισημαίνοντας ότι τα μηχανήματα της Περιφέρειας επεμβαίνουν άμεσα όπου παρίσταται ανάγκη.

"Στο Ασκύφου, στο Έλος πριν το Ελαφονήσι, στο Βρωμονερό, στο Σέμπρωνα προς τη Σούγια, έχουμε κάθε χρόνο πρόβλημα με τις χιονοπτώσεις. Συγκεκριμένα είναι τα σημεία του οδικού δικτύου όπου έχουμε και κατολισθήσεις" - είπε ο Απ.Βουλγαράκης. Ωστόσο, η κατολίσθηση στο ΒΟΑΚ, στο ύψος του Σταλού μετά τον Πλατανιά, φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. "Η κατολίσθηση ήταν πρωτοφανής" - είπε ο κ.Βουλγαράκης, επισημαίνοντας ότι θα ζητήσει από μηχανικούς της Περιφέρειας και του υπουργείου να μεταβούν στο σημείο, προκειμένου να δρομολογηθεί μια οριστική λύση, στην κατάπτωση της πλαγιάς. "Στις χιονοπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα προληπτικά, όμως στις κατολισθήσεις μπορούμε να παρέμβουμε" - είπε ο αντιπεριφερειάρχης, τονίζοντας πως για άλλη μια φορά "σκοντάφτουμε" στα χρήματα. "Χρειάζονται ισχυρές χρηματοδοτήσεις για μεγάλα έργα, για να μην πέσει το βουνό" - είπε χαρακτηριστικά.

Αυτή την ώρα, η διέλευση των οχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο του ΒΟΑΚ εξελίσσεται από μια λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ τα μηχανήματα δουλεύουν στο "φουλ" για να ανοίξει και ο υπόλοιπος δρόμος, κάτι που σύμφωνα με την εκτίμηση του Γ.Λεονταράκη θα ολοκληρωθεί αν όχι σήμερα, τότε αύριο.

Κατά τα άλλα οι φετινές βροχοπτώσεις επιβεβαιώνουν τον "κανόνα" των πλούσιων ωφέλιμων βροχών στο νομό Χανίων. Η φετινή χρονιά, μάλιστα, θεωρείται από τις καλύτερες των τελευταίων ετών, με πάνω από 900 χιλιοστά βροχής στην περιοχή του Κάμπου, όπου καλλιεργούνται εσπεριδοειδή.

Εντός της ημέρας πρόκειται να αποσταλεί στον Περιφερειάρχη Κρήτης, Στ.Αρναουτάκη, για υπογραφή και προώθηση στο υπουργείο Εσωτερικών, το αίτημα του δήμου Πλατανιά, για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο δήμο, χθες, κατέρρευσε πρανές και σημειώθηκαν ζημιές τόσο στο τμήμα του ΒΟΑΚ όσο και στο αγροτικό οδικό δίκτυο.

Την ώρα που η Αυτοδιοίκηση παλεύει ασθμαίνοντας, με τους μετρημένους πόρους που διαθέτει, το κεντρικό κράτος αποφασίζει και μεταφέρει αρμοδιότητες χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια. Έτσι από το καλοκαίρι, στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας έχει "περάσει" ο καθαρισμός των ρεμάτων και των ποταμών, με την Περιφέρεια να ιεραρχεί τις ανάγκες και τον επείγοντα χαρακτήρα κάθε περίπτωσης, παρεμβαίνοντας σταδιακά.

"Φέτος, σε συνεργασία με το δήμο έγινε ένας πολύ καλός καθαρισμός του Γιόφυρου ποταμού" - επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Λεονταράκης, ενώ όπως είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1, έχουν επισημανθεί τα σημεία που χρήζουν παρέμβασης, με την ... ελπίδα να γίνουν έγκαιρα οι καθαρισμοί.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της θωράκισης κατά των πλημμυρικών φαινομένων ως απόρροια των καιρικών φαινομένων, την περασμένη εβδομάδα, από το Περιφερειακό Συμβούλιο εγκρίθηκε κονδύλι ύψους 8 εκ. ευρώ μέσω του προγράμματος "Φιλόδημος".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση