ΚΡΗΤΗ
Ελένη Βατσινά για το ν/σ για τον αιγιαλό: Πάτε να δημιουργήσετε νέες παθογένειες
Ομιλία της βουλευτή Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό
Τα προβλήματα που φέρνει το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο θαλάσσιο μέτωπο επισήμανε, μιλώντας στη Βουλή, η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, η κ.Βατσινά μετέφερε στο Κοινοβούλιο όλες τις ανησυχίες και τους φόβους που έχουν διατυπώσει οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο της Κρήτης, προβλέποντας νέες παθογένειες που μάλιστα απειλούν το επάγγελμα και την επιβίωσή τους, μην επιτρέποντας να κάνουν μακρόπνοο επιχειρηματικό σχεδιασμό, αλλά και διατρέχοντας διαρκώς τον κίνδυνο να μείνουν άνεργοι αλλά και χρεωμένοι.
“Να σας πως τι λένε οι νησιώτες, εκεί όπου η Οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό, και τα προς το ζην βγαίνουν με δουλειά, σκληρή δουλειά τους λίγους καλοκαιρινούς μήνες” – σημείωσε η Ελένη Βατσινά, περιγράφοντας το ασταθές εργασιακό περιβάλλον αυτών των ανθρώπων, που κάνουν επαγγέλματα που μπορεί να έχουν χτίσει εδώ και 30-35 χρόνια, με τεράστιο κόστος εξοπλισμού, επαγγέλματα που μπορούν να ασκηθούν για πραγματικά πολύ λίγες ημέρες το χρόνο, λόγω του άγριου θαλάσσιου περιβάλλοντος της Κρήτης, αλλά ωστόσο δε λαμβάνουν καμία εγγύηση ότι θα ανανεωθεί η σύμβαση σε αυτόν που επένδυσε τον κόπο του, που δημιούργησε πελατεία και φήμη.
“Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, αυτός που επένδυσε, είναι εν δυνάμει άνεργος” – υπογράμμισε εμφατικά η βουλευτής.
Η ίδια σημείωσε ότι με τις μικρής διάρκειας συμβάσεις, μια μικρομεσαία επιχείρηση αποκλείεται από το να προχωρήσει σε κάποια επένδυση, κι αυτό αυτόματα έχει πολλαπλές συνέπειες, καθώς επένδυση σημαίνει δανεισμός, δόσεις, φόροι, ασφαλιστική ενημερότητα αλλά και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η Ελένη Βατσινά έδωσε έμφαση και στο θέμα της αρμοδιότητας, τονίζοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποδυναμώνεται και “οι Δήμοι αφοπλίζονται”, ενώ ταυτόχρονα “δημιουργείται και πάλι ένα συγκεντρωτικό σύστημα διαχείρισης”.
Η βουλευτής Ηρακλείου, πάντως, παρέπεμψε στην συγκεκριμένη πρόταση που το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε για “χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, που έχει επιτυχώς εφαρμοστεί στα αδήλωτα τετραγωνικά και μπορεί να επεκταθεί στο σύνολο του νομοσχεδίου”.
Κλείνοντας, η Ελένη Βατσινά αναφέρθηκε στην μαύρη επέτειο του ενός έτους από την τραγωδία στα Τέμπη, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι των οποίων η ζωή σταμάτησε ένα χρόνο πριν, “περιμένουν έναν χρόνο τη λέξη «ευθύνη» από εσάς, Κύριοι της Κυβέρνησης” και υπογράμμισε ότι “Μόνον που εσείς εύχεστε να ξεχαστεί το δυστύχημα των Τεμπών. Ενώ όλοι εμείς, δεν ξεχνάμε”.