ΚΡΗΤΗ
Δουλουφάκη Άσπρος Λαγός: η Κρήτη στα καλύτερά της
Το εξαιρετικό οινοποιείο των Δαφνών βάζει δύο φημισμένες ποικιλίες στο μπουκάλι και βγάζει 2 πανέμορφους λαγούς από το οινικό καπέλο του!
SHARE:
Η σειρά Άσπρος Λαγός αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών του Νίκου Δουλουφάκη αλλά και μια κορυφαία έκφραση της χαρισματικής αμπελουργικής ζώνης των Δαφνών. Προέρχεται από τα καλύτερα σταφύλια του ομώνυμου αμπελοτοπιού, το οποίο είναι παινεμένο ήδη από την Ενετοκρατία λόγω των ασβεστολιθικών εδαφών, αλλά και της δροσιάς που του προσφέρει το υψόμετρο των 350-450 μέτρων.
Το οινοποιείο Δουλουφάκη πρώτο από όλα κατέδειξε τη στόφα του κρητικού Βιδιανού και το Άσπρος Λαγός Λευκό μας χαρίζει μια πολύπλοκη έκφρασή του. Η 5μηνη παραμονή σε βαρέλια δρυός και ακακίας του προσδίδει εντυπωσιακό χρυσοκίτρινο χρώμα, ενώ η πυκνή μύτη αποκαλύπτει ένα εξωτικό μπουκέτο ώριμου βερίκοκου, ζαχαρωμένου ανανά, καραμέλας βουτύρου, σαφράν, μελιού και βανίλιας.
Όλα τα παραπάνω εκρήγνυνται στο στόμα, το οποίο επιπλέον καταφέρνει να χαλιναγωγήσει τον όγκο και την δύναμη με σοφές δόσεις λεμονάτης οξύτητας. Έτσι σερβιρισμένο δροσερό, σε ένα ποτήρι Burgundy, μπορεί να σταθεί πλάι σε γαστρονομικά πιάτα ψαριών ή λευκών κρεάτων, χωρίς να φοβηθεί ακόμα και δύσκολα υλικά όπως τη λευκή τρούφα.
Βέβαια ο ικανός οινοποιός δεν θα μπορούσε παρά να βάλει πλάι σε αυτό το ξεχωριστό λευκό ένα ανάλογο ερυθρό ταίρι, αυτή τη φορά φτιαγμένο από τον “βασιλιά” Cabernet Sauvignon. Μια ποικιλία την οποία καλλιεργεί σχεδόν 30 χρόνια, με το Άσπρος Λαγός Ερυθρό να αποτυπώνει όλη αυτή την εμπειρία αλλά και την ιδανική ηλικία των αμπελιών σε μια εντυπωσιακή πρόταση γεμάτη μεσογειακή γενναιοδωρία.
Την άνοιξη το Ηρακλειώτικο cru μπορεί να ασπρίζει από το λουλούδι Ασπρούλα –εξ ου και το πρώτο συνθετικό του ονόματος- όμως το χρώμα του κρασιού είναι κατάμαυρο! Και η μύτη αδιαπέραστη απαιτώντας …μαχαίρι προκειμένου να κοπούν τα σχεδόν “στέρεα” αρώματα μαύρων φρούτων, γλυκόριζας, μελάσας και φρέσκων χορταρικών. Τα τελευταία –σήματα κατατεθέντα της ποικιλίας- κυριαρχούν και στο στόμα, υποστηριζόμενα από πλούσιο σώμα αλλά και άφθονες ποιοτικές τανίνες. Μια ωριαία μετάγγιση και μια μεγάλη κλειστή τουλίπα θα αναδείξουν στο μέγιστο το μεγαλείο του, ενώ ένα μαγειρευτό βοδινό, μια σιτεμένη μπριζόλα ή ένα ιμάμ θα διασφαλίσουν απόλυτες αρμονίες στο τραπέζι.
Δύο υπέροχα κρασιά, δύο πανέμορφοι άσπροι λαγοί που θα κάνουν ακόμα και τους πλέον δύσπιστους να πιστέψουν όχι μόνο στην οινική Κρήτη αλλά και στην ταχυδακτυλουργία!
Γνωρίστε το Οινοποιείο Δουλουφάκη μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του.