Δημοτικοί υπάλληλοι ενημερώνονται για ασφάλεια και υγιεινή

Όλο το πρόγραμμα ενημέρωσης – εκπαίδευσης συντονίζεται από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου, συνεχίζει τη διοργάνωση των στοχευμένων δράσεων επιμόρφωσης των  Εργαζόμενων – Μελών του, στην Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας, σύμφωνα με τις ειδικότητές τους και τις αρμοδιότητες που ασκούν.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε το τριήμερο πρόγραμμα της 2ης συνάντησης, που απευθυνόταν στους εργαζόμενους σε εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων.  Ένας τομέας στον οποίο, τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται μεγάλος αριθμός ατυχημάτων, τα περισσότερα των οποίων καταλήγουν στην απώλεια ζωής.

Το παρακολούθησαν ενενήντα (90) εργαζόμενοι, οδηγοί απορριμματοφόρων και εργάτες, μεταξύ αυτών και εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, των υπηρεσιών καθαριότητας των περιφερειακών Δήμων του Νομού Ηρακλείου.

Όλο το πρόγραμμα ενημέρωσης – εκπαίδευσης συντονίζεται από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε Ηρακλείου), ενώ στην συγκεκριμένη ενότητα συμμετείχαν:

ü  ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Βασίλης Γκιτάκος,

ü  ο τεχνικός ασφαλείας της «Ergoprolipsis ΑΕ», συνεργάτης στους Δήμους Αρχανών - Αστερουσίων και Βιάννου Σπανάκης Ηλίας,

ü  ο τεχνικός ασφαλείας της ΚΑΟΥΣΗΣ ΑΕ, Βλασόπουλος Νίκος και 

ü  ο Λευτέρης Αδαμάκης, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε).

Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από το διήμερο, αποτελούν στόχους δράσης και διεκδίκησης των εργαζομένων στους περιφερειακούς δήμους Ν. Ηρακλείου, για το επόμενο διάστημα:

1.      Αποκρύπτεται σκόπιμα ότι ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης  απορριμμάτων προϋποθέτει εφαρμογή του μοντέλου της αποκεντρωμένης, τοπικής διαχείρισης, που δίνει έμφαση στην πρόληψη και στην ανακύκλωση και ξεκινά από τον τρόπο συλλογής, (θέμα που δεν θίγεται, γιατί είναι αλληλένδετο με τα Δημοτικά τέλη καθαριότητας). Με τον υφιστάμενο τρόπο συλλογής σύμμεικτων απορριμμάτων, τα σκουπίδια θεωρούνται απορρίμματα και όχι υλικά προς αξιοποίηση. Τα σκουπίδια παράγονται με υψηλή καθαρότητα η οποία χάνεται με την ανάμειξη σε ένα κάδο, με συνέπεια να υποβαθμίζεται η αξία των υλικών. Στη συνέχεια σπαταλούνται δημοτικά τέλη για  κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων, για το διαχωρισμό τους και την επεξεργασία τους, σε μονάδες μηχανικής διαλογής. Οι τελευταίες θα παρουσιαστούν ως αναγκαίες και μάλιστα υπερδιαστασιολογημένες, μεγάλης φιλοεργολαβικής δυναμικότητας, με υπέρογκο κόστος λειτουργίας.

2.      Η έλλειψη προσωπικού οδηγεί σε υπερεντατικοποίηση του ρυθμού εργασιών, με αποτέλεσμα την άσκηση επικίνδυνων και ανθυγιεινών εργασιών, με βιασύνη και εργασιακό άγχος.

3.      Όπου γίνονται προσλήψεις προσωπικού στον τομέα καθαριότητας, με πρόσχημα την απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, γίνονται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία συνθηκών ομηρίας και η πελατειακή αξιοποίηση των εργαζομένων. Κυρίως, δεν δίνεται ο χρόνος να χτιστεί η αναγκαία πείρα στο αντικείμενο.

4.      Η απαξίωση των υπηρεσιών καθαριότητας – πεπαλαιωμένοι στόλοι οχημάτων-πλημμελής συντήρηση μηχανολογικού εξοπλισμού – μηδενισμός προσλήψεων μόνιμου προσωπικού οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας.

5.      Οι περιφερειακοί Δήμοι Ν. Ηρακλείου κατά πλειοψηφία δεν τηρούν το θεσμικό πλαίσιο  (ν.3852/2010) που προβλέπει τη σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών Τεχνικού Ασφαλείας και Ιατρού Εργασίας. Η παρουσία των δύο αυτών ειδικοτήτων στους χώρους εργασίας αποτελεί κομβικό σημείο στην οργάνωση διαδικασιών Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας. Η έλλειψη τους οδηγεί σε μη σύνταξη σχεδίων εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου, μη σύνταξη γραπτών οδηγιών χρήσης εξοπλισμού εργασίας, ανυπαρξία προγράμματος ελέγχου και συντήρησης οχημάτων.

6.      Στην εφαρμογή διαδικασιών Υγιεινής και Ασφάλειας στην εργασία θα βοηθήσει ουσιαστικά η συγκρότηση των Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων σε κάθε Δήμο.

7.      Η χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας στους δήμους είναι ελλιπής όπως ελλιπής είναι και η παρακολούθηση ορθής χρήσης, εκεί που χορηγούνται.

8.      Όλα τα παραπάνω είναι ανάγκη να συνδυαστούν με συνεχή, ουσιαστική, στοχευμένη  και βιωματική, εκπαίδευση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ