ΚΡΗΤΗ

"Διεκδικούμε ζωή με πλήρη δικαιώματα και αξιοπρέπεια!"

Η ανακοίνωση του Σωματείου ΑμεΑ Χανίων.

No profile pic

πανδημία COVID-19  που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη και τη χώρα μας έφερε στο προσκήνιο με τον πιο σκληρό τρόπο τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις. Ανέδειξε με τον πλέον εύλογο τρόπο τις ελλείψεις στον τομέα της υγείας, του ρημαγμένου ΕΣΥ και τις αδυναμίες τον τομέα κοινωνικής προστασίας", τονίζει το Σωματείο ΑμεΑ Χανίων, μέλος ΕΣΑμεΑ.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως "σήμερα είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ η πολιτική και οικονομική στήριξη και η παροχή σε επίπεδο κοινότητας ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών, υπηρεσιών απασχόλησης καθώς και υπηρεσιών υγείας. Ιδιαίτερα με τις αυξήσεις στα βασικά αγαθά και στην ενέργεια

Είναι μεγαλύτερη η ανάγκη να διασφαλισθεί ότι οι πολίτες με αναπηρία δεν θα πληρώσουν ακόμα μία φορά την κρίση. 

Το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί αυξήσεις σε όλα τα επιδόματα των ΑμεΑ καθώς και στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων. Οι τελευταίες αυξήσεις στα επιδόματα δόθηκαν 10 χρόνια πριν το 2011!

Η εξασφάλιση της ζωής και του περιβάλλοντος, η διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, η άρση των ανισοτήτων, η κοινωνική συνοχή καθώς και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να αποτελέσει τους άξονες πάνω στους οποίους θα βασιστεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας προκειμένου να μην υπάρξουν ανισότητες. 

Επιβάλλεται η επιτάχυνση της υλοποίησης των απαιτήσεων της σύμβασης των ηνωμένων εθνών για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες 2021- 2030 και η στήριξη της Συνθήκης Αρχής Προσβασιμότητας. 

Προσβασιμότητα – Κινητικότητα το κλειδί της επιτυχίας.

Η συγκρότηση της εθνικής Αρχής προσβασιμότητας που συστάθηκε με το Ν.4780/21 στο πλαίσιο της εφαρμογής του συνολικού εθνικού σχεδίου για τα Άτομα με Αναπηρία ήταν μια πρόταση του προέδρου μας Κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη από τον Αύγουστο του 2019. Η εθνική αρχή προσβασιμότητας θα αποτελέσει πλέον συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η 3η Μαρτίου του 2021 ήταν και θα είναι ιστορική για το Αναπηρικό Κίνημα καθώς η Ευρωπαϊκή επιτροπή δημοσίευσε τη στρατηγική της για τα δικαιώματα των αναπήρων  2021-2030 για την οποία όλες οι οργανώσεις είχαμε αγωνιστεί. 

Αυτό το κείμενο πρόκειται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτήσεις, υπηρεσίες και δικαιώματα σε κάθε χώρα της ΕΕ και βέβαια και στην Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν όλοι οι έχοντες σχέση να εργαστούν και να είναι έτοιμοι να εξετάσουν κάθε στοιχείο στρατηγικής για να μη χαθούν οι ευκαιρίες.

Είναι σημαντικό οι νέες πρωτοβουλίες και δομές να γίνουν χωρίς αποκλεισμούς και με ουσιαστική συμμετοχή των ΑμεΑ και δίκαιη κατανομή ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων και βέβαια η αυτοδιοίκηση ως ο πιο κοντινός θεσμός στον πολίτη οφείλει να είναι έτοιμοι για διεκδικήσεις.

Σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα η ΕΣΑΜΕΑ και οι οργανώσεις της αναδεικνύουν την 3η Δεκέμβρη Εθνική ημέρα παλεύοντας ενάντια στη φτώχια, τον αποκλεισμό , το ρατσισμό, την απανθρωπιά και τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους. 

Είμαστε εδώ είμαστε παρόντες

Δεν ξεχνάμε:

Τους μαθητές με αναπηρία. Κρατάμε τα σχολεία ανοιχτά. Προστατεύουμε εργαζόμενες και εκπαιδευτικούς

Δεν ξεχνάμε:

Τους πρόσφυγες με αναπηρία ή χρόνια πάσχοντες

Δεν ξεχνάμε:

Τους εργαζόμενους με αναπηρία"

Το Σωματείο διεκδικεί:

  • Άμεση ενεργοποίηση του δικτύου συντονισμού με το Ν. 4488/17 για την εφαρμογή της σύμβασης των ηνωμένων εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με Αναπηρία.
 
  • Θα ζητήσουμε αναβάθμιση λειτουργίας του υφιστάμενων συστήματος αξιολόγησης και πιστοποίησης Αναπήρων(ΚΕΠΑ) με μέτρα – τομές για βελτίωση διαδικασιών, υπηρεσιών και υποδομών των κέντρων πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
  • Ενίσχυση των υποστηρικτικών παράλληλης στήριξης των μαθητών με αναπηρία στην γενική εκπαίδευση ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση  από τη διαχωρισμένη/ειδική στη συμπεριληπτική εκπαίδευση.
  • Διασφάλιση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στην επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και δια βίου μάθηση. 
  • Εφαρμογή ολοκληρωμένης παρέμβασης για τη στήριξη ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους που διαβιούν στη νησιωτική Ελλάδα.
  • Βελτίωση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στις νομικές υπηρεσίες και τη νομική βοήθεια.
"Το αναπηρικό κίνημα της χώρας, δηλαδή οι πολίτες με αναπηρία, οι πολίτες με χρόνιες παθήσεις, οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με αναπηρία, τα άτομα με αναπηρία που διαβιούν στα ιδρύματα ή στα προσφυγικά camps, δεν θα επιτρέπουν ΠΟΤΕ τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους. 

Στις 3 Δεκέμβρη 2021, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, και ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ, το αναπηρικό κίνημα συνεχίσει τον αγώνα με στόχο την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας που έχουν οδηγήσει τα άτομα με αναπηρία στην εξαθλίωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό. 

Τίποτα για Εμάς, χωρίς Εμάς!", καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση