ΚΡΗΤΗ
Δεν υπάρχει θέμα κλεισίματος του ΣΕΠ λόγω της μεταφοράς του ENISA
Στις θέσεις τους επιτέλους και οι καθηγητές στο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας του Ηρακλείου
Του Αντώνη Παντινάκη
Με προβλήματα που ευτυχώς φαίνεται να ξεπερνιούνται ξεκίνησε μία ακόμη σχολική χρονιά στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Ηρακλείου, εν μέσω της... σκόνης που “σήκωσε” η μεταφορά της έδρας του Enisa από το Ηράκλειο στην Αθήνα...
Η διαδικασία πρόσληψης καθηγητών καθυστέρησε κι εφέτος και μέχρι και πριν λίγες ημέρες υπήρχαν παιδιά που δεν μπορούσαν να κάνουν μάθημα!
“Το θέμα με το Ευρωπαϊκό Σχολείο είναι πολύ απλό και το έχουμε πει επαλειμμένες φορές. Δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία για την πρόσληψη των καθηγητών αρχίζει πολύ νωρίς, Μάρτιο – Απρίλιο, και περνάει από διάφορες φάσεις”, υπογράμμισε ο κ. Ζαν Αντρέα Γκαραντσίνι, μέλος του ΔΣ Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, εξηγώντας ότι το Ευρωπαϊκό Σχολείο Ηρακλείου, διοικητικά, υπάγεται απευθείας στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης “και άμεσα στο Υπουργείο Παιδείας σε ο,τι αφορά τις προσλήψεις των ξένων καθηγητών”.
Όλο αυτό δημιουργεί μία περιπλοκότητα, όπως μας είπε, στην οποία κι εναντιώνεται: “Δεν θα έπρεπε να είναι περίπλοκα τα βήματα που γίνονται μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας. Αλλά κι εφέτος όπως σχεδόν κάθε χρόνο, με λίγες μονάχα εξαιρέσεις – η περσινή χρονιά ίσως αποτελεί εξαίρεση – είχαμε τεράστια προβλήματα τα οποία λύθηκαν”.
Ο κ. Γκαραντσίνι ήταν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι “σήμερα επιτέλους η Υπουργός υπέγραψε τις πιστώσεις”. Αυτό σημαίνει ότι η ενίσχυση από εκπαιδευτικό προσωπικό θα είναι άμεση, “παρ’ ότι η λίστα με τους καθηγητές ήταν έτοιμη, διότι οι διαδικασίες είχαν γίνει εγκαίρως. Τις τελευταίες δέκα ημέρες εκκρεμούσε η υπογραφή της Υπουργού”, υποστήριξε ο ίδιος προσθέτοντας: “Ασκήσαμε αρκετές πιέσεις. Με τον Σύλλογο Γονέων και με την Διεύθυνση του Σχολείου έχουν πια ένα τέλειο συντονισμό και κάθε χρόνο ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και πού πρέπει να πιέσουμε για να γίνουν πιο γρήγορα οι προσλήψεις και να είναι παρόντες οι καθηγητές. Έχουμε και τον Περιφερειακό Διευθυντή, ο οποίος υπήρξε Διευθυντής στο Ευρωπαϊκό Σχολείο και γνωρίζει την κατάσταση”.
Η πίεση που ασκείται ήδη στο Υπουργείο “για να δοθούν επιτέλους οργανικές θέσεις σ’ ένα δημόσιο σχολείο”, όπως το Ευρωπαϊκό, αναμένεται να ενταθεί κι άλλο, καθότι εκκρεμεί το “μεγάλο θέμα με την αναγνώριση του τίτλου σπουδών για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση”.
"Δεν είναι καθόλου καλή εικόνα"
Πάντως, ο κ. Γκαραντσίνι ήταν αδύνατο να ξεχάσει και να προσπεράσει μία εικόνα που δημιούργησε δυσμενείς εντυπώσεις κι οπωσδήποτε δεν τιμάει καθόλου το εκπαιδευτικό σύστημα της πατρίδας μας: “Δεν είναι καθόλου καλή εικόνα να έρχονται τα παιδιά και οι γονείς στις 11 το πρωί και να μην βλέπουν τους καθηγητές. Να αναγκάζεται ένα ολόκληρο τμήμα να μην κάνει μάθημα επί μία εβδομάδα, επειδή υπάρχουν γραφειοκρατικές μόνο καθυστερήσεις. Αυτό δυστυχώς, ξέρουμε να το αντιμετωπίζουμε πια. Είμαι σίγουρος ότι από εδώ και πέρα η λειτουργία του σχολείου θα είναι πιο ομαλή”.
“ Θα θέλαμε να έχουμε μία παραπάνω υποστήριξη απ’ όλους τους φορείς”
Το αγγλόφωνο τμήμα του σχολείου έμεινε κλειστό για μία εβδομάδα. “Πήγαμε στον Αγιασμό και μετά τα παιδιά έμειναν στο σπίτι για μία εβδομάδα περιμένοντας υπογραφές από το γραφείο της αρμόδιας Υπουργού. Σήμερα ενημερωθήκαμε ότι το αγγλόφωνο ξεκινάει αύριο, τα παιδιά θα κάνουν κανονικά μάθημα”. Η κ. Άννα Ψωμά, πρόεδρος του ΔΣ Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων μας μετέφερε τα καλά νέα, ευελπιστώντας να εξομαλυνθεί και η λειτουργία του ελληνόφωνου τμήματος: “Υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα. Από τους πέντε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας είναι οι τέσσερις εκεί, οι τρεις είναι προσωρινοί, οπότε περιμένουν αναπληρωτές του κρατικού προϋπολογισμού να έρθουν να τους αντικαταστήσουν. Είναι ανοιχτό το τμήμα, δεν είναι ιδανικά τα πράγματα. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι τάξεις να δουλεύουν κανονικά. Το Ευρωπαϊκό Σχολείο Ηρακλείου είναι το μοναδικό Ευρωπαϊκό Σχολείο στην Ελλάδα. Για εμάς τους γονείς είναι τιμή μας και καμάρι μας που είναι στο Ηράκλειο και στην Κρήτη. Θα θέλαμε να έχουμε μία παραπάνω υποστήριξη απ’ όλους τους φορείς και να ξεκινήσουμε μία χρονιά, επιτέλους, έτοιμοι με όλα.”.
“Ταφόπλακα” στα σενάρια κλεισίματος
Η μεταφορά της έδρας του Enisa από το Ηράκλειο στην Αθήνα όπως ήταν φυσικό δημιούργησε ερωτηματικά και σενάρια για το... μέλλον του Ευρωπαϊκού Σχολείου. Ο κ. Γκαραντσίνι ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός: “Υπήρχε παλιά ένα δυνατό λόμπι, παλαιότερα, που ήθελε να φύγει ο Enisa από το Ηράκλειο και να κλείσει το Ευρωπαϊκό Σχολείο. Όμως, μετά την οριστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ελληνικού κράτους για την κύρια έδρα που θα είναι στην Αθήνα και η δεύτερη έδρα στο Ηράκλειο, μπαίνει μία ταφόπλακα σε αυτή την κουβέντα περί εξαφάνισης ή κλεισίματος του Ευρωπαϊκού Σχολείου στο Ηράκλειο. Με την έδρα έχουμε de facto δικαίωμα λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Σχολείου στο Ηράκλειο και ίσα ίσα πιστεύω ότι η σιγουριά αυτή της παραμονής θα βοηθήσει και στην καλύτερη λειτουργία του”.