ΚΡΗΤΗ
Βρυσάλης για τον εθισμό στο Διαδίκτυο: «Δεν είναι νέο το φαινόμενο, απλά το ... θυμήθηκε η κυβέρνηση»
Παρέμβαση του Δημήτρη Βρυσάλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον εθισμό στο διαδίκτυο και τις συνήθειες υγείας των μαθητών
Αιχμηρή παρέμβαση από τον περιφερειακό σύμβουλο με την "Λαϊκή Συσπείρωση", Δημήτρη Βρυσάλη, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 25 Ιουλίου, με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας με τίτλο «Εθισμός στο Διαδίκτυο και Συνήθειες Υγείας σε Μαθητές και Μαθήτριες».
Ο κ. Βρυσάλης υπογράμμισε τη σοβαρότητα του φαινομένου του εθισμού στο διαδίκτυο, επισημαίνοντας πως δεν αφορά μόνο τους μαθητές, αλλά και ανθρώπους κάθε ηλικίας. Κατήγγειλε τον εθισμό ως δομικό στοιχείο της λειτουργίας των social media, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να απορροφούν όλο και περισσότερο χρόνο από τους χρήστες, καθιστώντας τους παθητικούς καταναλωτές περιεχομένου που επιλέγεται αλγοριθμικά με βάση προσωπικά δεδομένα, τα οποία συλλέγονται για εμπορικούς και άλλους σκοπούς.
«Δεν είναι νέο το φαινόμενο – απλά το θυμήθηκε η κυβέρνηση»
Ο περιφερειακός σύμβουλος υπενθύμισε ότι το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια, με συλλόγους γονέων, επιστήμονες και θεραπευτικές δομές να έχουν ήδη ασχοληθεί με το θέμα. Σχολίασε σκωπτικά την «αιφνίδια ευαισθητοποίηση» της κυβέρνησης, η οποία λίγο πριν τη λήξη του 2024 παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο, συνοδευόμενη – όπως είπε – από επικοινωνιακή καμπάνια για «σκληρά μέτρα» που τελικά περιορίστηκαν σε ευχολόγια.
Κριτική στην κυβερνητική υποκρισία – «Η ζωή είναι έξω, αλλά για ποιους είναι υπέροχη;»
Με καυστικό ύφος, ο κ. Βρυσάλης απάντησε στη δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος κάλεσε τους νέους να στραφούν στη «ζωή εκεί έξω» που είναι «υπέροχη». «Ποιος λαϊκός άνθρωπος μπορεί να ακούει από υπουργό μιας αντιλαϊκής κυβέρνησης ότι η ζωή είναι υπέροχη;», αναρωτήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος, καταγγέλλοντας την απόπειρα μετάθεσης ευθυνών στους γονείς και την αξιοποίηση της «καραμέλας της ατομικής ευθύνης» ώστε να απαλλαγεί το κράτος από τις δικές του.
«Το σημερινό σύστημα είναι αυτό που γεννά τον εθισμό»
Ο κ. Βρυσάλης προχώρησε πέρα από τις διαπιστώσεις, θέτοντας στο επίκεντρο το εκπαιδευτικό και κοινωνικό πλαίσιο που, όπως υποστήριξε, συντηρεί και ενισχύει το φαινόμενο του εθισμού. Κατήγγειλε την απουσία ενιαίας και ουσιαστικής μόρφωσης, την περιθωριοποίηση του αθλητισμού και του πολιτισμού στο σχολείο, την απουσία μόνιμου επιστημονικού προσωπικού για την ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών, αλλά και τη συνεχή υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης.
Απέναντι σε όλα αυτά, όπως είπε, η κυβέρνηση επιλέγει να προβάλει ψηφιακά πορτοφόλια για ανηλίκους, την ώρα που οι γονείς δεν μπορούν να πάνε τα παιδιά τους ούτε στο θέατρο. «Αντί να κοιτάξει πώς θα γεμίσει τα πορτοφόλια των γονιών, πλασάρει λύσεις βιτρίνας που δεν αγγίζουν την ουσία του προβλήματος», τόνισε.
«Απαγορευτικό πρέπει να είναι το σύστημα των αδιεξόδων, όχι οι οθόνες»
Ο περιφερειακός σύμβουλος έκλεισε την παρέμβασή του με μια ευρύτερη κοινωνική και ιδεολογική κριτική, τονίζοντας πως το βασικό ερώτημα είναι τι είδους αξίες και πρότυπα καλλιεργεί η κοινωνία στους νέους. «Ατομικισμός, ναρκισσισμός, προβολή, βία, ανταγωνισμός. Αυτά είναι τα πρότυπα που κυριαρχούν, τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην κοινωνία. Και αυτά είναι που οδηγούν τους νέους στην αποξένωση και τον εγκλωβισμό», σημείωσε.
Για τον κ. Βρυσάλη, το ζητούμενο δεν είναι να περιοριστούν απλώς οι ώρες χρήσης οθονών, αλλά να δημιουργηθούν συνθήκες ζωής που να δίνουν διέξοδο στη δημιουργικότητα, την κοινωνικοποίηση και την ουσιαστική καλλιέργεια των νέων.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη
