ΚΡΗΤΗ

Βαρδάκης: «30 εκ. ευρώ απευθείας ανάθεση στο ΙΤΕ για αντικείμενα ερευνητικού και επιχειρησιακού χαρακτήρα που ήδη υπάρχουν»

Βαρδάκης: «30 εκ. ευρώ απευθείας ανάθεση στο ΙΤΕ για αντικείμενα ερευνητικού και επιχειρησιακού χαρακτήρα που ήδη υπάρχουν»
Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την προγραμματική συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και ΙΤΕ, για την υλοποίηση του έργου ΤΑΛΩΣ, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη και Χάρη Μαμουλάκη, καταθέτοντας αναφορά προς  τον κ.  Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής την επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. 

Στην επιστολή, στηλιτεύεται το γεγονός ότι η προγραμματική συμφωνία που αφορά στο έργο «ΤΑΛΩΣ – Παρακολούθηση και Πρόγνωση Ακραίου Καιρού για την Ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας», το οποίο έχει προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η υλοποίησή του, ανατέθηκαν χωρίς καμιά διαβούλευση στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), τη στιγμή που είναι προφανές ότι το περιεχόμενο του έργου αφορά σε αντικείμενα, τόσο ερευνητικού όσο και επιχειρησιακού χαρακτήρα, που θεραπεύονται από το ΕΛΚΕΘΕ (π.χ. σύστημα ΠΟΣΕΙΔΩΝ) και από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ΕΑΑ (π.χ. meteo.gr), και των οποίων η συνάφεια με τα δύο αυτά Ερευνητικά Κέντρα είναι αδιαμφισβήτητη και καθορισμένη στους Οργανισμούς τους. 

Μάλιστα, οι λεπτομέρειες της σύμβασης είδαν το φως της δημοσιότητας ως Απάντηση σε Ερώτηση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις 16/11/22, όταν ερωτούνταν οι αρμόδιοι Υπουργοί πώς τεκμηριώνεται η σκοπιμότητα υλοποίησης ενός νέου προγράμματος ύψους 30 εκ ευρώ, αν επαρκούσαν τα υφιστάμενα συστήματα παρακολούθησης και πρόγνωσης των καιρικών φαινομένων και του θαλάσσιου κυματισμού σε Αιγαίο και Ιόνιο και για ποιον λόγο από το πρόγραμμα ΤΑΛΩΣ απουσιάζουν οι ερευνητικοί φορείς ΕΛΚΕΘΕ και Εθνικό Αστεροσκοπείο, που έχουν ήδη αναπτύξει και λειτουργούν τέτοια συστήματα και έχουν πολυετή εμπειρία στο αντικείμενο αυτό. 

Επίσης, ζητούνταν να γνωστοποιηθούν λεπτομέρειες για το νομικό πλαίσιο σύναψης της προγραμματικής συμφωνίας, και αν τηρούνται η εφαρμογή των κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων, οι αρχές της ίσης μεταχείρισης, της απαγόρευσης των διακρίσεων, της αναλογικότητας, της διαφάνειας και της μη στρέβλωσης του ανταγωνισμού κλπ

Μετά την Απάντηση των αρμόδιων υπουργείων, εύλογη είναι η αντίδραση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. το οποίο αιτείται μέσω της επιστολής του:

• Την άμεση ενημέρωση και παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), σχετικά με την επιχειρούμενη αυθαίρετη αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού της χώρας. 

• Την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων για την εποπτεία της Έρευνας κυβερνητικών αρχών, σχετικά με την επιχειρούμενη διεμβόλιση θεσμοθετημένων ερευνητικών και επιχειρησιακών δράσεων του ΕΛΚΕΘΕ και του ΕΑΑ. 

• Τη συνολική επανεξέταση του πλαισίου υλοποίησης και μελλοντικής λειτουργίας και συντήρησης του έργου/συστήματος ΤΑΛΩΣ, από μηδενική βάση, μαζί με τους καθ’ ύλην αρμόδιους ερευνητικούς φορείς, ΕΛΚΕΘΕ και ΕΑΑ, ούτως ώστε, μέσα από μια τέτοια, σημαντική επένδυση, να επιτευχθεί πραγματική αναβάθμιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, των λιμενικών εγκαταστάσεων και της έρευνας και διάσωσης στον χώρο ευθύνης της Ελλάδας. 

Δεδομένων των παραπάνω, οι καταθέτοντες βουλευτές ζητούν άμεσες απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς.

 

Δείτε επίσης

Τι απαντά το ΙΤΕ στις αντιδράσεις για το έργο ΤΑΛΩΣ

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση