Αυξημένα κρούσματα κακοποίησης και στα Χανιά

Μέσα σε 3 χρόνια λειτουργίας ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Χανίων έχει δεχθεί 129 αιτήματα από γυναίκες των οποίων, σε ποσοστό 50%, τα παιδιά τους έχουν υποστεί άμεση κακοποίηση από τον πατέρα

Αύξηση καταγράφεται στα περιστατικά βίας κατά παιδιών και εφήβων, ενώ ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της κακοποίησης ανηλίκων με τη μορφή της παραμέλησης έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε 3 χρόνια λειτουργίας ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Χανίων έχει δεχθεί 129 αιτήματα από γυναίκες των οποίων, σε ποσοστό 50%, τα παιδιά τους έχουν υποστεί άμεση κακοποίηση από τον πατέρα.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της διεπιστημονικής ημερίδας με θέμα «Η βία κατά των παιδιών και των εφήβων» που πραγματοποιήθηκε το πέρασμένο Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Την ημερίδα διοργάνωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων, η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας – Ενωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με την υποστήριξη των Γιατρών του Κόσμου, του Δήμου Χανίων, της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας και της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων, και ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων και συζητήσεων «Μέσα κι έξω από την τάξη προβλήματα και συγκρούσεις».

Η παιδοψυχίατρος, διευθύντρια του ΚΨΥ Περιστερίου και της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και μέλος του Δ.Σ. της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας Ιωάννα Γιαννοπούλου επεσήμανε ότι, παρότι δεν υπάρχει ένα κέντρο καταγραφής των κρουσμάτων που να συγκεντρώνει συστηματικά επιδημιολογικά δεδομένα, σύμφωνα με μια διαβαλκανική μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού προκύπτει ότι τα περιστατικά κακοποίησης είναι αυξημένα και στην Ελλάδα. «Για παράδειγμα η σεξουαλική κακοποίηση με σωματική επαφή ανέρχεται σε ποσοστό 11% στα 16χρονα, 7% στα 13χρονα κι ένα μικρότερο ποσοστό στα 11χρονα. Ωστόσο, υπάρχει ένα αθέατο ποσοστό καθώς τα παιδιά δυσκολεύονται να δηλώσουν την κακοποίησή τους», σημείωσε η κα Γιαννοπούλου.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι -και λόγω- της οικονομικής κρίσης παρατηρείται μια αύξηση των κρουσμάτων παραμέλησης παιδιών και εφήβων γεγονός που σχετίζεται με την αύξηση του αριθμού των παιδιών που οδηγούνται σε προνοιακά ιδρύματα, ενώ υπογράμμισε το πρόβλημα της δευτερογενούς κακοποίησης των ανηλίκων που γίνεται από το σύστημα των υπηρεσιών καθώς λόγω της κακής οργάνωσης το παιδί αναγκάζεται να διηγείται και να ανακαλεί την τραυματική εμπειρία του αλλεπάλληλες φορές.

«ΠΑΝΔΗΜΙΑ» Η ΒΙΑ 

Ο παιδοψυχίατρος Γιώργος Βαγιωνής επεσήμανε πόσο σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη σε πανελλαδικό επίπεδο της καταγραφής των δεδομένων κακοποίησης ανηλίκων, πρόβλημα που έχει επισημάνει και η Unicef, ενώ αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό «Ψυχιατρική» τον Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με την οποία η συντριπτική πλειονότητα (98%) των ερωτηθέντων φοιτητών της Ιατρικής και του Παντείου που απάντησε στο ερωτηματολόγιο, είχε βιώσει τουλάχιστον μια τραυματική εμπειρία κακοποίησης στη ζωή του.

Στην ίδια έρευνα καταδείχθηκε ότι η βία κατά των ανηλίκων δεν απορρέει και δεν αφορά μόνο χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα καθώς οι γονείς του 50% των ερωτηθέντων φοιτητών – θυμάτων βίας, ήταν απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο κ. Βαγιωνής διευκρίνισε ακόμα ότι η άσκηση βίας κατά των ανηλίκων μπορεί να έχει πολλά «πρόσωπα» (σωματική ή λεκτική βία, σεξουαλική κακοποίηση, παραμέληση κ.ά.), ενώ υπογράμμισε ότι η βία δεν είναι δεδομένο ότι πηγάζει μόνο από τον πατέρα της οικογένειας (παρότι η άσκηση σωματικής βίας σχετίζεται πιο συχνά με τους άντρες) καθώς εξίσου κακοποιητική (με διαφορετικούς τρόπους) μπορεί να αποδειχθεί και η μητέρα.

Ψευδείς καταγγελίες

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά των εισηγητών στο φαινόμενο των ψεύτικων καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης. Καταγγελίες που, όπως εξήγησαν, συχνά απορρέουν από τις κακές σχέσεις μεταξύ των γονιών ή αφορούν «υψηλά συγκρουσιακά διαζύγια». Σε αυτές τις περιπτώσεις τα παιδιά πέφτουν θύματα των σκοπιμοτήτων των ενηλίκων.

«Σε μια αναδρομική μελέτη που έχουμε κάνει στο ΚΨΥ Περιστερίου διαπιστώσαμε ότι το 1/3 περίπου των περιπτώσεων αφορούν ψευδείς καταγγελίες στο πλαίσιο κάποιου υψηλά συγκρουσιακού διαζυγίου», ανέφερε χαρακτηριστικά η παιδοψυχίατρος Ιωάννα Γιαννοπούλου, ενώ και η υπαστυνόμος Α’ από το Γραφείο Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων Σοφία Λογαρίδου ανέφερε ότι πολλές καταγγελίες που καταφθάνουν στην Αστυνομία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα: «Δυστυχώς αυτό φανερώνει μια νοσηρή πραγματικότητα της τοπικής κοινωνίας. Παρόλα αυτά όμως υπάρχουν και σοβαρές περιπτώσεις με χρόνια, σκληρή και βαριά κακοποίηση ανηλίκων», τόνισε η κα Λογαρίδου ενώ υπογράμμισε και το μεγάλο πρόβλημα της «επόμενης ημέρας» που θα γίνει μια καταγγελία λόγω της έλλειψης υποστηρικτικών δομών.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ