"Αυτοψία" στο Πάρκο Γεωργιάδη - Τι θέλουν και τι φοβούνται οι χρήστες του

Τι λένε στο cretalive οι "φυλές", δηλαδή οι χρήστες του πάρκου που καθημερινά έρχονται σε επαφή με τον πιο ζωντανό "πνεύμονα" της πόλης.

Του Αντώνη Παντινάκη


Το cretalive βρέθηκε στο πάρκο Γεωργιάδη με αφορμή τις συζητήσεις και τις αντιδράσεις για τους σχεδιασμούς της Δημοτικής αρχής για το μέλλον του. 

Η επιφύλαξη και η αρνητικότητα είναι τα δύο κυρίαρχα συναισθήματα των Ηρακλειωτών γύρω από τις επιχειρούμενες αλλαγές στο πάρκο Γεωργιάδη.

Στην δύναμη της συνήθειας των περισσοτέρων έρχεται να προστεθεί ο φόβος του.... αγνώστου, για το τι δηλαδή  πρόκειται να συμβεί πραγματικά στον ισχυρότερο «πνεύμονα οξυγόνου» που υπάρχει στην «καρδιά» του Ηρακλείου.

Η πλειοψηφία των δημοτών που μίλησε στο Cretalive, θέτει σαν «κόκκινη γραμμή» την διατήρηση του υπάρχοντος πρασίνου, προτείνοντας μάλιστα και λύσεις για την ενίσχυσή του στην πόλη γενικότερα.

«Έρχομαι 45 χρόνια εδώ και θέλω το μέρος να παραμείνει έτσι. Το έχω συνηθίσει έτσι. Οι αλλαγές, κατά τη γνώμη μου, είναι αχρείαστες. Το πάρκο πρέπει να μείνει ως έχει», αναφέρει ο κ. Μανώλης Στρατάκης. Μια πανομοιότυπη άποψη ασπάζεται και ο κ. Βαγγέλης: «Μια χαρά είναι το πάρκο, δεν χρειάζεται να το πειράξουν». 


«Μην πειράξετε τα δέντρα...»

Υπέρ των παρεμβάσεων, αλλά υπό... προϋποθέσεις είναι η κ. Μαρία: «Η ανάπλαση πρέπει να γίνει προς το καλύτερο.  Το να φτιαχτούν τα πεζοδρόμια, τα παρτέρια, ο χλοοτάπητας και οι παιδικές χαρές, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Αρκεί να μην κοπεί κανένα δέντρο. Και φυσικά να φυτευθούν καινούργια. Περιμένουμε να δούμε. Ας ελπίσουμε πως όλα θα γίνουν προς το καλύτερο για καλό του ανθρώπου και της φύσης». 

«Πολλά θολά σημεία» μέσα στην υπάρχουσα μελέτη για τις επεμβάσεις βλέπει ο κ. Μανόλης.  «Ακούγεται ότι θα βάλουν μπάρες, ότι θα πρέπει να υπάρχει κώδικας ορθής συμπεριφοράς, πολύ περίεργα πράγματα», υποστηρίζει, θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων: «Γιατί αφού πριν λίγα χρόνια το πάρκο είχε βαθμολογηθεί με άριστα σχεδόν, ως ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας, έρχεται σήμερα ο Δήμος να κάνει έναν προϋπολογισμό για την αναβάθμισή του, της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ; Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν ''χοντρές'' επεμβάσεις. Κι ενώ υποτίθεται ήταν τόσο όμορφο και τόσο καλό, ανάμεσα στα κορυφαία της Ελλάδας, γιατί να χρειάζεται αυτό το τεράστιο ποσό για να φτιαχτεί περαιτέρω; Φαντάζομαι ότι αν θέλουν να το κάνουν καλύτερο, θα χρειάζονται μικροεπεμβάσεις. Γιατί να μην δοθούν αλλού αυτά τα χρήματα;». 

Εντάσεις κι απορίες εκφράζει, με τη σειρά του, ο κ. Γιώργος: «Το πάρκο σε γενικές γραμμές είναι καλό. Σίγουρα κάποιες επιδιορθωτικές αλλαγές καλό θα ήταν να γίνουν, χωρίς όμως να πειραχτούν τα δέντρα! Το καλοκαίρι εδώ μέσα είναι μια όαση! Μένω εδώ δίπλα και πραγματικά, αν δεν υπήρχε το πάρκο το καλοκαίρι, θα είχαμε... σκάσει!Αυτό που χρειαζόμαστε στο Ηράκλειο δεν είναι ένας κήπος. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι ωραίο στη Βιέννη, στο Άμστερνταμ, που δεν έχουν τόσο πολύ ήλιο σε σχέση με τον τόπο μας. Διαβάζω όμως διάφορα, ότι ο εργολάβος έχει το δικαίωμα να κλείσει το πάρκο για δύο χρόνια. Κι εμείς τι θα κάνουμε, όλο αυτό το διάστημα; Και με τα έργα, τι θα γίνει; Από πάρκο θα αποκτήσουμε έναν αστικό λαχανόκηπο; Επίσης, κοιτάξτε: Απέναντί μας είναι το Καπετανάκειο... Θα ρίξουμε ένα εκατομμύριο ευρώ εδώ, αντί να φτιάξουμε ένα σχολείο ή κάτι άλλο χρήσιμο για την πόλη;»


  Το «παράδειγμα της Ρόδου» και η αντιπρόταση!

Θέση επί του θέματος παίρνουν και οι βιοκαλλιεργητές, για λογαριασμό των οποίων μίλησε στο Cretalive ο κ. Μανώλης Ηγουμενάκης, ο οποίος προτρέπει τον Δήμο Ηρακλείου να ακολουθήσει το παράδειγμα της... Ρόδου, καταθέτοντας τους δισταγμούς του για το όλο εγχείρημα, αλλά και μια... εναλλακτική πρόταση: «Αγαπάμε και πονάμε τον χώρο. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο, τουλάχιστον όσον αφορά τη βλάστηση, να παραμείνει σ' αυτά τα επίπεδα που είναι. Έχουμε ανάγκη από μεγάλα δέντρα. Παραδείγματα δήμων που έχουν προοδεύσει περιβαλλοντικά, όπως η Ρόδος, υπάρχουν. Εκεί αφήνουν τα δέντρα και υπάρχουν, δεν τα πειράζουν, δεν τα ευνουχίζουν. Αφήνουν τη φύση να λειτουργήσει, χωρίς να παρεμβαίνουν. Κι αυτό ανταποδίδεται στους ανθρώπους και στο μικροπεριβάλλον της περιοχής. Ας κάνουμε κι εμείς κάτι τέτοιο εδώ. Ο κόσμος έχει ανάγκη το πάρκο το καλοκαίρι. Μπαίνει εδώ μέσα κι αμέσως αλλάζει η διάθεσή του! Οι επιφυλάξεις μας απέναντι στον Δήμο σχετίζονται με τις παρεμβάσεις που έγιναν σε άλλους δημόσιους χώρους, όπου άλλαξε ο χαρακτήρας τους. Δεν συμφωνούμε με τέτοιου είδους πρακτικές.Ένα όμως πάρκο δεν είναι αρκετό για το Ηράκλειο. Επειδή, δεν υπάρχει πολύ πράσινο στην πόλη, προτείνουμε να αξιοποιηθεί ο χώρος που βρίσκεται το παλιό εργοστάσιο, κάτω από το άγαλμα του Βενιζέλου.Τα χρήματα που πρόκειται να πέσουν, άσκοπα, εδώ μέσα, ας δοθούν για εκείνο το σημείο». 

Πάνε για... ρήξη!

Μέχρι και καταφυγή στο ΣτΕ εξετάζουν οι Φυλές του Πάρκου Γεωργιάδη, οι οποίες περνούν στην αντεπίθεση και επισήμως!

Ενδεικτικά, κατά την χθεσινή τους συνέλευση, αποφάσισαν να κινηθούν με το αίσθημα της απόλυτης ρήξης στην αποψινή ανοιχτή διαβούλευση του Δήμου Ηρακλείου στο Πολιτιστικό Κέντρο, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «Το έργο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προχωρήσει! Το πάρκο είναι δημόσια περιουσία. Ανήκει σε όλους και η διαχείρισή του δεν μπορεί να παραχωρηθεί σε κανέναν φορέα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ