ΚΡΗΤΗ
Αυγενάκης: Άρχισαν οι διεργασίες για ένα καινοτόμο Περιφερειακό Κέντρο Αγροτικής Οικονομίας στην Κρήτη
Aύριο στη Γεωργική Σχολή της Μεσαράς, και πάλι, ο Υπουργός
Παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ξεκίνησαν στην Κρήτη οι διεργασίες για την αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς, ώστε να αποτελέσει πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα.
Σε συνέχεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Αυγούστου στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς υπό τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη, δρομολογήθηκαν οι πρώτες διερευνητικές συναντήσεις για την εκτίμηση της δυναμικής της περιοχής και την αξιοποίησή της, όπως και για τη σκιαγράφηση του πλάνου αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς.
Ερευνητική ομάδα με τη συμμετοχή στελεχών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, η οποία διαθέτει αναγνωρισμένο έργο τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην καλλιέργεια και την έρευνα, βρέθηκαν στην Κρήτη με αφορμή τη διεξαγωγή διερευνητικών συναντήσεων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της παραγωγικής κοινότητας και της αγροδιατροφικής αλυσίδας του νησιού.
Οι συναντήσεις αναπτύχθηκαν σε ένα διήμερο στο Ηράκλειο και στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς, με περισσότερους από 150 συμμετέχοντες από τον κλάδο της αγροδιατροφικής αλυσίδας και της πρωτογενούς παραγωγής. Ανάμεσά τους, παραγωγοί, γεωπόνοι, γεωργικοί σύμβουλοι, μεταποιητές, εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών, εξαγωγέων, επιμελητηρίων, ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά., ενώ οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.
Κατά τη διάρκειά τους αναπτύχθηκαν προβληματισμοί και κατατέθηκαν προτάσεις αναφορικά με τις ανάγκες της αγοράς από τον εκάστοτε κρίκο της αγροδιατροφικής αλυσίδας, τις ανάγκες κάθε κλάδου όπως αυτές αναμορφώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις αναδυόμενες προκλήσεις γύρω από την ενέργεια και τους υδάτινους πόρους, την ανάπτυξη νέων ψηφιακών τεχνολογιών, τις νέες τάσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στην κυκλική οικονομία, τις γνώσεις των σημερινών επαγγελματιών της περιοχής, την εκτίμησή τους ως προς την εκπαίδευση-υποστήριξη που θα μπορούσε να παρέχει η Σχολή της Μεσαράς (πρακτική γνώση, θεωρητική γνώση, εξειδίκευση, στελέχωση, δικτύωση) κ.ά..
Στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι η Γεωργική Σχολή Μεσαράς να αποτελέσει τον πιλότο για τη δημιουργία σύγχρονων εκπαιδευτικών δομών, που θα παρέχουν άρτια εκπαίδευση, αλλά και θα ενισχύουν την παραγωγική κοινότητα των περιοχών όπου έχουν έδρα. Η όλη προσέγγιση δεν έχει τοπικά, αλλά γεωγραφικά ευρύτερα χαρακτηριστικά.
Κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πριν από την έναρξη των διεργασιών, επεσήμανε:
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια δομή σύγχρονη, η οποία θα αποτελέσει ένα καινοτόμο κέντρο αγροτικής οικονομίας που θα εμβαθύνει στην έρευνα και στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής, προς όφελος των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα. Μέσα από τη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς θα θέσουμε τις βάσεις ώστε η πρωτογενής παραγωγή της Κρήτης να περάσει στη νέα εποχή. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή θέτουμε τις βάσεις για την αναγέννηση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετέχουν στις συναντήσεις της ερευνητικής ομάδας για την καταγραφή των τάσεων και των σύγχρονων αναγκών της γεωργικής οικογένειας. Αυτό που κάνουμε όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ, είναι επένδυση. Από την πλευρά του υπουργείου, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας την αγωνία και τη διάθεση ώστε να υλοποιήσουμε μαζί το όραμα για τη Γεωργική Σχολή της Μεσσαράς».