ΚΡΗΤΗ

Αξιοποίηση των υφάλμυρων νερών του Αλμυρού ποταμού – Ποια είναι η βέλτιστη λύση;

Μια μελέτη του 2020 ανέδειξε την προτιμότερη μέθοδο διαχείρισης των υδάτινων πόρων, όμως η εφαρμογή της παραμένει στη διακριτική ευχέρεια των αρμόδιων φορέων

almyros potamos2.

Για τα καλά έχει ανοίξει, τελευταία, ο δημόσιος διάλογος γύρω από την αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού ποταμού. Ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα χάνονται καθημερινά στη θάλασσα, ενώ την ίδια στιγμή η λειψυδρία λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας έχει "χτυπήσει" εδώ και καιρό την "πόρτα" της Κρήτης με την κλιματική κρίση να βρίσκεται ήδη εδώ.

Με αυτά ως δεδομένα, το Cretalive απευθύνθηκε στην Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, με το ερώτημα αν έχει αξιολογηθεί ο καταλληλότερος τρόπος αξιοποίησης των υφάλμυρων νερών του Αλμυρού ποταμού και εάν η ποιότητα του αφαλατωμένου νερού είναι υποδεέστερη από εκείνο που προέρχεται από πηγή με γλυκά νερά. Φυσικά επί τάπητος τέθηκε το μεγάλο ζήτημα της περιβαλλοντικής βλάβης και πόσο μπορεί να περιοριστεί.

Το 2020, λοιπόν, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ολοκλήρωσε μελέτη που αφορούσε την αξιολόγηση μεθοδολογιών αξιοποίησης των υφάλμυρων πηγών του Αλμυρού Ηρακλείου, καθώς και δύο ακόμα αλμυρών ποταμών στον Άγιο Νικόλαο και στη Μαλάβρα Ιεράπετρας. Η μελέτη εξέτασε τεκμηριωμένες λύσεις, τις οποίες ιεράρχησε βάσει τεχνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Στη διαδικασία περιλαμβανόταν δημόσια διαβούλευση, στην οποία συμμετείχαν φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα, καταθέτοντας σχόλια και προτάσεις. Κατόπιν, αξιολογήθηκαν τέσσερις λύσεις, με την προτιμότερη να αφορά την άντληση του νερού κατά τις περιόδους που παραμένει γλυκό ώστε να ενισχύσει απευθείας τα δίκτυα ύδρευσης των ΔΕΥΑ Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.

Η δεύτερη επιλογή ήταν η αποθήκευση γλυκού νερού σε ταμιευτήρες, ενώ η αφαλάτωση κατατάχθηκε τρίτη. «Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της αρμόδιας υπηρεσίας και τέθηκαν υπόψη των υπευθύνων φορέων» αναφέρει στο Cretalive η Μαρία Κοζυράκη.

Ωστόσο, «οι προτάσεις αυτές δεν είναι δεσμευτικές για τους διαχειριστές του νερού, όπως οι ΔΕΥΑ, οι Δήμοι και οι οργανισμοί άρδευσης. Παρότι η μελέτη της Διεύθυνσης Υδάτων παρείχε ένα τεκμηριωμένο σχέδιο, η τελική απόφαση ανήκει στους αρμόδιους φορείς για την εκμετάλλευση των πηγών με τον πιο δόκιμο τρόπο καθώς οι ΔΕΥΑ έχουν την ευθύνη και αρμοδιότητα με σκοπό τη διαχείριση του νερού ως δημόσιου αγαθού, με τον πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο, αποφεύγοντας παράλληλα περιβαλλοντικές επιπτώσεις», καταλήγει η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση