ΕΛΛAΔΑ
Π. Μαρινάκης: Τα Τέμπη να γίνουν αφορμή για κάθαρση
Ο αντισυστημισμός Κωνσταντοπούλου είναι αλα καρτ

Τα Τέμπη θα πρέπει να είναι αφετηρία για κάθαρση, τονίζει ο Παύλος Μαρινάκης ενώ εξαπολύει πυρά κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου για «αλα καρτ» αντισυστημισμο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχεται ότι «στα τρένα αυτά που έχουμε κάνει δεν είναι αρκετά» και πως τα Τέμπη είναι ένα από τα μεγαλύτερα συλλογικά τραύματα της χώρας. «Πίσω από τα Τέμπη κρύβονται ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες διαχρονικά του πολιτικού συστήματος, αλλά και των δικών μας κυβερνήσεων. Τις ποινικές ευθύνες θα τις αξιολογήσει η Δικαιοσύνη και σίγουρα πρέπει να τις αξιολογήσει σε βάθος και χωρίς να εξαιρείται κανένας από αυτή τη διερεύνηση. Είναι δεδομένο, ότι είναι κάτι το οποίο πληγώνει και τη δική μας Κυβέρνηση» σημειώνει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή εκπομπή «Direct» στο protothema με τον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη.
«Σίγουρα έπρεπε να γίνουν πολλά πράγματα συνολικά στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία προηγήθηκαν των Τεμπών και τα τέσσερα χρόνια που προηγήθηκαν με τη δική μας διακυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» προσθέτει.
Ο κ. Μαρινάκης εξηγεί ότι υπήρχαν πρωτόκολλα ασφαλείας τη νύχτα των Τεμπών, τα οποία δεν τηρήθηκαν, γιατί εκεί συναντήθηκαν τα ανθρώπινα λάθη, με τις παθογένειες του Κράτους, αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν ακόμα περισσότερα πρωτόκολλα ασφαλείας, τα οποία υπάρχουν σήμερα και πολλά παραπάνω,τα οποία φαίνεται ότι θα υπάρχουν τα επόμενα χρόνια.
«Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς λογικός άνθρωπος να υποτιμήσει ένα τόσο τραγικό δυστύχημα, με τόσο μεγάλες προεκτάσεις που έχει. Προχώρησαν κάποια πράγματα. Ολοκληρώθηκαν κάποια άλλα πράγματα σχετικά με την ασφάλεια των τρένων. Εκ του αποτελέσματος όμως, απεδείχθη ότι δεν έχουν γίνει αρκετά. Αυτό φαίνεται, δεν χρειάζονται μόνο οι μετρήσεις. Φαίνεται με τις αντιδράσεις των πολιτών, είτε μας ψηφίζουν είτε δεν μας ψηφίζουν. Είναι δεδομένο, με βάση αυτά τα οποία λέει ο κόσμος, στις συγκεντρώσεις, στο διαδίκτυο, με τη σιωπή του πολλές φορές, ότι δεν είναι αρκετά αυτά που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα για τα τρένα» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρασύρεται «από φωνές της αντιπολίτευσης, οι οποίες θέλουν να δώσουν ένα ακόμα πιο τοξικό κλίμα στο δημόσιο διάλογο και να απαντάμε με όσο γίνεται πιο χαμηλούς τόνους».
Όπως εξήγησε το δυστυχώς το «πάμε και όπου μας βγει» κυριάρχησε σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας στη μεταπολιτευτική Ελλάδα- με τα πολλά «καλά» που είχε. Δεν το είδαμε μόνο στα Τέμπη, το είδαμε όμως και στα Τέμπη. «Αν έχει νόημα να κάνουμε κάτι μετά από αυτή την τραγωδία, ως πολιτικό σύστημα, είναι δύο πράγματα: Το ένα είναι το «ποτέ ξανά» να έχει νόημα. Το «ποτέ ξανά» για το Μάτι μεταφράστηκε στο 112, στα drones, στο πρόγραμμα «Αιγίς», στους προληπτικούς καθαρισμούς οικοπέδων. Εδώ το «ποτέ ξανά» πρέπει να κάνει κάθε μέρα και ασφαλέστερα τα τρένα. Είναι σήμερα πιο ασφαλή από ό,τι ήτανε εκείνη τη μοιραία νύχτα; Είναι.Πρέπει να είναι ακόμα πιο ασφαλή το ‘27 και στη συνέχεια; Προφανώς και πρέπει. Το δεύτερο είναι μία αφορμή για κάθαρση. Κάθαρση είναι με κινήσεις όπως αυτή του Τριαντόπουλου.Κάθαρση είναι με την αναθεώρηση του άρθρου 86. Ο κόσμος μέσα από τα Τέμπη είδε δύο πράγματα, τα οποία ήθελε άμεσα να αλλάξουν. Πέραν της πρωτοφανούς τραγωδίας. Το ένα είναι το πώς λειτουργεί το Κράτος, που όπως είπα σε άλλα πράγματα λειτουργεί καλύτερα. Στα τρένα πρέπει να λειτουργήσει ακόμα καλύτερα. Και το άλλο είναι να μην υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων».
Τα έχει μπερδέψει η Κωνσταντοπούλου, ούτε ανακρίτρια είναι, ούτε εισαγγελέας
Κληθείς να σχολιάσει την δημοσκοπική άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε αρχικά: «Πρώτον το έργο το έχουμε ξαναδεί και μάλιστα με πρωταγωνιστές διάφορους, συμπεριλαμβανομένης και της κυρίας Κωνσταντοπούλου» υπενθυμίζοντας ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου «ήταν εκ των πρωταγωνιστών, των πρώτων «υπερήφανων», εντός πολλών εισαγωγικών, μηνών του 2015, ήταν η πρόεδρος της Βουλής, ήταν μία εκ των συντελεστών εκείνων των ετών, που η Ελλάδα βρέθηκε στο χειρότερο σημείο που έχει βρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες».
Μάλιστα είπε ότι το έργο το έχουμε ξαναδεί και ως προς μία άλλη διάσταση: «Οι λαϊκιστές, οι αντισυστημικοί ήρθαν στην εξουσία. Ενώθηκε η ακροδεξιά με την αριστερά. Ούτε πλουσιότερος έγινε κάποιος εκ των πολιτών ούτε κάποιος φόρος μειώθηκε, αυξήθηκαν όλοι οι φόροι, ούτε οι συντάξεις αυξήθηκαν όπως είχαν πει, ούτε τίποτα από όλα αυτά που έλεγαν έγινε. Η χώρα μας βρέθηκε στο χειρότερο δυνατό σημείο από κάθε άποψη, γεωπολιτικά, αμυντικά, από άποψη εξωτερικής πολιτικής».
Σε σχέση με την τραγωδία των Τεμπών ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε με νόημα: «Ψάξτε λίγο να βρείτε ποιο είναι το πρόγραμμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου και των υπόλοιπων κομμάτων, εν προκειμένω για τα τρένα, για τις μεταφορές».
Για την κριτική που ασκεί η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας στην κυβέρνηση για συγκάλυψη, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ σημείωσε: «Τα έχει μπερδέψει η κυρία Κωνσταντοπούλου. Ούτε ανακρίτρια είναι ούτε εισαγγελέας. Ούτε εκείνη ούτε κανένα άλλο κόμμα. Και αυτό είναι και βαθύτατα προσβλητικό και για τους ανθρώπους, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια. Είναι αντιπολίτευση, δεν είναι δικαστική εξουσία. Και αυτό θα το βρούμε μπροστά μας, που συμβαίνει. Το ότι ανοίγουμε την τηλεόραση και βλέπουμε διαφόρους, κόμματα, δημοσιογράφους, αναλυτές, πρώην υπουργούς, πολιτικούς, οποιονδήποτε που δεν έχει να κάνει με τη Δικαιοσύνη».
Χειρότερος όλων είναι ο αλα καρτ ακτιβισμός
Σχολιάζοντας την άρνηση Κωνσταντοπούλου να δώσει το χέρι της στον υφυπουργό κ. Χρήστο Κέλλα, ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Η κυρία Κωνσταντοπούλου επέλεξε να κάνει έναν ακτιβισμό στη Λάρισα. Ιδιότυπο ακτιβισμό. Με το να μην δώσει το χέρι της σε έναν Υφυπουργό και να πάει να κάτσει απέναντι με τον κόσμο. Θεωρώ ότι ο «ακτιβισμός» δεν έλυσε κανένα πρόβλημα σε αυτή τη χώρα, τα πολλαπλασίασαν οι ακτιβισμοί τα προβλήματα, όλοι αυτοί οι ακτιβισμοί των πολιτικών. Αλλά να πω κάτι. Χειρότερος όλων είναι ο α-λα-καρτ ακτιβισμός. Η κυρία Κωνσταντοπούλου στη Λάρισα, φαντάζομαι δεν οδήγησε η ίδια, πήγε με τους αστυνομικούς της. Τα διάφορα προνόμια που έχει ως πολιτικός αρχηγός και καλά κάνει και τα έχει, εγώ δεν λέω ότι κακώς, ότι κάνει κατάχρηση, τα χρησιμοποιεί από ό,τι γνωρίζω. Σημασία έχει, λοιπόν, όταν θέλουμε να κάνουμε έναν ακτιβισμό ή να είμαστε αντισυστημικοί, να είμαστε αντισυστημικοί σε όλα.
Θεωρώ ότι και εκείνη και, δυστυχώς συνολικά η αντιπολίτευση, αντιλαμβάνονται ένα τραγικό δυστύχημα ως αφορμή για show. Ως αφορμή για επικοινωνία. Ακόμα και συγγενείς πονεμένων ανθρώπων, τους χρησιμοποιούν πολιτικά για ιδία οφέλη».