ΚΡΗΤΗ
Αρναουτάκης: «Συνδέουμε την έρευνα με την αγορά εργασίας»
Έγιναν τα εγκαίνια του τριημέρου καινοτομίας «InnoDays 2023: «Ημέρες Καινοτομίας 2023 – Η Κρήτη της Γνώσης και της Παραγωγής»
Με την επίσημη τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε το τριήμερο καινοτομίας «InnoDays 2023: «Ημέρες Καινοτομίας 2023 – Η Κρήτη της Γνώσης και της Παραγωγής», που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης για δεύτερη χρονιά στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (Γούβες, Ηρακλείου) μέχρι και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου.
«Το τριήμερο συμπυκνώνει τη διαρκή, σταθερή και πολυεπίπεδη συνεργασία, όλων των φορέων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του νησιού μας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην εναρκτήρια εκδήλωση, το βράδυ της Παρασκευής.
«Συνδέουμε περαιτέρω την καινοτομία, το παραγόμενο δηλαδή υλικό της έρευνας, με τον κόσμο της αγοράς εργασίας, προσδίδοντας μια δυναμική και ποιοτικότερη διάσταση στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου μας», σημείωσε ο περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας πως ο κόμβος καινοτομίας που ξεκινά αποτελεί «Ένα μεγάλο βήμα που σχεδιάζεται στην Κρήτη, για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Ένα βήμα που θα καθιστά την Κρήτη πρωτοπόρα στον κόσμο της καινοτομίας και της έρευνας. Για να κατοχυρωθεί ως μια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια ισχυρά καινοτόμα. Μια Περιφέρεια που προάγει την γνώση και τη συνεργατικότητα, αναπτύσσει και προσελκύει εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, αναβαθμίζει το υφιστάμενο παραγωγικό δυναμικό, για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και την δημιουργία υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας», σημείωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης.
Οι ημέρες καινοτομίας αποτελούν σημείο αναφοράς για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην Κρήτη, με τη συμμετοχή 160 εκθετών, με τη διοργάνωση 3 τραπεζιών διαλόγου, με τα 4 βραβεία επιχειρηματικότητας, με την πραγματοποίηση του Μαραθωνίου Καινοτομίας «Αρτέμης Σαϊτάκης», με την παρουσία 50 και πλέον ερευνητικών εργαστηρίων, με διοργάνωση ειδικής συνάντησης μεταξύ νέων καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών με ανεπτυγμένες επιχειρήσεις με σκοπό την συνεργασία.
«Πέρυσι κάναμε το πρώτο βήμα, φέτος το βήμα είναι πιο ελπιδοφόρο σε οργανωτικό και ποιοτικό επίπεδο κι αυτό αποδεικνύεται από τον μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων, ερευνητικών εργαστηρίων, συνεργατικών σχημάτων και θεματικών κόμβων καινοτομίας, το διπλάσιο αριθμό ομάδων που συμμετέχουν στον φετινό μαραθώνιο και τις πάνω από 40 παρουσιάσεις προϊόντων και υπηρεσιών από επιχειρήσεις και κόμβους, αλλά και από νέα στοιχεία όπως τα βραβεία καινοτομίας της Περιφέρειας και το Pitching event για τη συνάντηση ώριμων επιχειρήσεων με νέες επιχειρήσεις με σκοπό την δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων», σημείωσε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης, Αντώνης Παπαδεράκης στην ομιλία του.
Για την αποτελεσματική συνεργασία έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής σημειώνοντας πως δεν ήταν μόνο θετικό το κλίμα που διαμορφώθηκε στη συνεργασία του με τους φορείς της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και η αποτελεσματικότητα που επέδειξε η Περιφέρεια και η θέληση όλων των ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. «Εδώ θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να μπορέσουν να πετύχουν θετικά αποτελέσματα για την έρευνα και την καινοτομία και ο ερευνητικός ιστός της Κρήτης να έχει αποτελέσματα. Διότι θα μπορούν να υποβάλουν κοινές προτάσεις για έργα. Πιστεύω ότι ο κόμβος καινοτομίας θα είναι κάτι πρωτοποριακό, κι όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά θα βοηθήσει για να αναπτυχθούν αντίστοιχοι κόμβοι και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κατά την εναρκτήρια τελετή βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό απεύθυνε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, μηνύματα απέστειλαν βουλευτές του νησιού ενώ χαιρέτησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης και ο Πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο