ΚΡΗΤΗ
Απολογισμός στην Υγειονομική Περιφέρεια με ανακοινώσεις και...αρκετή συγκίνηση !
Η Ελένη Μαυρομάτη ευχήθηκε “η καινούργια διοίκηση να μπορέσει να πάει ακόμα παραπάνω"
Του Αντώνη Παντινάκη
Συγκίνηση, ευχαριστίες και πολλές σημαντικές ανακοινώσεις είχε η χθεσινή παρουσία της κ. Ελένης Μαυρομάτη στην Περιφέρεια Κρήτης.
Η απερχόμενη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, με αφορμή τις υπογραφές που μπήκαν για την κατασκευή του πολυδύναμου ιατρείου Πλατανιά, βρήκε την ευκαιρία να κάνει έναν σύντομο απολογισμό της θητείας της, για αυτά που αφήνει πίσω της, λίγο πριν παραδώσει τη σκυτάλη στην κ. Λένα Μπορμπουδάκη.
Η συναισθηματική της φόρτιση ήταν έντονη, ενώ υπήρξαν στιγμές που με μεγάλη δυσκολία κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της.
"Διαγνωστική αυτοτέλεια"
Η κ. Μαυρομάτη, μιλώντας αρχικά για το Πολυδύναμο Ιατρείο Πλατανιά, αναφέρθηκε στην “διαγνωστική αυτοτέλεια” που υπάρχει πλέον στα νοσοκομεία του νησιού:
“Καταφέραμε με τη συνεργασία όλων, να απορροφηθεί για το συγκεκριμένο έργο (σ.σ Πολυδύναμο Ιατρείο Πλατανιά), το σύνολο των χρημάτων που προβλεπόταν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης-ΕΣΠΑ 2014-2020. Αυτό θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, και είναι σημαντική και η επιβράβευση των ανθρώπων που προσπάθησαν για να γίνει αυτό πραγματικότητα, διότι εκτός από την ένταξη των έργων του Πλατανιά, που ήταν μία μεγάλη ανάγκη της τοπικής κοινωνίας, το δεύτερο είναι ότι μπορέσαμε μέσω του προγράμματος αυτού να αξιοποιήσουμε χρήματα για εξοπλισμό που καθιστούν την Κρήτη και τα νοσοκομεία με αυτοτέλεια διαγνωστική”.
Η ίδια έγινε πιο συγκεκριμένη στη συνέχεια: “Για να γίνει οποιαδήποτε εξέταση ή παρεμβατική πράξη όπως ήταν ο εμβολισμός των ανευρυσμάτων του εγκεφάλου, οι άνθρωποι με βαριά κατάσταση έπρεπε να ταξιδεύουν στην Αθήνα. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει η προκήρυξη του έργου του ψηφιακού αγγειογράφου που θα δίνει τη δυνατότητα να γίνονται αυτού του είδους οι παρεμβατικές πράξεις, όχι μόνο οι διαγνωστικές, που είναι σωτήριες για τις ζωές των ανθρώπων”.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αφορούσε η παραπάνω εξέλιξη, το ΠΑΓΝΗ αφορά επίσης και η “απόκτηση του πρώτου μηχανήματος στην Ελλάδα που θα κάνει γρήγορη ταυτοποίηση μικροβίων, με αποτέλεσμα την προστασία των ανθρώπων από τις νοσοκομειακές λοιμώξεις και κυρίως από την ανθεκτικότητα των μικροβίων, που είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στην Ευρώπη και πολύ μεγαλύτερο στην Ελλάδα”.
" Κέντρο Ολοκληρωμένης Φροντίδας των ανθρώπων με άνοια και Αλτσχάιμερ"
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ακόμη, θα λειτουργήσει σε αρχικά και “ για πρώτη φορά στην Κρήτη, Κέντρο Ολοκληρωμένης Φροντίδας των ανθρώπων με άνοια και Αλτσχάιμερ”, στο πλαίσιο του προγράμματος για την Ψυχική Υγεία, “ με χρήματα και πάλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Σε δεύτερη φάση προβλέπεται η μεταφορά του Κέντρου στο κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ. Με την οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης θα δημιουργηθεί μία ανεξάρτητη αποκεντρωμένη δομή του ΠΑΓΝΗ. “ Περιμένουμε την καινούργια έγκριση της Πολεοδομίας”, είπε η κ. Μαυρομάτη. Ευχαριστώντας προσωπικά τον κ. Αρναουτάκη “για την βοήθεια και τη χρηματοδότηση”, έκανε λόγο “για μία πολύ μεγάλη προσφορά, διότι δυστυχώς, ο πληθυσμός της Ελλάδας και της Ευρώπης γηράσκει γρήγορα και οι άνω των 65 είναι πολύ περισσότεροι από εκείνους που γεννιούνται. Άρα, πολύ περισσότερος κόσμος έχει ανάγκη αυτής της βοήθειας και αυτών των Υπηρεσιών”.
Εξοπλισμός για τη νέα πτέρυγα του Βενιζελείου
Πέραν τούτων, συνέχισε η κ. Μαυρομάτη, “μόλις χθες (σ.σ προχθές) έγινε και η ένταξη καινούργιου βιοιατρικού εξοπλισμού στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, που θα χρησιμοποιηθεί και για την καινούργια πτέρυγα και για την παλιά πτέρυγα που λειτουργεί. Περιμένουμε ακόμα την ένταξη του ξενοδοχειακού εξοπλισμού του Βενιζελείου, της νέας πτέρυγας, που έχει προκηρυχθεί – ήδη γίνεται και ευελπιστούμε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 θα είναι έτοιμη προς παράδοση.
Άρα, εντασσόμενος και ο εξοπλισμός σε αυτό το πρόγραμμα, θα μπορεί να δοθεί σε πλήρη λειτουργία μία καινούργια πτέρυγα, αρκετά χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, στους πολίτες της Κρήτης, με την έναρξη της επόμενης χρονιάς”.
"Ο κόπος μας δεν πήγε χαμένος"
Η φωνή της απερχόμενης διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ άρχισε να “σπάει”, ενόσω εξωτερίκευε τα συναισθήματά της: “Είμαι πολύ ευχαριστημένη. Ο κόπος μας δεν πήγε χαμένος, ούτε ο δικός μας ούτε των ανθρώπων που πίστεψαν αυτά που λέγαμε και που βοήθησαν, εκτός από την Περιφέρεια και η διαχειριστική αρχή”.
Η κ. Μαυρομάτη αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια όλους τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια, “που πραγματικά δεν κοίταζαν ρολόι και δεν τήρησαν ωράριο. Και όλους εκείνους που βοήθησαν στο να γίνει πραγματικότητα το να μπορεί ο κάθε πολίτης αυτού του νησιού να απολαμβάνει καλές Υπηρεσίες Υγείας”.
Κλείνοντας, ευχήθηκε “η καινούργια διοίκηση να μπορέσει να πάει ακόμα παραπάνω και να εκμεταλλευτεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έρθουν στην Περιφέρεια ή θα έρθουν γενικά στο χώρο της Υγείας”.