Αποχαιρετισμός στον ταξίαρχο Ευάγγελο Χαροκόπο

Από την Πατσό Αμαρίου ο εκλιπών

Του Ιατρού Στυλιανού Δοξάκη

Χαίρε Ευάγγελε,
Καμάρι του Ρεθύμνου, της λεβεντογέννας Κρήτης μας αλλά και της Ελλάδος όλης.
Η μούσα σου δε σ’ άφησε, πάντα κοντά σου ήταν για να περιγράφεις το κάθε γίγνεσθαι με τους στίχους σου.  Με την ενσυναίσθηση και το πύρινο ταλέντο σου ήσουνα γεννημένος να μας χαρίζεις την εικόνα ενός κόσμου εντελώς άλλου του σημερινού, ν’ αναγγέλεις ακαταπαύστως τα ιστορικά κατορθώματα και τα ανδραγαθήματα των προγόνων αλλά και τα πνευματικά τους επιτεύγματα.
Μέσα στο οραματικό εργαστήρι του νού σου δημιουργούσες κόσμους που μόνο ολίγοι μπορούν να βαδίσουν γιατί τους άλλους συμβατικούς κόσμους με τη φλόγα των στίχων σου ολοσχερώς τους έκαιγες.
Αρκούσε να συντονιστεί κανείς, μέσω της συνήχησης,  με τους πρωτόγονους κραδασμούς κάθε λέξης του στίχου σου.
Στην κάθε παρουσία μας πάντα έδινες με ανυπέρβλητο και αξεπέραστο τρόπο τα μηνύματά σου. Δεν ήσουν στη χορεία των φωτιάδων του κρότου, της λάμψης, του καπνού με τ’αποκαήδια, αλλά του φωτός μετά των άλλων Προφητών Σιβυλλών και Φιλοσόφων προγόνων σου που φώτιζαν στην Αλήθεια το Γένος των Ελλήνων.
Ήσουνα μαχητής αδάμαστος και απαρασάλευτος αυτού του μεγαλειώδους έργου σου και δικαίως απέβλεπες να μη περιέλθει η Ιστορία μας στη λήθη. Γνήσιος εκφραστής της Ελληνικής Ψυχής και των Ελληνικών ιδεωδών. Αλλά και ακάματος εργάτης της γης που την πότιζες με τον ιδρώτα σου στα πρώτα και στα ύστερα χρόνια της ζωής σου. Επειδή μεγάλα ήσαν τα εμπόδια της ζωής, γι’ αυτό και μεγάλα τα πνευματικά σου έργα όχι μόνο για

αφύπνιση αλλά και για να παραμένει σ’αυτά πάντα ψηλά η ψυχή της Ελλάδος
Αιώνια η μνήμη σου.
Ο Σύντεκνός σου
Στυλιανός Ι. Δοξάκης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΔΣ) ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΕΥΘ.  ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ

Γεννήθηκε στις 7-11-1929 στην Πατσό  Αμαρίου, του Δήμου Συβρίτου του νομού Ρεθύμνης και απεβίωσε στις  28-4-2017.
Περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές  στην Αθήνα  και ήταν  πτυχιούχος  της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κατετάγη στις 5 Ιανουαρίου 1952 ως στρατεύσιμος στο ΚΕΝ Κορίνθου.
Με το ΒΔ της 20-12-52 (Εγκ.31/53) ονομάστηκε  Έφεδρος Ανθυπολοχαγός του Μηχανικού την 21-12-52 και κατά την διάρκεια της θητείας του τοποθετήθηκε στο ΤΕΝΞ  με αποστολή την εκκαθάριση ναρκοπεδίων στην Ελληνο-Αλβανική μεθόριο στη περιοχή Καστοριάς . Απολύθηκε την 15-5-1954 με την ΔΣ/ΓΕΣ (Εγκ. 99/54).
Κατόπιν εξετάσεων κατετάγη ως Ανθστής στο Στρατό Ξηράς στην Υπηρεσία Στρατιωτικών Γραμματέων, δυνάμει του ΒΔ 28-3-56 (Εγκ. 84/56), επιτυχών πρώτος σε σχετικό διαγωνισμό.
Προήχθη στο βαθμό του Ανθλγού την  28-3-1960 και στο βαθμό του Υπλγού την 17-3-1965.
Κατετάγη στο Βασιλικό Ναυτικό ως Μόνιμος Υποπλοίαρχος Δικαστικού την 22-6-1968(Εγκ. 156/68),κατόπιν σχετικού διαγωνισμού.
Προήχθη στο βαθμό του Δικαστικού Συμβούλου Γ’ Τάξεως την 22-6-1973, στο βαθμό του Δικαστικού Συμβούλου Β’ Τάξεως την 30-6-1977 και στο βαθμό του Δικαστικού Συμβούλου Α’ Τάξεως (Συνταγματάρχης ) την 22-6-1981(Επίτροπος του Διαρκούς Ναυτοδικείου Πειραιώς).
 Αποστρατεύθηκε τον Μάιο του 1983 με το βαθμό του Αναθεωρητή Γ’ Τάξεως  (Ταξίαρχος).
Κατά την διάρκεια της Κατοχής και παρά το νεαρό της ηλικίας του συμμετείχε στην αντίσταση κατά των κατακτητών.
Ήταν  παντρεμένος  με την Αργυρώ  Αριστοδήμου Παττακού (1943-2015) και απέκτησαν επτά παιδιά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ