ΚΡΗΤΗ

Αντίθετοι με την ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ

Ανακοίνωση του Σωματείου εργαζομένων

No profile pic

Ακόμα πιο σφιχτά στον επικίνδυνο κορσέ της λογικής «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο δένει η κυβέρνηση την υγεία του λαού, εν μέσω πανδημίας, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας - Ίδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία ΑΕ (ΟΔΙΠΥ ΑΕ)».

Η σύσταση ενός τέτοιου Οργανισμού έχει στόχο τη διασφάλιση και ενίσχυση του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας, την επέκταση των ΣΔΙΤ, ενώ αποτελεί άλλο ένα εργαλείο «αξιολόγησης» για το κλείσιμο, τη συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων, κλινικών και εργαστηρίων. Όσες κλινικές και τμήματα θα ανταποκρίνονται επιτυχώς στην ανταποδοτικότητα και την περικοπή των δαπανών, στη λογική «κόστους - οφέλους», και σύμφωνα πάντα με τους νόμους της αγοράς, θα επιβραβεύονται με αντάλλαγμα «μεγαλύτερη συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και λοιπά κονδύλια ενωσιακής προέλευσης». Μόνο αυτές οι κλινικές θα έχουν «δυνατότητα πρόσληψης πρόσθετου ερευνητικού προσωπικού, ενώ δύνανται να τους παρέχονται πρόσθετα ωφελήματα για τη λήψη καινοτόμου εξοπλισμού για την εφαρμογή νέων ερευνητικών μεθόδων».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι αυτό που επιδιώκεται είναι η «ορθολογική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Υγείας της χώρας», ενώ για τις μεθόδους «αξιολόγησης» θα ακολουθούνται «συμπεράσματα από την εφαρμογή διαφορετικών μοντέλων αξιολόγησης» που έγιναν «σε άλλα κράτη – μέλη και συγκεκριμένα το εφαρμοζόμενο πλαίσιο αξιολόγησης ποιότητας στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και τη Σουηδία».

«Μοντέλο» δηλαδή θα είναι το βαθιά εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας σε άλλα κράτη της ΕΕ, η κατάρρευση του οποίου αποτυπώθηκε στους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς της τρέχουσας πανδημίας σε αυτές τις χώρες.

Στην ίδια κατεύθυνση σημειώνεται ότι «υιοθετήθηκαν οι βασικές κατευθυντήριες οδηγίες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)» και «αξιοποιήθηκαν τα συμπεράσματα της έκθεσης της ομάδας των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Χαρακτηριστική εξάλλου είναι η αναφορά ότι «το όφελος συνίσταται στην αύξηση του ανταγωνισμού των Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΠΥΥ) και στην αύξηση εσόδων μέσω της εφαρμογής ποιοτικότερων υπηρεσιών Υγείας».

Ήδη στόχος της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ (σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο) είναι «ο προϋπολογισμός του 2020 να πραγματοποιηθεί μετά από αξιολόγηση», δηλαδή η «αποδοτικότητα των διαγνωστικών και θεραπευτικών διαδικασιών, καθώς και των υπολοίπων παροχών» θα χρησιμοποιούνται ως κριτήριο για το ύψος των κονδυλίων που θα δίνονται σε κάθε τμήμα ή δομή υγείας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αξιολόγηση του νοσοκομείου και τμημάτων του. Ως δείκτες αξιολόγησης θα χρησιμοποιούνται η ικανοποίηση των ασθενών, η μέση διάρκεια νοσηλείας, η μέση κάλυψη κλινών, ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΙ) κλπ. Θα θεωρείται δηλαδή μη αποδοτικό ένα τμήμα, όλο το νοσοκομείο ή το προσωπικό του, αν οι ασθενείς δυσανασχετούν περιμένοντας ώρες μέχρι να εξεταστούν στα ΤΕΠ ή μήνες μέχρι να επισκεφτούν γιατρό στα ΤΕΙ ως αποτέλεσμα των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού; Θα θεωρείται ότι δεν πληρούν τα κριτήρια κόστους-οφέλους κλινικές ή οι εργαζόμενοι σε αυτές, αν η διάρκεια και το κόστος νοσηλείας υπερβαίνουν τα DRGs λόγω απρόβλεπτων επιπλοκών; «Στην πρώτη γραμμή αυτής της πολιτικής», τόνισε, «βρίσκεται η εξασφάλιση της περιβόητης "βιωσιμότητας" των δημόσιων μονάδων Υγείας, με κριτήριο τα έσοδα που θα εξασφαλίζουν από την πώληση των εργασιών τους, ενισχύοντας παράλληλα την επιχειρηματική λειτουργία τους», κάτι που «θα αποτελεί το βασικό κριτήριο απόδοσης του υγειονομικού προσωπικού, ακόμα και για τη διατήρηση της δουλειάς των εργαζομένων». Ότι αν η κυβέρνηση ήθελε να βελτιώσει τη δημόσια Υγεία, δεν θα συνέχιζε την υποχρηματοδότησή της, θα κάλυπτε τα δεκάδες χιλιάδες κενά εργαζομένων και την τραγική έλλειψη ειδικοτήτων, τις ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό κ.λπ.

Οι υγειονομικοί είμαστε κάθετοι με αυτό το νομοσχέδιο και καταγγέλλουμε την πολιτική των κυβερνήσεων που προωθούν την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση