Αντιδράσεων συνέχεια για τον υβριδικό σταθμό

Σήμερα η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος αλλά και η κινητοποίηση πολιτών ενάντια στις βΑΠΕ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις με φόντο το ζήτημα του νέου υβριδικού σταθμού της ΤΕΡΝΑ για τον οποίο και συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης. 

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης η Συντονιστική Ομάδα Ρεθύμνου κατά των βΑΠΕ καλεί σε ξεσηκωμό τους πολίτες σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη συνεδρίαση τονίζοντας πως η κατασκευή του υβριδικού σταθμού θα φέρει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες.

Από την πλευρά του ο πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Αντώνης Ανηψητάκης καταθέτει την άποψη του για το ζήτημα υποστηρίζοντας ότι η μελέτη πρέπει να καταψηφιστεί για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να δει προσεκτικότερα το συγκεκριμένο έργο

Το συζητούμενο έργο συνδέει την άνυδρη, αλλά κορεσμένη από ενεργειακά έργα παντός τύπου περιοχή της Σητείας, με το έχον πολύ περισσότερα νερά Ρέθυμνο με τρόπο που όχι μόνο δεν εξισορροπεί αλλά οξύνει περισσότερο τις ανισότητες και στους δυο αυτούς τομείς, ενέργεια και νερά. Η ΠΚ που έχει ως σκοπό την υπέρβαση αυτών των ανισοτήτων δεν πρέπει να εγκρίνει αυτό το έργο, όπως και κάθε επένδυση που δεν συνάδει με τους προγραμματικούς της στόχους. Επίσης η ΠΚ δεν πρέπει να συνεχίσει τις αντιφατικές ενεργειακές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών με χαρακτηριστικότερη τη χωροθέτηση του ενεργειακού κέντρου της Κρήτης στον Αθερινόλακκο, στην άκρη της Κρήτης ή και «στου διαόλου τη μάνα», για να θυμηθούμε τη γνωστή πρωθυπουργική ρήση.

Δεν είναι όμως μόνον αυτός ο μοναδικός παραλογισμός του συζητούμενου έργου. Υπάρχει ενας ακόμη μεγαλύτερος και πιο επικίνδυνος, που η Περιφέρεια Κρήτης επιτέλους έχει χρέος και να τον επισημάνει και να αντιδράσει. Αναφερόμαστε στην ταυτόχρονη άναρχη επέλαση των ΑΠΕ που γίνεται δήθεν στο όνομα της κλιματικής απειλής και στην εθνική επιδίωξη να γίνουν οι θάλασσές μας οικόπεδα εξόρυξης ορυκτών καυσίμων, που κατ’ εξοχήν ενέχονται για την κλιματική απειλή. Όποιος λάτρης των εξορύξεων επικαλείται για τη άμετρη διείσδυση των ΑΠΕ την κλιματική απειλή είναι πολιτικός υποκριτής. 

Είμαστε διαθέσιμοι και ανοικτοί να συζητήσουμε τη μέγιστη δυνατή προώθηση των ΑΠΕ με τρόπο που προσιδιάζει στο μοναδικό,  γεωμορφολογικό, φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Κρήτης. Ως ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ αρχικά είχαμε την άποψη να επιδιώξουμε την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα στηριγμένη στην εξοικονόμηση και ορθολογική διαχείριση, στις ΑΠΕ και στους αντλησιοταμιευτήρες αναστρέψιμης λειτουργίας, που λειτουργούν ως μπαταρίες. Όταν όμως συνειδητοποιήσαμε τις περιβαλλοντικές βλάβες που θα προκαλέσουν οι αντλησιοταμιευτήρες, με αφορμή τον αντλησιοταμιευτήρα στα Μάλια αλλάξαμε την άποψή μας και δεχτήκαμε την καλωδιακή σύνδεση με ένα λογικό πλαφόν, π.χ. το 2050 οι εγκατεστημένες ΑΠΕ να καλύπτουν μεσοσταθμικά τις ανάγκες του νησιού. Παρατηρούμε όμως πως η προοπτική της καλωδιακής σύνδεσης δεν επηρέασε διόλου το σχεδιασμό αντλησιοταμιευτήρων, όπως βλέπουμε και με το συζητούμενο έργο, ενώ δεν έχει γίνει πρακτικά τίποτα στον τομέα της εξοικονόμησης και ορθολογικής διαχείρισης που είναι η καθαρότερη μορφή ενέργειας. Επίσης δεν βλέπουμε να υπάρχει ο αναγκαίος προβληματισμός για το κατά πόσο οι νεότερες γενιές Α/Γ που είναι κατά πολύ ογκωδέστερες μπορούν να ενταχθούν αρμονικά στο έντονο ανάγλυφο του νησιού μας.  

Παρόλα αυτά δεν μηδενίζουμε όσα θετικά έγιναν.  Με καθυστερήσεις, πισωγυρίσματα και τις δυσκολίες που επέτεινε η οικονομική κρίση η σχετική νομοθεσία, ευρωπαϊκή και εθνική, αλλά και συνολικά η ΠΚ όπως εκφράστηκε στη συζήτηση για το χωροταξικό με τις προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΠ Νίκος Καλογερής, μπήκαν κάποιοι εύλογοι περιορισμοί στην άναρχη επέλαση των ΑΠΕ. Τους περιορισμούς αυτούς όμως η συγκεκριμένη ΜΠΕ τους παραβιάζει κατάφωρα, όπως καταδεικνύουν με εξαιρετική τεκμηρίωση τόσο η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος που ζητά να απορριφθεί η μελέτη όσο και η ένσταση κατοίκων και φορέων τόσο από τη Σητεία όσο και από το Ρέθυμνο. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε :

  • Τόσο το τμήμα του έργου στη Σητεία όσο και το έργο στο Ρέθυμνο γίνονται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, Γεωπάρκο και Natura. Επισημαίνονται επίσης μεταξύ άλλων οι βάσιμοι κίνδυνοι για τα σπήλαια της περιοχής της Σητείας. 
  • Υποτιμώνται οι άμεσες και μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, οι επιπτώσεις π.χ. στην κτηνοτροφία και στη μελισσοκομία. 
  • Οι κατασκευαστικές δυσκολίες του έργου αντιμετωπίζονται με φαντασιώσεις, όπως π.χ. ότι 65 μέτρα όχημα θα διέλθει από ανύπαρκτους δρόμους με εξαιρετικά έντονο ανάγλυφο και μεγάλες κλίσεις.
  • Η φέρουσα ικανότητα σε ΑΠΕ στην περιοχή της Σητείας έχει ξεπεραστεί. 
  • Δεν καλύπτονται ούτε και οι τυπικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την άδεια της ΡΑΕ προς την ΤΕΡΝΑ που προωθεί μεγαλύτερες Α/Γ με μεγαλύτερη ισχύ. 

Αγαπητοί συνάδελφοι, όπως επανειλημμένως είχα υποστηρίξει και όταν ήμουν μέλος της επιτροπής σας θεωρώ πως επειδή  η άποψή μας έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση και επειδή έχουν από την εισήγηση και τις ενστάσεις τεκμηριωθεί πλήθος αδυναμιών της συγκεκριμένης ΜΠΕ αυτή πρέπει να καταψηφιστεί για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να δει προσεκτικότερα το συγκεκριμένο έργο. Κάτι τέτοιο συνάδει και με την Αρχή της Προφύλαξης που προκρίνει την απόρριψη ενός έργου, όταν υπάρχουν βάσιμες αμφισβητήσεις για την περιβαλλοντική του επάρκεια. 


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ