ΚΡΗΤΗ

Αντιδράσεις για την "κανονικότητα" στον τουρισμό

Με αφορμή τις δηλώσεις Θεοχάρη

No profile pic

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων αναφέρει:

"Την Τρίτη 21 Απρίλη ακούσαμε τις δηλώσεις του Υπουργού Τουρισμού για τον τρόπο με τον οποίο θα επανέλθει στην κανονικότητα ο Τουρισμός. Ακούσαμε για υγειονομικό βιβλιάριο επισκεπτών, για έξυπνες κινήσεις μάρκετινγκ, για επαφές με tour operators, για την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην Υγεία του λαού μας. 

Ενημερώνουμε από την μεριά μας την κυβέρνηση ότι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι σεβόμαστε τα μέτρα περιορισμού, γιατί πρώτα και κύρια σεβόμαστε την Υγεία μας και την Υγεία των οικογενειών μας, παρόλα αυτά συνεχώς δεχόμαστε τις καταγγελίες συναδέλφων που πέρασαν το Πάσχα χωρίς να έχουν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη. 

Εκατοντάδες είναι οι συνάδελφοι που το ταμείο τους έχει λήξει τον Φλεβάρη και ΔΕΝ έχει πιστωθεί ακόμα στους λογαριασμούς τους η περιβόητη παράταση του ταμείου ανεργίας. Ο εμπαιγμός προς τους ξενοδοχοϋπάλληλους δεν έχει τελειωμό, αν αναλογιστούμε ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τις διαβεβαιώσεις της διεύθυνσης του ΟΑΕΔ Χανίων ότι το αργότερο μέχρι την Παρασκευή που μας πέρασε θα είχαν πιστωθεί τα χρήματα στους δικαιούχους.

Η κυβέρνηση δείχνει τις προτεραιότητές της και τις διαθέσεις της για το ποιοι θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν τις συνέπειες της πανδημίας. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια ξεπερνιούνται όταν είναι να αποζημιωθούν οι καναλάρχες, οι κλινικάρχες, οι μεγαλοξενοδόχοι που ήδη ετοιμάζονται να καρπωθούν ζεστό χρήμα σαν αποζημίωση για τα μειωμένα κέρδη της σεζόν που έρχεται. 

Τα προβλήματα όμως φαίνονται ανυπέρβλητα όταν είναι να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι. Η γραφειοκρατία είναι εμπόδιο όταν είναι να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό ώστε να στελεχωθούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, όταν είναι να στελεχωθούν νοσοκομεία, να ανοίξουν οι απαραίτητες κλίνες ΜΕΘ. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η ψηφιακή εποχή λειτουργούν όταν είναι να διαπιστώσει η εφορία όσα χρωστάει ο εργαζόμενος. Παραδόξως δεν λειτουργούν όταν είναι ο εργαζόμενος να πάρει κάποιο εισόδημα στα χέρια του, όταν είναι να εξεταστεί η αίτηση ενός ανέργου ή όταν ο συνταξιούχος δικαιούται πίσω αναδρομικά. 

 Το Υπουργείο και η κυβέρνηση αντί να γυρνάνε τα κανάλια και να παριστάνουν τους μάνατζερ, το ελάχιστο που έχουν να κάνουν είναι να ακούσουν την φωνή χιλιάδων εργαζόμενων στον τουρισμό που ζητούν το αυτονόητο, το αναγκαίο εισόδημα για να ζήσουν και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. 

Να ενημερώσουμε την κυβέρνηση ότι μπορεί να μένουμε σπίτι αλλά οι λογαριασμοί δεν έχουν σταματήσει να έρχονται, ούτε μπορούμε να ζήσουμε με αέρα. Δεν φταίνε οι εποχικά εργαζόμενοι που η πανδημία του κορονοϊού έβαλε φρένο στην τουριστική ανάπτυξη. Επίσης δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη με τους μεγαλοξενοδόχους όταν τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ρεκόρ επισκεπτών και εισπράξεων στην Κρήτη. 

Οι εποχικά εργαζόμενοι πληρώσαμε την κρίση τους, δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη από την ανάπτυξή τους. Δεν θα πληρώσουμε τις συνέπειες της πανδημίας.

Διεκδικούμε:

  1. Όλοι οι εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις να επαναπροσληφθούν σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Ν.1346/83, το αργότερο μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις σε κάθε περιοχή (μέχρι τις 15 Μαΐου για τα Χανιά, 20 Μαΐου για το Ηράκλειο, 25 Μαΐου για Ρόδο, Ρέθυμνο, Λασίθι και Κέρκυρα, 10 Ιουνίου για τις υπόλοιπες περιοχές). 
  2. Να γίνει υποχρεωτική η Κλαδική ΣΣΕ των εργαζομένων στα Επισιτιστικά Καταστήματα.
  3. Να εξασφαλιστεί η τήρηση των όρων των Κλαδικών και των Τοπικών Κλαδικών ΣΣΕ των εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό, χωρίς καμιά μονομερή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμία αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
  4. Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και τα εποχικά επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί και ελαστικά απασχολούμενοι (ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις μιας μέρας, εργολαβικοί κ.λ.π.) στον μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
  5. Οι επιχειρήσεις που δεν ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές, με βάση περσινή περίοδο.
  6. Για το διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ, για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε ως σήμερα η ανεργία τους, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν. Να συμπεριληφθούν και οι άνεργοι που η επιδότησή τους έληξε πριν το Γενάρη του 2020. Να καταργηθεί το επαίσχυντο μέτρο του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την πενταετία που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους. Διεκδικούμε επιδότηση ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  7. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
  8. Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.

 

Καλούμε τους ξενοδοχοϋπάλληλους του Νομού Χανίων να ενώσουμε τις φωνές μας για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Η μόνη λύση βρίσκεται στην οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, στην μαζικοποίηση του σωματείου μας, στην ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο.

Μέσα από το e-mail μας και τα τηλέφωνα επικοινωνίας καλούμε περισσότερους συναδέλφους να μας καταγγείλουν τα όσα βιώνουν.
Email: 
[email protected]  Τηλ. Επικοινωνίας: 6947-448122".

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση