ΚΡΗΤΗ
Ανοίγουν τα σχολεία στα Βορίζια – Τί δήλωσε η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη
Παραμένει ισχυρή αστυνομική παρουσία στην περιοχή - Οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με ειδικούς - Η ανακοίνωση του Δήμου Φαιστού
Μία εβδομάδα μετά την αιματηρή συμπλοκή που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, το κλίμα στα Βορίζια δείχνει να εξομαλύνεται μερικώς, αν και ο πόνος στις οικογένειες των θυμάτων παραμένει βαρύς.
Η αστυνομική παρουσία στο ορεινό χωριό του Δήμου Φαιστού παραμένει ισχυρή: Κάθε άτομο που εισέρχεται ή εξέρχεται, είτε πεζό είτε με όχημα, ελέγχεται εξονυχιστικά, ενώ καταγράφονται όλες οι διελεύσεις από τα μπλόκα και στις δύο εισόδους του χωριού.
Παρά τους αυστηρούς ελέγχους, το κλίμα είναι πιο ήρεμο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Δεν παρατηρείται ένταση, ούτε αυξημένη κινητικότητα κατοίκων στους δρόμους, γεγονός που συμβάλλει σε μια εικόνα σχετικής ομαλότητας.
Το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο της περιοχής αναμένεται να λειτουργήσουν από τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας την προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα.
Παράλληλα, όπως έγραψε το Cretalive οι γονείς θα παραμείνουν στις σχολικές μονάδες για να μιλήσουν με τους ειδικούς.
Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, αναμένεται η άφιξη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών που θα παραμείνουν στο χωριό τουλάχιστον για 15 ημέρες. Στόχος τους είναι να στηρίξουν τη σχολική κοινότητα και να συμβάλουν στην ομαλή επανένταξη των παιδιών και των εκπαιδευτικών στην καθημερινότητά τους.
«Στην υπόθεση της Κρήτης είναι σημαντικό και το θέμα της ασφάλειας. Πώς θα αισθανθεί ασφαλής η κοινωνία, έτσι ώστε οποιαδήποτε έκφανση έχει, το σχολείο, το να πας στη δουλειά, να κάνεις μια κοινωνική ζωή, θα επανέλθει. Άρα είναι ένα θέμα αποκατάστασης ασφάλειας.» δήλωσε η κ. Ζαχαράκη, σε τηλεοπτική της συνέντευξη στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».
Η Υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ακόμα: «Είναι σημαντικό αυτό που γίνεται στην Κρήτη πριν από το γεγονός, δουλεύουμε για το σχολείο, μπορεί να έκλεισε αλλά βάλαμε αμέσως τηλεκπαίδευση για να μην μείνουν τα παιδιά πίσω στις εκπαιδευτικές διαδικασίες. Την Δευτέρα θα πάνε σχολείο. Έχουμε στείλει ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ανθρώπους της εκπαίδευσης και έχουν μιλήσει με όλους τους γονείς. Είναι ανήσυχοι οι άνθρωποι στα Βορίζια και τα παιδιά θέλουν να πάνε σχολείο. Η παρουσία της αστυνομίας δημιουργεί έντονη ψυχολογική πίεση. Το σημαντικότερο είναι να ξεκινήσουμε πάλι να είμαστε στην τάξη».
Η ανακοίνωση του Δήμου Φαιστού
Στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Φαιστού επισημαίνονται τα εξής:
«Ο Δήμος Φαιστού ενημερώνει, ότι από τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Βοριζίων, επαναλειτουργούν κανονικά.
Έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σχολικούς συμβούλους, μελών του ΚΕΔΑΣΥ, της Αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Φαιστού, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγων, μελών της Κινητής Ομάδας Ψυχικής Υγείας ενηλίκων της 7ης ΥΠΕ, εκπαιδευτικών και γονέων, με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό για την επαναλειτουργία των σχολείων και τη διασφάλιση ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Τη Δευτέρα σε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Βοριζίων, θα βρίσκονται επιστήμονες ψυχικής υγείας, κλιμάκιο που αποστέλλει το Υπουργείο Παιδείας από την Αθήνα, καθώς και στελέχη υπηρεσιών από την Κρήτη, με σκοπό να σταθούν στο πλευρό των μαθητών και των οικογενειών τους, για να συμβάλλουν στην ομαλή επανένταξη και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην τοπική σχολική κοινότητα.
Η δημοτική αρχή εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες προς την Υπουργό Παιδείας κ. Ζαχαράκη, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Παπαδομαρκάκη, για το έμπρακτο ενδιαφέρον και τη συνεχή επικοινωνία από την πρώτη στιγμή. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης με τον Δήμαρχο κ. Νικολιδάκη, στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη, η κα. Ζαχαράκη επέδειξε απόλυτη κατανόηση για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου και δεσμεύτηκε να επισκεφθεί σύντομα την περιοχή, με σκοπό τον συντονισμό ενεργειών και δράσεων προς όφελος των μαθητών.
Η προσπάθεια που γίνεται είναι συλλογική και απαιτεί την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, εκπαιδευτικών, γονέων και φορέων, ώστε, να επανέλθει η κανονικότητα στη σχολική κοινότητα των Βοριζίων».
Διαβάστε όλα τα ρεπορτάζ από το μακελειό στα Βορίζια
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
